Moskva: Ponižavajuće uvlačenje Srbije u NATO

Pogibija dvoje službenika srpske ambasade u Libiji dešava se u pozadini pokušaja Zapada da tu istu Srbiju uvuče u NATO, što predstavlja poniženje za tu zemlju, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Dvoje zaposlenih Ambasade Srbije u Tripoliju, koji su oteti u novembru 2015. godine, poginuli su u američkim udarima na kamp takozvane Islamske države u Sabrati u Libiji.

"Tužno je to što su tu informaciju dostavili FBI i CIA, to su rekle srpske vlasti. Odnosno, one su znale. Sada FBI i CIA poriču da su znali gde se nalaze taoci", navela je portparolka ruskog ministarstva.

Zaharova je rekla da je i Srbiji i Crnoj Gori rečeno da moraju da budu u NATO-u jer je to u interesu njihove bezbednosti.

"Kako možete da štitite tu zemlju (Srbiju) kad, uprkos raspoloživim informacijama da ljude drže kao taoce, vi ih bombardujete. O kakvoj bezbednosti pričate? To je posebna vrsta poniženja, pokušaj da se nametne stokholmski sindrom, kad prisilite žrtvu da vas voli i da javno prizna da želi da bude sa vama", istakla je Zaharova.

Portparolka ruskog ministarstva je, gostujući u emisiji na TV Rusija, upozorila na opasnu tendenciju Zapada da počne novi krug optužbi protiv Rusije da je navodno bombardovala bolnicu, a onda se dešava bukvalno sledećeg dana da snage koalicije uništavaju ili bolnicu ili ubijaju civile.

"Bukvalno pre nekoliko dana imali smo još jedno podmetanje kroz turske medije u vezi sa tim da su ruske snage navodno bombardovale bolnicu. I šta se desilo posle dva dana? Američke snage su bombardovale ciljeve Islamske države u Libiji i tom prilikom ubijena su dva službenika srpske ambasade", navela je Zaharova i dodala da su se SAD izvinile Srbiji.

broj komentara 46 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. feb 2016, 22:37)
Uozbiljite se! [neregistrovani]

re: Brinite svoju brigu!


Drugim zemljama je dozvoljeno da zadiru u spoljnu politiku neke zemlje, pa tako i Srbije, samo ako spoljna politika neke zemlje ima direktan uticaj na te zemlje ili ako ih neka zemlja pozove da joj pomognu!

(ponedeljak, 22. feb 2016, 22:07)
anonymous [neregistrovani]

tacno

potpuno tacno

(ponedeljak, 22. feb 2016, 21:56)
anonymous [neregistrovani]

draga gospodjo....

pa mi smo vec odavno ponizeni.....tako da nam sve ovo dodje vec kao normalna stvar.......neki misle o tome cak I pohvalno........pametnom dosta.....

(ponedeljak, 22. feb 2016, 20:53)
anonymous [neregistrovani]

Neka hvala

Pa dobro sta hocemo vise? To sto vi pisete da vecina nas misli tako. E pa ne misli. Ovde svako moze da kaze sta hoce i ima prava uostalom da se slaze ili ne. Ja nisam za Nato ali nisam ni za Ruse. Kada god su se oni nesto prepucavali preko nas, mi na kraju dobijemo po glavi. E, pa hvala vam za to. Neka oni malo olade. Znaci, da podvucemo. Mi lepo i pametno i sa jednima i drugima, ako nece ne moraju. Od ruske pomoci se nesto nikada nismo ovajdili. Od ovih drugih bog nas sam sacuvao. E, pa onda hocemo li u Evropu, moracemo malo i sa njima da se dogovaramo. Rusi ako hoce da pomognu, moraju malo da budu konkretniji. Od lepih reci namamo nista. Kao pravoslavna braca, veciti prijatelji. E, pa havala vam. To vise ne pije vodu. Traze se dolari i euri za odbrambene sisteme. Ocigledno na prijateljskoj osnovi to ne funkcionise. Dolara i eura nemamo, prema tome manje okupljanaja i protestvovanja i vise rada.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 19:52)
anonymous [neregistrovani]

Лудило

Стокхолмски синдром тресе целу Европу већ дуже време- поготову када је у питању најезда ових миграната из исламског света. Сви знају ко су и шта су и које су им доказане мане, али убеђују и себе и нас да се сажаљевамо над њима.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 19:00)
anonymous [neregistrovani]

Спасибо Марија

Марија говори оно што већина Срба мисли.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 18:51)
Александар [neregistrovani]

Ако неће Мухамед брегу...

Не увлачи нико Србију у НАТО, него још горе, увлаче НАТО у Србију.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 18:02)
balkanac [neregistrovani]

izbori

Sigurno je jedno a to je da je građanima Srbije dosta tih "velikih" problema između istoka i zapada, i da bi bilo vreme da se okrenemo svakodnevnom životu. Samo nam još fali da zarate tu na teritoriju Srbije NATO i Rusi pa da nadrljamo do kraja.
Mislim da naš premijer ide predaleko. Hoće Ruse, hoće NATO, narod ništa više ne razume. Eto brzo izbora, opozicija je sada dobila "kosku" na kojoj može da se ujedini (NATO ili Rusija) i ako ne iskoriste tu šansu, mi idemo tamo gdje je odlučio Vučić. Svi na izbore (100%), kažimo svoje, i onda neka se ide u tom pravcu. A ne da posle kukamo kada bude kasno.

(ponedeljak, 22. feb 2016, 17:52)
anonymous [neregistrovani]

Синдроми и остало

"...То је посебна врста понижења, покушај да се наметне стокхолмски синдром, кад присилите жртву да вас воли и да јавно призна да жели да буде са вама", истакла је Захарова.

А баш сам пре недељу дана овде споменуо стокхолмски синдром.
Има ли у Србији још мало оног елементарног људског достојанства или смо се сви "заљубили" у наше "силоватеље"?

(ponedeljak, 22. feb 2016, 16:21)
anonymous [neregistrovani]

re. Gospodjo.

Ne volite da vam se brat mesa, ali vam zato ne smeta da vas onaj koji vas najbrutalnije tukao i te kako mesa. Tako citam vas komentar, s obzirom da ne spominjete one koji se u stvari i jedini mesaju u nase stvari svih ovih godina.