Tadić: Dačićeva reakcija skandalozna

Lider SDS-a Boris Tadić ocenio je da je reakcija ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na zahtev SDS-a da podnese ostavku zbog političke odgovornosti za pogibiju službenika tog ministarstva "skandalozna zloupotreba tragedije u svrhu obračuna sa političkim protivnicima".

"Umesto da Ivica Dačić podnese ostavku kao moralni čin, on je nastavio da iznosi neistine i da se obraća kao predsednik jedne stranke drugoj uoči predizborne kampanje", naveo je Tadić u otvorenom pismu dostavljenom medijima.

Po njegovoj oceni, nejasno je zbog čega premijer nije odmah smenio Ivicu Dačića, budući da je jasno da on nosi direktnu političku odgovornost za pogibiju službenika ministarstva na čijem je čelu.

On je rekao da je Dačićev "lični napad služio isključivo svrsi sakrivanja njegove direktne odgovornosti za tragediju", a kako je dodao, aktuelna vlada ponašala se na isti način i kada su izgubljeni životi u helikopterskoj nesreći za koju do danas nije utvrđeno ko je odgovoran.

"Činjenica da premijer nije smenio odmah Dačića, baš kao što to nije učinio ni nakon helikopterske nesreće, čini i premijera politički odgovornim za ovu nesreću", naveo je Tadić.

Tadić je rekao da u vreme njegovog predsedničkog mandata nije bilo informacija o trgovini oružjem i vizama ili bilo kakvim nelegalnim radnjama u ambasadi Srbije u Libiji i ocenio da premijer Srbije Aleksandar Vučić to ne treba da postavlja kao pitanje.

"Dužnost premijera nije da javnosti postavlja takva pitanja, već da javnosti na njih daje odgovor", naveo je Tadić i dodao da "tom odgovoru moraju prethoditi istražne radnje nadležnih organa da bi se utvrdilo ko su lica koja moraju krivično da odgovaraju".

Po rečima Tadića, Dačić je "izostavio da kaže" da je ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica imenovan na njegov predlog kao kadar SPS-a.

"Dačić je izjavio da sam ja imenovao ambasadora Potežicu. To je istina, imenovao sam ga kao i svakog drugog ambasadora na predlog vlade i poštujući zakonom utvrđenu proceduru", naveo je Tadić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je današnji zahtev Socijaldemokratske stranke (SDS) za njegovom ostavkom, kao "najniži ljudski čin predstavljen kao politički stav".

broj komentara 0 pošalji komentar