Dačić: Tadić treba da ima osećaj za državu

Da li je moja ostavka jedino što je Tadić uspeo da smisli na vest o tragičnoj sudbini srpskih diplomata, upitao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić bivšeg predsednika Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je zahtev Socijaldemokratske stranke (SDS) za njegovom ostavkom, kao "najniži ljudski čin predstavljen kao politički stav".

"U danu kada u Srbiji nema čoveka koji ne žali za dvoje nedužno stradalih srpskih diplomata i ne saoseća sa njihovim porodicama, zahtev stranke bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da podnesem ostavku najniži je ljudski čin predstavljen kao politički stav", izjavio je Dačić Beti.

Optužio je Tadića da bi "trebalo da ima bar zrno osećaja za državu, njene službenike i teškoće sa kojima se oni suočavaju, jer bio je punih osam godina šef te iste države" i da je lider SDS-a "pokazao da za tih osam godina ništa nije naučio, a svima u Srbiji da su na mestu predsednika suviše dugo imali politikanta i šarlatana".

"Da li je moja ostavka jedino što je Tadić uspeo da smisli na vest o tragičnoj sudbini srpskih diplomata? Da li je ikada, za osam godina predsedničkog mandata, zadužen Ustavom da se bavi spoljnom politikom zemlje ikada i pomislio na profesionalce koji tu politiku sprovode, a među kojima su bili i Slađana i Jovica? Danas je jasno da nije", izjavio je Dačić.

Prema rečima Dačića, jasno je da "ovom gubitniku", kako je nazvao Tadića, "čak i pogibija državnih službenika na dužnosti služi samo kao povod za predizbornu kampanju i prilika da sa dna političke Srbije ponovo iskaže svoje neugasle ambicije".

Povodom stava SDS-a da je trebalo povući diplomate Srbije iz Libije zbog bezbednosnih rizika, Dačić je upitao zašto Tadić nije zatvorio ambasadu Srbije u Libiji, jer je rat u toj zemlji počeo 2011. godine, kada je on bio predsednik Srbije.

"Ambasadora (Srbije u Libiji Olivera) Potežicu on je imenovao. I, kako se Tadić tada hvalio, bio je u prijateljskim odnosima sa Gadafijem, čak je poveo i Vojsku Srbije na paradu povodom 40 godina Gadafijeve revolucije 2009. godine u Tripoliju", naveo je Dačić.

"Da smo umesto Tadića nekada imali pravog šefa države, on bi danas došao u Vladu ili Ministarstvo spoljnih poslova i sa nama podelio žalost za poginulim kolegama. To bi bio gest državnika, ali i odgovornog i pristojnog političara, koji zna da i kada si bivši, imaš dužnost prema ljudima sa kojima si nekada radio", izjavio je Dačić.

Ovako, dodao je on, "potrošeni i umorni politikant, pokazao je danas da u njemu jedino živi nerealna želja da se ponudi za povratak na politički vrh, pa makar za to povod bila i tragedija dvoje srpskih diplomata".

Socijaldemokratska stranka, čiji je lider Boris Tadić, u subotu uveče zatražila je hitnu ostavku Ivice Dačića jer smatra da je pogibija dvoje zaposlenih u ambasadi Srbije u Libiji direktna odgovornost ministarstva kojim Dačić rukovodi, jer je većina država povukla svoje diplomate iz te zemlje sa pojavom prvih bezbednosnih rizika, dok Srbija to nije učinila.

"Nismo želeli d‎a, iz razloga elementarne pristojnosti i korektnosti, javno iznosimo kritiku za sve ovo vreme dok je Vlada Srbije radila na tome da se životi naših državljana u Libiji spasu. Međutim, danas je naša dužnost da javno ukažemo na odgovornost Ivice Dačića i ministarstva, kako se ovakva tragedija više nikada ne bi ponovila", saopštio je SDS.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво