Odalović: Žrtve tragedije u Libiji zaslužuju konkretniji odgovor

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da je tragedija koja se dogodila u Libiji nešto što je šokantno za sve, imajući u vidu da su naše službe bezbednosti sarađivale intenzivno sa mnogim službama, između ostalih i sa američkim. Očekujem da će SAD dostaviti Srbiji konkretniji odgovor, kaže Odalović.

Pentagon je saopštio da kada se desio napad nije bilo indicija da se u kampu u Libiji, koji su gađali, nalaze civili i da su okolnosti smrti nejasne. Službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Veljko Odalović je rekao da i žrtve i država zaslužuju konkretniji odgovor.

"Tragedija koja se dogodila je nešto što je šokantno za sve nas imajući u vidu da su naše službe bezbednosti sarađivale intenzivno sa mnogim službama, između ostalih i sa američkim. Verujem da će oni koji su odabrali cilj i doneli odluku o bombardovanju cilja sa svojim službama utvrditi sve okolnosti – da li je imalo bilo kakvih saznanja i indicija da se u tom kampu koji je bombardovan, osim pripadnika ID, nalazi još neko", rekao je Odalović. 

To je nešto što je premijer juče vrlo jasno zatražio i očekujem da će SAD takav odgovor i dostaviti Srbiji, uveren je Odalović.

Kaže da su naše službe vrlo profesionalno i vrlo odgovorno svoje informacije delile sa svojim kolegama iz više razloga – jedan je bio da bismo imali kooridinisanu aktivnost koja će pomoći da se ovaj slučaj okonča.

Drugo, kako kaže Odalović, mnoge od službi sa kojima su naše službe kontaktirale, uključujući određene libijske službe bezbednosti, imale su puno iskustva jer je Libija poslednjih godina mesto gde se desilo mnogo otmica stranih državljana – različiti su bili motivi i na različit su način okončani.

"Naše službe su oprezno ušle u ceo ovaj proces prikupljajući što je više moguće kvalitetnih informacija. Očekujem da ova stvar bude do kraja i precizno razjašnjena", rekao je Odalović.

Kaže i da je juče po nalogu ministra formirana posebna grupa koja sada utvrđuje sve činjenice i okolnosti, kako one koje su bile pre otmice, za vreme otmice i sve što se dešavalo posle, tako da će jedna celovita informacija biti vrlo brzo urađena i dostavljena javnosti.

"Želim samo da kažem zarad javnosti da je šef DKP-a taj koji na osnovu ovlašćenja iz Ministarstva donosi odluke o eventualnom napuštanju, o odlasku iz mesta gde je mesto DKP, uz punu koordinaciju sa službama zemlje prijema, tako da su tu stvari proceduralno prepoznate i jasno postavljene i mi ćemo sada kroz to proći", kaže Odalović.

Računali smo na to da će, onako kako su planovi bili ozbiljno napravljeni, ceo slučaj biti brzo okončan, kaže Odalović.

"Nažalost, bombardovanje je nešto što niko nije mogao da predvidi od nas i ono je prekinulo mnoge aktivnosti službi bezbednosti koje su bile vrlo blizu rešenju", rekao je Odalović.     

Odalović je rekao da je Srbija upozoravala građane da ako putuju u Libiju odustanu a ukoliko moraju da to učine sa puno mera opreza. Istakao je da je ukazivano da situacija u Libiji nije pod kontrolom.

Istakao je da u Libiji ima više kriminalnih grupa, više delova koji su pod kontrolom vojnih ili drugih saveta, tako da je nedefinisana situacija, a da pun kapacitet i stvarnu vlast ima onaj koji na toj teritoriji ima naoružane ljude.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара