Читај ми!

Nikolić potpisao zakon o sporazumu sa NATO-om

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a, potvrđeno je Tanjugu u u Kabinetu predsednika. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO-om.

O saradnji sa NATO-om danas je govorio i premijer Aleksandar Vučić. Predsednik vlade kaže da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO-om i da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon dogovora o zajedničkom izlasku na izbore sa PUPS-om, poručio: "Nemojte vi koji ste doneli te sporazume da dajete pridike!" Kako je naveo, o sporazumu s NATO-om rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum.

"Naša politika je jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna, suverena zemlja, koja hoće da sarađuje i sa NATO-om i sa Ruskom Federacijom", naveo je Vučić.

"Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike stranih oružanih snaga i prvi put Republika Srbija obezbeđuje sebi prava koja je pre mnogo godina Alijansa dala svojim članicama, da kad idemo preko teritorije neke zemlje u Liban ili kuda već, ne plaćamo dažbine već prolazimo isto tako kao i drugi kod nas", objasnio je Vučić dodajući da je to sve ono što nismo imali a danas imamo.

Premijer je rekao da se taj sporazum, prema onome što je usvojeno, ne primenjuje automatski, ne omogućava nekontrolisani prolazak i boravak nego se odnosi na svaki konkretan događaj, i dodao je i primetio da time valjda treba da se dičimo, a ne da obmanjujemo i pogrešno informišemo narod, kako to, rekao je, čine neki.

Vučić je novinarima pokazao sporazum između Vlade Srbije i SAD, koji je 2006. godine potpisao tadašnji predsednik Republike Boris Tadić, a o čemu je odluku donela vlada koju je činio DSS, koju su tad podržavale Dveri.

Ispred Predsedništva Srbije protestovali su članovi DSS i Dveri koji su zahtevali da se o tom sporazumu raspiše referendum.

"Ako je već krenuo u ovakva potpisivanja neka napravi potpisivanja istog nivoa i sa ruskom bazom za humanitarne akcije u Nišu pa i neka njima da po bečkoj konvenciji diplomatski imunitet pa ćemo moći govoriti o nečemu što je ostavila DSS, a to je vojna neutralnost", navela je Rašković Ivić.

Tim povodom oglasio se i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

"Ono što je najvažnije jeste da je Srbija nedvosmisleno neutralna zemlja. Srbija će nastaviti da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom", naglasio je Čepurin.

Šta predstavlja sporazum 

Zakon o saradnji sa NATO-om izazvao je oštre polemike, koje traju već danima.

Skupština Srbije je 12. februara ratifikovala Sporazum o saradnji sa NATO-om, koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO-a.

Prethodno je skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove dao saglasnost na potvrđivanje sporazuma Srbije i NATO-a za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške.

Sporazum predstavlja pravni osnov za uspostavljanje odnosa u oblasti logistike, rečeno je na sednici tog skupštinskog tela.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je 10. februara da je Srbija pristupanjem programu Partnerstvo za mir iskazala interesovanje i za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se sporazumom, pored ostalog, smanjuju troškovi za učešće Srbije tim operacijama.

Stupanjem u ugovorni odnos sa tom organizacijom ispunili bi se prethodni uslovi za uvećanje efikasnosti logističke podrške, a ujedno smanjili troškovi angažovanja u multinacionalnim operacijama i dostizanja interoperabilnosti oružanih snaga sa snagama država članica organizacije severnoatlantskog ugovora i partnerskih država.

Đorđević je naveo i da će se potpisivanjem sporazuma stvoriti pravni osnov za uništavanje viška ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac, gde je predviđeno uništavanje oko 4.000 tona ubojnih sredstava.

Đorđević je podsetio da je sporazum potpisan septembra 2015. godine.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво