Читај ми!

MUP: Granica sa Makedonijom nije zatvorena, vrši se profilisanje migranata

Kako je RTS-u potvrdila šefica Biroa MUP-a za saradnju s medijima Biljana Popović Ivković, granica sa Makedonijom nije zatvorena, kao što su preneli pojedini mediji. Kako nam je rečeno, u skladu sa jučerašnjim sporazumom u Zagrebu šefova policija zemalja duže balkanske izbegličke rute, dozvoljen je prolazak samo migrantima iz ratom zahvaćenih zemalja.

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su se juče u Zagrebu da će na makedonsko-grčkoj granici vršiti zajedničko profilisanje i registraciju izbeglica koje preko tih zemalja pokušavaju da dođu do EU.

"Od danas se zapravo vrši profilisanje migranata od strane svih potpisnika pomenutog protokola, što podrazumeva jaču kontrolu granice u cilju sprečavanja ilegalnih migracija", rekla je Biljana Popović Ivković.

Dogovorom je predviđeno da se obavlja identifikacija i uzimaju biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

I makedonski ministar policije Oliver Spasovski rekao je Tanjugu da granica te zemlje sa Srbijom, ali ni sa Grčkom, nije zatvorena. "Mi propuštamo migrante prema Srbiji", rekao je Spasovski.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je Tanjugu da se ne radi o zatvaranju već usporavanju koji je tehnički uslovljen kako bi se stvorili uslovi za početak primene sporazuma. 

U Prihvatnom centru u Preševu RTS-u je rečeno da od osam časova nijedan migrant nije došao, kao i da ne znaju da li će se nastaviti priliv. Isto je i u prihvatnom centru u Miratovcu.

Kako RTS nezvanično saznaje, prihvatni centar u Tabanovcima u Makedoniji je pun. Tamo migranti nemaju odgovarajuću dokumentaciju i njihova registracija je otežana i niko ne zna da li će neko od njih biti propušten. 

Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Mirjana Milenkovski je rekla Beti i da je u Šidu, u blizini hrvatske granice okupljen "određen broj izbeglica" i da je od 217 osoba koje je pre dva dana vratila Hrvatska njih tridesetak izrazilo nameru da traži azil u Srbiji.

Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila Radoš Đurović rekao je Tanjugu da prema njegovim informacijama migranti ceo dan ne mogu iz Srbije da pređu u Hrvatsku.

On kaže i da, prema njegovim informacijama sa terena, ni na jug Srbije ne ulaze migranti iz Makedonije. "Možda je to samo privremeno. Ali takva je situacija ceo dan", rekao je Đurović.

Večernje novosti ranije su javile da je Srbija zatvorila granicu za migrante sa Makedonijom, jer Hrvatska ne pušta izbeglice dalje, preko svoje zemlje, ka Sloveniji i Austriji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво