Читај ми!

Suzavac u kosovskom parlamentu, policija izbacila opoziciju iz sale

Zasedanje kosovskog parlamenta, još jednom, praćeno je salvom suzavaca, koje su bacali poslanici opozicije, pre nego što ih je policija izbacila iz skupštinske sale. Ukupno je "odstranjeno" 18 poslanika. Specijalci su raspoređeni oko zgrade parlamenta. Pristalice opozicije su protestovale tražeći ostavku vlade Ise Mustafe.

22.20 - Evropska unija osudila nove incidente i pozvala opoziciju u Prištini da ostvaruje svoje ciljeve u okviru institucija. 

18.00 - Završen protest ispred Skupštine Kosova, a lideri Samoopredeljenja pozvali su učesnike da se okupe i za narednu sednicu parlamenta. 

17.05 - Poslanici opozicije napustili zgradu parlamenta. 

16.50 - Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto poslanika. 

15.40 - Policija ne dozvoljava opozicionim poslanicima da uđu u skupštinsku salu, u kojoj vladajuće stranke drže sednicu. 

15.15 - Nastavljena sednica parlamenta na kojoj ne prisustvuju poslanici opozicije, javlja dopisnik RTS-a. 

14.30 - Predsednik skupštine Kadri Veseli suspendovao je 18 poslanika opozicije, a policija je privela troje od njih. 

13.00 - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači kaže da se opozicija ponaša primitivno

12.50 - Nastavak sednice parlamenta zakazan za 15 časova, javlja dopisnik RTS-a. 

12.35 - Po treći put prekinuta sednica skupštine. Opozicija bacila dva suzavca.  Policija fizički izbacuje poslanike opozicije iz skupštine.

12.00 - Jedan demonstrant je uhapšen jer je bacio baklju u pravcu policije.

11.55 - Pošto je pokušan nastavak sednice, opozicija je u skupštinskoj sali ponovo aktivirala dva suzavca, javlja dopisnik RTS-a.  

11.30 - Nekoliko stotina demonstranata protestuje ispred ulaza u dvorište skupštine, uzvikujući "Želimo Hašima (Tačija) u Dubravi".

11.05 - Prekinuta sednica parlamenta nakon što su poslanici opozicije bacili suzavac u sali kosovske skupštine, javlja dopisnik RTS-a. 

10.55 - Dve osobe gađale jajima poslanika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija. Jedan od napadača uhapšen.

Prva sednica kosovske skupštine ove godine više puta je prekidana jer su poslanici opozicije bacanjem suzavca blokirali rad parlamenta.

Kako javlja dopisnik RTS-a, policija je posle višestrukih opstrukcija fizički izbacila poslanike opozicije iz skupštinske sale.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli je posle incidenata suspendovao 18 poslanika opozicije. Od 18 suspendovanih poslanika policija je privela troje. 

Zasedanje je nastavljeno u 15 časova posle gotovo dvosatne pauze i to bez poslanika opozicije, kojima policija nije dozvolila da prisustvuju zasedanju.

Skupštinsko obezbeđenje je u holu zgrade zaustavilo poslanike opozicije, među kojima su bili Ramuš Haradinaj, Fatmir Limaj i Visar Imeri, Aljbin Kurti i drugi.

U međuvremenu, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se odriče mandata poslanika u kosovskoj skupštini i da se više neće vratiti u parlament.

Haradinaj je u izjavi novinarima rekao da se skupština Kosova pretvorila u mesto u kojem se krši Ustav i gde se poslanici maltretiraju od strane policije i nasilno udaljuju, zbog čega je odlučio da se odrekne mandata.

"Posle današnjih događaja, smatram da parlament nije demokratska institucija i sebe ne vidim kao njen deo", istakao je Haradinaj, rekavši da će nastaviti političko angažovanje van skupštine.

Mediji u Prištini prenose i da je poslanica opozicije Besa Baftiju uhapšena, te da se poslanica Aljbuljena Hadžiju sukobila sa skupštinskim obezbeđenjem.

Ispred kosovskog parlamenta okupili su se i brojni građani koji su protestovali protiv Vlade Kosova, a među njima je bilo i onih koji se zalažu za mirno rešenje političke krize. 

Nekoliko stotina okupljenih, uglavnom pristalica opozicionih stranaka, protestovalo je ispred ulaza u dvorište skupštine, uzvikujući "Želimo Hašima (Tačija) u Dubravi". 

Oko zgrade parlamenta u Prištini raspoređene su policijske patrole, a na ulazu u zgradu kosovski poslanici su prolazili stroge kontrole.

Opozicija je najavila da neće menjati ponašanje sve dok prištinske vlasti ne budu raspisale vanredne parlamentarne izbore, javlja dopisnik RTS-a.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi izjavio je da današnjim protestom potvrđuju zahteve sa protesta od pre dva dana, kada je vladi dat ultimatum da za 10 dana podnese ostavku.

Ispred parlamenta dve nepoznate osobe gađale su jajima poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, a kosovska policija je uhapsila jednog od napadača.

Na snimku se vide dvojica muškaraca kako Kurtiju prilaze s leđa i pogađaju ga jajima u predelu ramena.

Potom napadači beže, a policajci koji obezbeđuju parlament počinju da trče za njima i uspevaju da uhvate jednog od njih.

Samoopredeljenje je nakon napada saopštilo da je za incident odgovorna policija, odnosno da su Kurtija gađali policajci u civilu.

Na početku današnje sednice, poslanici su na predlog poslanika Visara Imerija iz pokreta Samoopredeljenje usvojili deklaraciju kojom odbacuju odluku srpskog pravosuđa da osudi grupu bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Među osuđenima su i dva poslanika kosovske skupštine Anton Beriša i Rustem Beriša.

Deklaracija je usvojena sa 79 glasova "za". Srpski poslanici su pre glasanja napustili salu.

U proteklih šest meseci opozicija je na sve načine opstruisala rad skupštine, uglavnom koristeći suzavac u skupštinskoj sali za sednice.

Vlast je uspela u nekoliko navrata da održi sednice, ali u improvizovanoj sali. 

Na dnevnom redu današnje sednice su uglavnom bile tačke koje se odnose na proces vizne liberalizacije Kosova sa EU.

Vladajuće stranke su najavile da izbor kosovskog predsednika neće biti na današnjoj sednici parlamenta. Kandidat za to mesto je Hašim Tači, čijem se izboru opozicija žestoko protivi. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво