Han: Srbija dužna da obezbedi održivost manjinskih medija

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u odgovoru hrvatskoj poslanici u Evropskom parlamentu Marijani Petir rekao da je Srbija dužna da obezbedi održivost medija na manjinskim jezicima.

Iz kabineta Petirove, koja je Hanu pisala o gašenju Radio Subotice, saopšteno je da je Han u odgovoru naglasio da Evropska komisija pomno prati situaciju s medijima na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji, prenosi Hina.

Han je, kako se navodi, istakao da su srpske vlasti dužne da osiguraju finansijsku podršku medijima koji emituju program na jezicima manjina i očuvaju, na lokalnom nivou, emitovanje programa namenjenih nacionalnim manjinama, u skladu s preporukama Savetodavnog odbora za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina.

Složivši se da proces privatizacije medija zaista postavlja određene izazove, Han je takođe podsetio da je Komisija u poslednjem izveštaju o Srbiji naglasila potrebu da RTS osigura dosledan pristup informacijama na jezicima nacionalnih manjina, kao i da se obezbede uslovi za održivost lokalnih manjinskih medija i medijskih programa.

Han je na kraju naveo i da će prava manjina biti tema narednih rundi pregovora sa Srbijom, saopštio je kabinet Petirove.

Petir je u pismu komesaru ocenila da je gašenjem Radio Subotice Srbija "još jednom ozbiljno prekršila prava hrvatske nacionalne manjine", i ocenila da Srbija ne bi smela da koristiti neuspeli proces privatizacije kao izgovor da ne poštuje manjinska prava.

broj komentara 0 pošalji komentar