Dačić: Beskrupulozni napadi na Vladu Srbije zbog NATO-a i Rusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Vlada Srbije suočena s beskrupuloznim napadima zbog odnosa sa Rusijom i NATO-om.

Ivica Dačić kaže da se Vlada Srbije suočava sa "još jednom beskrupuloznom kampanjom protiv nje" i dodaje da je s jedne strane napadnuta da vodi Srbiju u NATO, a s druge da se suviše približila Rusiji zbog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Dačić je rekao da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da je sve što je do danas rađeno u saradnji s NATO-om definisano dokumentima potpisanim u vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica.

Povodom Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, Dačić je naveo da je njegovo osnivanje određeno sporazumom koji je potpisao bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

"U oba slučaja reč je o lažnoj zabrinutosti i samo izgovoru za još jedan beskrupulozni napad na Vladu Srbije, koja vodi jasnu politiku: vojna neutralnost, članstvo u EU i prijateljski odnosi sa Rusijom", rekao je Dačić.

Naveo je da je 14. decembra 2006. tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić u Briselu potpisao Okvirni dokument, čime je Srbija i formalno postala učesnica programa Partnerstvo za mir.

"Nakon toga je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 5. septembra 2007. uručio u sedištu NATO-a Prezentacioni dokument, kojim su definisane oblasti saradnje sa NATO-om. U to vreme je, da podsetim, premijer bio Vojislav Koštunica. Sve što je do danas rađeno u saradnji sa NATO-om definisano je u ovim dokumentima, uključujući i IPAP, kao viši oblik saradnje", naveo je Dačić.

Demokratska stranka Srbije juče je ocenila da je sporazum Vlade Srbije i NATO-a o saradnji u oblasti logističke podrške "vrlo opasan", kao i da ga NATO može zloupotrebiti i pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona.

Dačić je naveo da se ni u jednom aktu Vlade Srbije ne predviđa učešće u Akcionom planu za članstvo, što NATO poštuje.

"I SOFA sporazum i sporazum o logističkoj podršci imaju sve države partneri. U našem slučaju, ovim se stvaraju uslovi za modernizaciju Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu. A kad je reč o SOFI sa NATO-om, to je dvostrani sporazum, tako da privilegije uživaju i naše oružane snage na teritoriji NATO-a, za razliku od sporazuma koji je potpisao Tadić sa Kondolizom Rajs, koji daje privilegije samo američkoj vojsci, sa čim se saglasila Koštuničina vlada", naveo je Dačić.

Dačić je naveo da su vlade Rusije i Srbije 20. oktobra 2009. godine, prilikom posete tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva, u prisustvu Borisa Tadića, potpisali Sporazum o saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica.

"Njime je definisano osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, kao i da rusko osoblje uživa pravni status utvrđen za administrativno i tehničko osoblje Ambasade Rusije, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. Nikad nije bilo reči o njihovom diplomatskom statusu", rekao je Dačić.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2016, 09:53)
anonymous [neregistrovani]

Napadi na vladu

Narod Srbije sigurno ne napada vladu zbog saradnje sa Rusijom. Sada neka kažu političari ko to napada vladu zbog saradnje sa Rusijom!?

(četvrtak, 18. feb 2016, 09:15)
Мирослав. Краг. [neregistrovani]

Све је Дачић рекао, осим, ко то напада владу

Није јасно, на кога мисли кад каже, бескрупулозни напади на владу због НАТО и Русије, да ли мисли на народ Србије, на неки спољни фактор... на кога... народ ко народ, увек подељен и није могуће свима угодити, зато имамо елитно руководство да смањи могуће тензије и у неком делу одлучује.
Бојим се, лично, да ни врх Србије није начисто шта, где и како Србија треба да се понаша у овим гадним временима.

(četvrtak, 18. feb 2016, 08:50)
anonymous [neregistrovani]

Sta oni imaju da traze kod nas...

Odobrenje za Tranzit kroz Srbiju trebalo bi da dobiju samo uz pratnju policije ili vojske, svako drugo kretanje tudje vojske je okupacija. Amerikancima Srbija treba da bi NATO snage mogle brzo da deluje u Bugarsku, a protiv koga ? pa protiv Rusije. Sa druge strane Rusi ce da se osete izdatim i ukinuce svu pomoc (politicku, ekonomsku), a zapad kao i uvek kroz istoriju, kada dobije sta je naumio iscedi takve, i na kraju ih baci na smetliste....
Zato pamet u glavu i ne treba im dozvoliti da slobodno tumaraju po Srbiju sa specijalnim statusom nedodirljivih i da ulaze samovoljno i bez specijalnih dozvola u nase vojne objekte, institute od drzavnog znacaja. Ovo nije samo zbog tajnosti vec ovo karakterise ozbiljnu drzavu, baram kakvoj mi tezimo.

(četvrtak, 18. feb 2016, 08:05)
anonymous [neregistrovani]

posledice

znamo mi ko u srbiji i regionu ima najveci uticaj i politicki,ekonomski i vojni,i kako imam utisak za par godina hteli mi ili ne,ucicemo mi i u nato a i u evropsku uniju,naravno ako do tada bude i postajala.pitanje za nase politicare je danas sta ce biti ako rusija izneverena nasom politikom,danas nam uskrati povlastice koje imamo sa njom vec dvadeset godina,sta ako nam u UN otkaze podrsku oko kosova kao clanice UNSCO ili ti clanice UN kraj posledice po srbiju i srbe ce biti katostrofalne.i pitanje za kraj,da li ste svesni da mi nasom politikom definitivno okrecemo ledja rusiji,trnutno jedinog prijatelja,dok su svi ostali ucenjivaci, u pamet se srbijo.

(četvrtak, 18. feb 2016, 07:46)
Mirko Dumanovic [neregistrovani]

paralela

Paralela NATO koji nas je bombardiovao, i Rusije, koja je razminirala dve trecine Srbije od tih istih NATO projektila, je besmislena

(četvrtak, 18. feb 2016, 04:22)
girl [neregistrovani]

@Vojna neutralnost do kraja

Bravo!!!

(četvrtak, 18. feb 2016, 00:08)
anonymous [neregistrovani]

Vodjenje drzave je ipak ozbiljan posao

@Vojna neutralnost do kraja !

Podrzavam. Samo ima jedan problem. Nije vojna neutralnost odokativno odabrano sta hocu i sta necu, nego je definisana medjunarodnim normama i zapisano u dokumentima UN. I tamo lepo pise da ako zelite da budete vojno neutralni, nije dozvoljeno da ustupite svoju teritoriju za stacioniranje, tranzit ili bilo koji vid koriscenja drugoj vojsci ili savezu. Ovaj sporazum je unistio vojnu neutralnost Srbije po medjunarodnim normama i to je jasno svima sa strane i tako to gledaju i u Berlinu i u Vasingtonu i u Moskvi. 

(sreda, 17. feb 2016, 22:21)
anonymous [neregistrovani]

Iskrenost sa i prema sebe

Ko god procita, kako bi bilo sa iskrenosti prema sebi? NATO je u celom svetu stvorila nemir. Ona je uzrok. Ona je veliki licemer.

(sreda, 17. feb 2016, 22:00)
anonymous [neregistrovani]

Vojna neutralnost do kraja !

Potpuno se slazem sa Ivicom Dacicem po ovome pitanju.I to treba tako da opstane.
Porucujem svima onima i levo i desno,da napadaju vladu za neka druga pitanja,a ne za ovo,jer je ovo klackalica,koja dokazuje da nismo ni tamo ni vamo vec samo neutralni i ja to podrzavam iz dva razloga.Malo nas je,mali smo,nismo dobro ni naoruzani,niti obuceni,i okruzeni smo sa svih strana "prijateljima",koji ne dozvoljavaju Rusima ni da prelete do nas,a kamoli da dodju kamionima itd...Ova vlada pokusava da od neprijatelja napravi prijatelje,ili da nas barem manje mrze i ja to pozdravljam!!!

(sreda, 17. feb 2016, 21:30)
anonymous [neregistrovani]

Народ је преварен

Овим чином су прегажене црвене линије, сада смо буквално на корак од чланства, све су добили, базу Бондстил, кретање по Србији, дипломатски статус, да је Србија неутрална као што Дачић тврди све то би дала и Русима који су наши прави савезници и заштитници.