Читај ми!

Ultimatum vladi Mustafe i Tačija

Kosovska opozicija zatražila od vlade Ise Mustafe da u narednih deset dana podnese ostavku, ili se suoči sa novim protestima. Protestovalo nekoliko hiljada ljudi, obezbeđenje oduzimalo zastave Kosova. Pre mitinga uhapšeno pet osoba.

17.20 - Organizatori protesta najavili su novi u petak, ukoliko na zakazanoj sednici skupštine bude pokrenut izbor predsednika Kosova.

15.50 - Protest opozicije u Prištini završen je bez incidenata, javlja izveštač RTS-a. 

15.30 - Obezbeđenje skupa opozicije oduzimalo demonstrantima zastave Kosova, javljaju prištinski mediji. 

15.15 - Na protestu dominiraju zastave Albanije, SAD i velikih zapadnih sila, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta. Demonstranti uzvikuju parole protiv Zajednice srpskih opština, ali i protiv kosovskog premijera uz poruku da sa lopovima nema države.

14.40 - Kosovska policija uhapsila pet osoba kod kojih su pronađene palice i flaše napunjene benzinom, javlja Gazeta Blic.

14.15 - Počeo miting opozicije u centru Prištine. Policija spremna za akciju. Među demonstrantima i Aljbin Kurti. 

U blizini zgrade kosovske vlade postavljena je bina, sa koje su se predstavnici opozicije obratili građanima, simbolično – gotovo ispod vladinih prozora koji su porazbijani tokom prethodnih protesta i nisu zamenjeni.

Pojačano prisustvo policije vidljivo je na svim putevima koji vode ka Prištini, javlja Tanjugov izveštač iz Prištine.

Ulice u Prištini okićene su kosovskim zastavama, a na njima je veliki broj građana s obzirom na to da je danas neradni dan, dan na koji se obeležava samoproglašena nezavisnost.

Bašte kafića i šetališta, duž kojih su istaknute zastave Kosova, jesu prepuni.

Na Kosovu danas albanska većina obeležava osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a centralna svečanost se odvija na glavnom gradskom trgu.

U obraćanjima građanima, povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, predsednica Atifete Jahjaga poručila je da je Kosovo i dalje nedovršena demokratija, faktor stabilnosti i zemlja svih građana koji u njoj žive, a premijer Isa Mustafa da će interese tih građana braniti upravo vlada koju on vodi, a koja, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet da služi građanima koji su joj dali poverenje.

Opozicija već mesecima traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a dosadašnji protesti su bili nasilni, što je osuđivano i od strane međunarodne zajednice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се