Đurić: Srbi neće biti proterani sa KiM

U Beogradu je održan sastanak predstavnika Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve i političkih predstavnika srpskog naroda sa Kosova i Metohije povodom osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će država učiniti sve da Srbi ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji.

Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti ugašeni, ugušeni, proterani i neće nestati, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Jasno poručujemo svima onima dobronamernima i nedobronamernima da su Srbi i Srbija na Kosovu i Metohiji tu da opstanu i ostanu", rekao je Đurić otvarajući sastanak predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa ciljem ostvarivanja podrške Fondu Eparhije raško-prizrenske.

Đurić je istakao da je cilj sastanka da se dogovore kako da se efikasnije materijalno pomogne rad Eparhije raško-prizrenske i crkve, koja je u prethodnih 16 godina bila stub oslonca.

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da na sastanku treba da se sagleda trenutna situacija u kojoj žive Srbi, ali istovremeno da se nađe najbolji put i sredstva kako bi Srbi mogli da opstanu i poboljšaju uslove života.

"Pred nama su velike obaveze i odgovornost da učinimo sve kako bismo postigli cilj", rekao je Teodosije i pozvao sve Srbe sa Kosova i Metohije da izdvoje sredstva za fond, onoliko koliko mogu.

Istakao je da sredstva iz fonda neće biti korišćena za tekuće potrebe, već će se realizovati zajednički prioriteti od opšteg interesa, bitni za sve Srbe koji žive na KiM.

Sastanku prisustvuju i srpski poslanici, članovi Vlade i gradonačelnici privremenih institucija samouprave u Prištini, kao i načelnici upravnih okruga i predsednici privremenih organa opština na Kosovu i Metohiji.

Od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, gotovo polovina nije priznala nezavisnost. Broj država koje bi danas priznale Kosovo i Metohiju, tvrde analitičari, bio bi znatno manji nego 2008.

"Kosovo nema više nema taj značaj ni na agendi Amerike ni Zapada, drugo Srbija je popravila svoj imidž zadnje dve godine tako da se negde međunarodna zajednica vraća na ono što je bilo opredeljenje da je potrebna jaka Srbija koja je sposobna da upravlja Kosovom na duži rok", rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Prema njegovim rečima, Zapad ne odustaje od ideje da Kosovo bude nezavisno ali je pre toga namera da se učvrste dobri odnosi sa Srbijom.

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 19. feb 2016, 09:49)
Samozavaravanje! [neregistrovani]

Pola Srbije su napustene teritorije,

na hiljade sela je prazno,a vi trazite od nasih ljudi da zive na Kosovu u neprijateljskom okruzenju!-"Ima nas za jedan stadion",rece neko pametan,a ja bih ispravio:"Ima nas za jedno seosko igraliste!"

(petak, 19. feb 2016, 09:31)
Bogoljub Tihi [neregistrovani]

Podrska SPC

Blagodarim Bogu na ovome!Ovaj Fond za KiM je prava stvar,a nas Episkop Teodosije je neko ko uziva veliki autoritet svoje pastve I svog svestenstva!Mi koji zivimo na Kim I imamo cast da nam je on duhovni vodja,znamo koliko se bori za opstanak nasem naroda I sigurno ce se Ovim Fondom upravljati domacinski.Hajdemo,ujedinimo se svi oko ovo ideje...


(sreda, 17. feb 2016, 16:50)
Миле [neregistrovani]

Господине,

Срби су већ протерани са Косова

(sreda, 17. feb 2016, 14:54)
anonymous [neregistrovani]

podrška

Podržavam ovu sjajnu ideju i imam potpuno poverenje da će Eparhija raško-prizrenska i SPC sprovesti prave aktivnosti za opstanak i ostanak našeg naroda na KiM.
Lepo je što imaju podršku Kancelarije za KiM koju pozivam da se na pravi način uključi u pomoć našem narodu a ne samo kroz plate i socijalnu pomoć što je praksa već 16 godina i narod ne samo što se i dalje iseljava nego i nema šta da jede idući u narodne kuhinje koje nedovoljno pomažu!

(sreda, 17. feb 2016, 12:53)
anonymous [neregistrovani]

E moj Djuricu

Obecanja o opstini Gora?!
Izgoresmo od cekanja ovde. Dokle vise?
Situacija na terenu, ajde malo budite aktivniji, ajde ovo ajde ono.