Nikolić: Ako Kosovo bude uslov za EU, ne moraju da nas prime

Nadam se da priznanje Kosova nikada neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, a ako će to biti uslov za naše članstvo u Uniji, ne moraju da nas prime, ističe predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić: ŠŠeššelj voli lažno da se junači

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je bi se na izručenje troje radikala Hagu i Vojislava Šešelja reagovalo ocenom da se namerno slabi ta stranka pred izbore, a da, s druge strane, Srbija mora da pokaže da je pravno uređena zemlja.

Nikolić je rekao da bi država, da je zadojena mržnjom, "iste noći izručila" radikale. "Sa druge strane, Srbija mora da pokaže da je pravno uređena zemlja. Sve je to izmeššano, posebno ako i ŠŠeššelj mora da se vrati u Hag zbog izricanja presude", dodaje Nikolić.

Povodom najave lidera radikala da dobrovoljno neće otići u Hag, Nikolić je rekao da on voli to lažno junačenje.

"Znate, 1993. godine kada su nas napali socijalisti, kada su oni pobedili SRS, svi smo bili zaduženi da govorimo da ako nas već hapse želimo i da nam sude u Hagu u jedinom pravom sudu, poššto Milošševićev sud nije pravedan. E sad je to drugačije, sad je priča o Hagu priča o junašštvu. Ako mora da ide na izricanje presude, mora tamo da bude. Isto važi i za Vjericu. To je država. Dogovora sa Hagom izgleda neće moći da bude, jer se oni sa nama nikada nisu dogovarali, pa neće ni sada", rekao je Nikolić. Predsednik je naveo i da se nije video sa ŠŠeššeljem od kad se vratio iz Haga.

"Nisam se sreo sa njim, niti hoću. Ne interesuje me. Mislim da to insistiranje da on napada samo mene, ali ne i Vučića nije potpuno tačno. On ima mržnju prema meni, a to je lošš vodič. Aleksandra ne mrzi i o njemu ponekad racionalno razmišlja. Pre nekoliko meseci mi je na Tviteru psovao mrtvu majku. I tu prestaje moja priča da li je on normalan, zdrav ili nije. Gotovo. Neka je živ i zdrav. Niti mu želim dobro, niti mu želim zlo", kaže Nikolić.

Predsednik Srbije navodi da slušamo uveravanja iz Evrope da priznanje Kosova nije uslov.

"Ako će to biti uslov za naše članstvo u EU, ne moraju da nas prime, ali ćemo bar urediti držžavu u 34 poglavlja. Ali ako će u svakom poglavlju stajati da će to i to biti reššeno u skladu sa prišštinskim ustavom i zakonodavstvom, onda će jako tešško biti snaći se u svim poglavljima", rekao je Nikolić u intervjuu listu Danas.

Prema njegovim rečima, EU, kao u slučaju migrantske krize, pokazuje i koliko je krhka i na terenu odnosa Srbije i Prišštine.

"Pokazuje sa jedne strane izuzetan uticaj na Srbiju, a sa druge strane nemoć prema zahtevima Prišštine, i to je ono ššto me čudi i zabrinjava", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da "ne znamo kako je praktično zamiššljeno poglavlje 35, ali ni kako će da izgleda zatvaranje poglavlja pravno obavezujućim sporazumom".

"To nisam video ni u nacrtu, niti sam čuo u bilo kakvom razgovoru sa komesarima, koji su govorili da nas to čeka i da na to budemo spremni i da Evropa od toga ne možže da odustane, jer je to zahtev Nemačke", napomenuo je Nikolić.

Zajednica srpskih opština, istakao je predsednik Srbije, treba da bude formirana, to je potpisano u Briselu, "ali sad su u Prišštini videli da to u stvari predstavlja put da Srbi imaju svoju celinu na svojoj teritoriji i mnogo prava i odatle tvrdnje da to nije u skladu sa njihovim ustavom".

"Šta ćemo sada, ako smo potpisali taj sporazum iz Brisela? Ako ga sa prišštinske strane stave pod znak pitanja, ššto ga ne bi stavili i sa srpske strane, odnosno, kako ćemo dalje da pregovaramo ako nemamo Zajednicu srpskih opšština? To će biti jako tešško i tu će (premijer) Aleksandar Vučić da bude na velikom ispitu", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li veruje da će Specijalni sud za Kosovo zaista da sudi ratnim zločincima, Nikolić kaže:

"Verujem da će da sudi, ali ako me pitate da li će da presuđuje i donosi odluke i kazne, u to nisam previše uveren. Jošš nisam video neki sud, koji je sudio istim kriterijumima, istim arššinima Srbima, Albancima, Hrvatima. Uostalom, to se po broju osuđenih i po visini kazne apsolutno jasno vidi, tako da nisam siguran".

"Neššto ššto me apsolutno nagoni na to, to je tragična sudbina Olivera Ivanovića. Mislim da će neko u sudu koji je formiran u Hagu morati da pravi neku ravnotežžu, pa da će neko od Albanaca morati da bude osuđen. Ili je možžda Oliver Ivanović, da bi se umirili Albanci, dožživeo da bez dokaza bude osuđen i da sudija kažže da nema dokaza i da je on to morao da zna ili je znao ili je morao znati, tako je rekao bih, u izreci rečeno", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija u slučaju Ivanovića može da podigne svoj glas, da razgovara sa svim držžavama u svetu, sa prijateljima i organizacijama i sa onima koji su nam manje prijatelji.

"Ali da promeni odluku, tešško. Srbija nije uspela da promeni nijednu odluku, koja je bila protiv nje i njenih građana, pa tako neće biti ni sa ovom", rekao je Nikolić.

"Izbori raspuštanjem Skupštine, 24. april prihvatljiv"

Nikolić je rekao da će izbori biti ozvaničeni obrazloženim predlogom premijera Aleksandra Vučića za raspuštanje Skupštine.

"Razgovarali smo (Vučić i ja) o tome da će izbora biti, svakako, proletos. Termin, 24. april, koji je procurio u javnost, veoma je prihvatljiv i to je termin za koji će Vlada ostaviti rok za raspuštanje Skupštine, ali nismo to priveli kraju, jer bi to bilo trčanje pred rudu. To će se znati kada Vučić bude imao obrazloženi predlog za raspuštanje skupštine", rekao je Nikolić.

Na konstataciju da to znači da očekuje raspuštanje parlamenta, a ne premijerovu ostavku, predsednik Srbije je naveo da ne očekuje ostavku, "jer je ona uvek znak da nisi radio dobro".

"Aleksandar Vučić je radio dobro i nastaviće da radi isto kada bude pobedio na izborima. Zaššto bi onda podnosio ostavku", rekao je Nikolić.

"Ubeđen sam da će (SNS) formirati vlast, ali zaššto moraju samostalno. To je njihova odluka, ali ja nikada ne bih formirao vladu samostalno i da sve ostale stranke ostavim u opoziciji. Neko mora da bude i sa vama, jer im kad-tad dođe u glavu da se ujedine, pa makar samo da vas srušše", naveo je Nikolić.

Na pitanje da li traži 30 odsto od osvojenih mandata SNS-a za svoje ljude u toj stranci, Nikolić je odgovorio da je "to tako besmisleno da to ne ume ni da objasni".

"Razmišljam da sam na Vučićevom mestu da li bih u to poverovao. Mada je mene tešško ubediti da se okrenem protiv bilo koga, a posebno protiv Aleksandra Vučića. Aleksandar i ja se razlikujemo po godinama, po tome kako reššavamo neka pitanja. Tako kako smo mi različite ličnosti i svaka stranka ima različite ljude", naveo je Nikolić.

"Od 2014. godine ni jedan ministar nije postavljen zato što sam ja zvao i rekao ovaj je dobar. Ni jedan poslanik. Nisam sa Vučićem razgovarao na tu temu, niti hoću. Aleksandar ima najveću odgovornost i napad na njega usmeren je ka ruššenju vlade i čitavog sistema", zaključio je predsednik Srbije.

Na konstatacuju da su Slobodan Milošević i Boris Tadić pogrešili raspisujući prevremene izbore, Nikolić je rekao da je Miloššević bio ubeđen da mu je sve ono što je uradio odbranom od NATO-a i obnovom zemlje sasvim dovoljno da obezbedi pobedu SPS-u i nije predvideo da mogu svi da se udruže.

"Boris Tadić je znao da mu partija stoji jako loše i mislio je da je apsolutni pobednik na predsedničkim izborima i da je njegova popularnost dovoljna da izvuče stranku. Ni jedan našš predsednik nije podnosio ostavku zato ššto je žželeo da proveri volju naroda, s obzirom na to da smo svi mi ubeđeni da najbolje radimo svoj posao. Isključivo su bili u pitanju stranački razlozi, jer su svi predsednici vodili stranke", ukazao je Nikolić.

"Moja poseta Zagrebu nije uslovljena" 

Predsednik Srbije rekao je da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije uslovila njegovu posetu Zagrebu.

"Nema uopššte istine (u tome). Sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović imao sam susret u Zagrebu pre neššto višše od dva meseca i ona je rekla - pozvaću vas u posetu početkom iduće godine, ali sačekajte da se formira vlada, poššto ćemo imati izbore. Nakon toga su počeli razgovori dva kabineta", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to su razgovori koji su vođeni nekoliko meseci, "nakon ššto je već bilo poznato da sam bio u Vatikanu i ššta je proisteklo iz te posete".

Takođe, dodao je Nikolić, bilo je poznato i da je papa rekao da će formirati komisiju, a Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio dijalog s Rimokatoličkom crkvom povodom namere da kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca.

"Papa je prilikom moje posete naglasio da nije njegova žželja da to bude prvi svetac koga jedna hriššćanska crkva ne priznaje, da on žželi svece koje svi priznaju i pošštuju, kao do sada", rekao je Nikolić.

Napomenuo je da je komisija je počela da radi i dodao da su u njoj mitropolit Amfilohije, episkop bački Irinej, Darko Tanasković, srpski ambasador u Unesku.

"Tako da je Kolinda Grabar Kitarović raspolagala sa tim podacima kada mi je rekla da će me pozvati u posetu", dodao je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da ne želi da raspiruje vatru između Srbije i Hrvatske, ali da je veoma zabrinut zbog činjenice da se šširi osećaj ugrožženosti među Srbima u Hrvatskoj.

"U Srbiji višše niko ne pobeđuje na izborima vodeći kampanju protiv drugih naroda i držžava. Narod bi kod nas to smatrao glupoššću, ali u Hrvatskoj to jošš postoji", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, to je sudbina svake hrvatske političke stranke ili političara u kampanji i neposredno posle kampanje.

"Kampanja se jošš u Hrvatskoj, nažalost, dobija na tome ko će bolje da zašštiti Hrvatsku od Srbije, kao da je Hrvatska ugrožžena od Srbije", rekao je Nikolić, navodeći da "treba sačekati jošš jedno dva meseca".

"BiH kao bolestan čovek"

Kada je reč o Bosni u Hercegovini, predsednik Srbije smatra da je BiH "kao bolestan čovek".

"U dušši je bolesna, to sam rekao i Angeli Merkel u Dubrovniku. Ta trojica kopredsednika u BiH uvek se lepo družže, ali kako im žžive entiteti, kako im žžive narodi, to ne pitaj nikog od njih. Pitajte ih svu trojicu - ko je Bosanac od njih. Niko. Gledaju kako da je svako na svoj način podeli. Boššnjaci ne žžele da je dele, poššto dominiraju, Srbi žžele da se odvoje poššto imaju svoju celinu, Hrvati bi se svakako lepili za Hrvatsku", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, "najlakše je (predsednika RS Milorada) Dodika optužiti da upropštava Bosnu, jer on svojom građom i glasom predstavlja dobar cilj, a nije svrha Dejtonskog sporazuma upropašćavanje Bosne".

Na konstataciju da Dodik ipak insistira na referendumu o sudstvu i tužžilaštvu, predsednik Srbije je odgovorio da bi "to bio jedan od onih referenduma, posle kojih ne možžete višše niššta da sprovedete".

Na pitanje da li je izgladio odnose sa predsednokom Crne Gore Filipom Vujanovićem, nakon izjave da Crna Gora dozvoljava da neko drugi upravlja njome, Nikolić je odgovorio da nema za šta da se izvinjava.

"Nemam zaš šta da zovem i kažžem - hajde da se mirimo. Nismo se svađali, ali ako ja ne smem da kažžem kako žžive Srbi u Crnoj Gori, ako ne smem da kažžem da će, zbog žželje Crne Gore da bude u NATO-u, biti upropaššćena mnoga tradicionalna prijateljstva, pa i ona koja imaju Srbi u Crnoj Gori, onda to nije dobro. I da su uveli sankcije SAD, rekao bih nije dobro", rekao je Nikolić.

"Nije mala stvar uvoditi sankcije, pogotovo kad se ima u vidu odnos u veličinama, onda je zanemarljiv uticaj tih sankcija. Ne verujem da je iko i insistirao da Crna Gora mora da uvede sankcije. Ni nama niko nije rekao da moramo da uvedemo sankcije, a mi smo malo veći od Crne Gore", naveo je Nikolić.

broj komentara 15 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. feb 2016, 21:47)
anonymous [neregistrovani]

Sve pohvale!!!!

Gospodin Nikolic , mudar politicar kome je svaka rec odmerena i na svom mestu bez mogucnosti zlobnika da mogu njegove izjave da preokrenu na stetu Srbije!!!!

(ponedeljak, 15. feb 2016, 21:03)
anonymous sasa [neregistrovani]

zar opet@

Slažem se i da dodam da mi Srbiju treba da unapredjujemo zbog nas i kako nama odgovara ali mi sve gledamo šta će drugi reći jer nemamo hrabrosti.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 16:18)
anonymous [neregistrovani]

Otkud ako?

Šta znači to ako?. Pa svi znamo da je to uslov. 

(ponedeljak, 15. feb 2016, 09:50)
Патриот [neregistrovani]

Зар опет?

Па и неће да нас приме, али зато хоће да нас искористе до максимума, пре него што се ЕУ распадне.А што ми не знамо шта хоћемо нико нам није крив.Час тврдимо да је признање независности Косова услов, па опет да није, па онда да се надамо да неће бити, па да не морају да нас приме ако јесте, па опет да нам нема живота без њих... Зар је то озбиљна политика? 

(ponedeljak, 15. feb 2016, 09:43)
Dragan [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Kosovo i Metohija su sastavni delovi Srbije i teritorijalno i istorijski i svakako..."Kosovo" je srpska reč,, ali su je uptrebili za naziv jedne privremeno zaposednute prostorije, od koje se ne odričemo!Tako je gospodine predsedniče!!!I svakim danom naša srdžba i bol nepravde jača i jača i "tinja" do ključanja...ja ne znam da li to neki naši političari znaju, ali i oni koji misle da če tako lako odcepiti deo naše teritorije!?

(ponedeljak, 15. feb 2016, 09:33)
anonymous [neregistrovani]

Vazno je

da je politicka elita svesna stanja na terenu i cinjenice da druga strana koja nema karakter vec gleda interes igra kartu na blef i vreme cekajuci da mozda sledeca politicka garnitura stvari drugacije vidi i sve sto je na stolu potpise uz nekakve garancije naravno samo na papiru.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 09:14)
anonymous [neregistrovani]

dva procesa

Slusali smo i uveravanja 2008 od EU zvanicnika- Kosovo i EU.- dva odvojena procesa.
Toliko.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 08:16)
Ponosna Srpkinja [neregistrovani]

Bravo

Znala sam da ce u pravo vreme predsednik Srbije i Srpskog naroda oglasiti glasom Srpskog naroda.Ako je KiM uslov za EU ne treba da nas prime.Niko u toj EU nema takvu istoriju kao Srpski narod a oni bi da je izbrisu.Gospodo iz EU i SAD, pokusali ste bombardovanjem i sankcijama da nas unistite i niste uspeli u tome samo ste nam dali podrsku da se slozimo i budemo zajadno jaci.Pored ovakvog predsednika tesko da ce se vase zelje ispuniti da nas i dalje gazite, ponizavate i oduzimate ono sto pripada nama!

(ponedeljak, 15. feb 2016, 06:12)
Miso [neregistrovani]

Bravo

Volim ljude kad imaju svoje ja. Dosta je bilo prodati dusa u nasoj istoriji sve od Kosova pa da sredinom 2000g.

(ponedeljak, 15. feb 2016, 03:10)
anonymous [neregistrovani]

Pored svega ...

sto se desava u svijetu , u nasem okruzenju posebno , moramo biti kao jedan , bravo predsednice , mnogi to od nas zele da cuju na glas...Srbija , iznad svega (cjelovita )...

Nikolić: ŠŠeššelj voli lažno da se junači

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je bi se na izručenje troje radikala Hagu i Vojislava Šešelja reagovalo ocenom da se namerno slabi ta stranka pred izbore, a da, s druge strane, Srbija mora da pokaže da je pravno uređena zemlja.

Nikolić je rekao da bi država, da je zadojena mržnjom, "iste noći izručila" radikale. "Sa druge strane, Srbija mora da pokaže da je pravno uređena zemlja. Sve je to izmeššano, posebno ako i ŠŠeššelj mora da se vrati u Hag zbog izricanja presude", dodaje Nikolić.

Povodom najave lidera radikala da dobrovoljno neće otići u Hag, Nikolić je rekao da on voli to lažno junačenje.

"Znate, 1993. godine kada su nas napali socijalisti, kada su oni pobedili SRS, svi smo bili zaduženi da govorimo da ako nas već hapse želimo i da nam sude u Hagu u jedinom pravom sudu, poššto Milošševićev sud nije pravedan. E sad je to drugačije, sad je priča o Hagu priča o junašštvu. Ako mora da ide na izricanje presude, mora tamo da bude. Isto važi i za Vjericu. To je država. Dogovora sa Hagom izgleda neće moći da bude, jer se oni sa nama nikada nisu dogovarali, pa neće ni sada", rekao je Nikolić. Predsednik je naveo i da se nije video sa ŠŠeššeljem od kad se vratio iz Haga.

"Nisam se sreo sa njim, niti hoću. Ne interesuje me. Mislim da to insistiranje da on napada samo mene, ali ne i Vučića nije potpuno tačno. On ima mržnju prema meni, a to je lošš vodič. Aleksandra ne mrzi i o njemu ponekad racionalno razmišlja. Pre nekoliko meseci mi je na Tviteru psovao mrtvu majku. I tu prestaje moja priča da li je on normalan, zdrav ili nije. Gotovo. Neka je živ i zdrav. Niti mu želim dobro, niti mu želim zlo", kaže Nikolić.