Kancelarija za KiM: Pokušaj sprečavanja povratka Srba

Odluka Osnovnog suda u Peći da raspiše poternice za 14 Srba, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1999. godine, još jedan je u nizu pokušaja opstrukcije povratka proteranih Srba, saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da nije slučajno što su poternice raspisane za članovima porodica koje su se zvanično prijavile za povratak u Metohiju. Srbi u Metohiji ovako postaju i žrtve institucionalnog nasilja i poručuje im se da nisu dobrodošli i da za njih nema povratka.

Privremene pokrajinske institucije, koje bi trebalo da dele pravdu, na ovaj način postaju saučesnici u brutalnom etničkom čišćenju koje je u bliskoj prošlosti u nekoliko talasa počinjeno nad Srbima na Kosovu i Metohiji, ocenila je Kancelarija.

"Pravosudni organi na Kosovu i Metohiji služe se oprobanim sredstvima za kojima je svojevremeno povezano u regionu kako bi sprečio povratak izbeglih i proteranih Srba, a na tajnim optužnicama bi se, ukoliko se slede već viđeni kriterijumi, mogli naći svi koji su se ikada drznuli da brane svoja ognjišta i državu Srbiju od terorista, ističe se u saopštenju.

Pravosuđe u Metohiji bi, umesto što goni nevine ljude, trebalo da se najzad pozabavi pronalaženjem odgovornih za ubistvo srpske dece u Goraždevcu i druge gnusne zločine čiji počinioci, ne samo da uživaju na slobodi, već nastavljaju da sprovode kampanju nasilja i zastrašivanja Srba.

Kancelarija za KiM ukazuje da Vlada Srbije podržava kažnjavanje ratnih zločinaca i personalizovanje odgovornosti, međutim taj proces ima smisla samo ako se odvija pred politički neinstruisanim pravosuđem, gde se ljudima ne presuđuje i pre nego što su optuženi.

Kako se dodaje, Euleks, koji je najodgovorniji za uspostavljanje funkcionalnog pravnog sistema na Kosovu i Metohiji, osuđujućom presudom Oliveru Ivanoviću je, nažalost, pokrenuo lavinu koja bi mogla da rezultira krivičnim gonjenjem svakog Srbina koji je tokom sukoba 1999. bio na Kosovu i Metohiji.

"Srbija ovaj i slične postupke shvata kao sračunati pokušaj destabilizacije prilika u regionu, i neće se povesti za ovakvim primerom. Vlada Srbije će još jednom pokazati da je politički najodgovornija vlada u regionu, a one koji žele da ponovo raspale plamen omraza i nasilja upozorava da se ne upuštaju u tu opasnu igru", ističe se u saopštenju.

Osnovni sud u Peći podigao je optužnicu protiv 14 Srba iz Kline koji se terete za teško krivično delo ratnog zločina počinjenog tokom 1999. godine na Kosovu i za njima je raspisana poternica. 

broj komentara 0 pošalji komentar