Читај ми!

Vučić: Haški zahtev napravio problem Srbiji

Uvek ću doneti najbolju odluku za Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara o Haškom tribanalu i izricanju presude Vojislavu Šešelju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veliki problem način na koji se Haški tribunal ponaša prema Srbiji i to što baš sada traže izručenje Vojislava Šešelja – u jeku izborne kampanje.

"U srcu ili u jeku izborne kampanje je da li da pomognemo desničarima, ili da rušimo tebe, šta god da kažete potpuno je svejedno. Tako da oni koji su želeli da naprave problem Srbiji, nedvosmisleno su ga napravili. Da li mi je lako da donesem bilo kakvu odluku, pošto znam kako će to da ide od jednog do drugog te će svi odgovorni i koji se pitaju u skladu po zakonom da prebace do mog stola i doneću odluku najbolju za Srbiju, uvek", rekao je premijer na otvaranju regionalnog centra Koka Kole.

Premijer je u izjavi novinarima ukazao da na njegovo pismo sa molbom da Zdravko Tolimir bude pušten na privremenu slobodu, uz sve garancije države, upućenom pre četiri meseca, niko nije odgovorio, i da način na koji se Hag ponaša prema Srbiji predstavlja problem kako za državu, tako i za njega lično.

"Kako da objasnim ljudima u Srbiji kako je moguće da jedan čovek strada, a da nam Hag ništa ne objasni", upitao je Vučić. 

Kaže da izveštaj iz Haškog tribunala da je general Zdravko Tolimir umro prirodnom smrću nije odgovor koji je Srbija tražila u dopisu koji je poslao.

Vučić je primetio da to nije odgovor na pitanje zašto je Tolimir umro i zašto nije pušten na zahtev Beograda od pre četiri meseca, kojim je traženo da se pusti iz pritvora kako bi se lečio, a zatim prokomentarisao:

"Naravno da je umro prirodnom smrću, nismo ni mislili da je od krstareće rakete", rekao je Vučić, dodajući da su pitanja nakon toga, posebno u domaćoj javnosti, više znak da je ovde ljudima važnije da ruše vlast, nego da se pobrinu za život Tolimira.

"Srbija zna svoje i domaće i međunarodne obaveze, ali izgleda da Srbija mora neke druge u svetu da podseća na njihove obaveze, a to je da štite život i ljude", zaključio je premijer.

"Ni govora o pomirenju s Miškovićem"

Premijer je odbacio kao neumesne spekulacije o navodnom pomirenju sa Miroslavom Miškovićem, a, komentarišući to što političari na funkcijama znatno poprave svoje materijalno stanje, poručio je da on lično, po odlasku sa funkcije, neće "biti ni dinar teži", nego što je sada.

Istakao je da nije ni u kakvim "kombinacijama", posebno odbacujući priče o navodom pomirenju sa Miroslavom Miškovićem.

"Treba da se stide oni koji tako govore, verovatno polaze od sebe", primetio je Vučić podvukavši da je ponosan koliko se borio za Srbiju.

Na pitanje kako komentariše to što političari koji odu sa funkcije bivaju nekoliko miliona teži, odgovrio je: "Hvala što mi predviđate kraj, ali neću biti teži ni za dinar, ni milionima, ni bilo čime. Uvek ću da odgovorim na svako pitanje, a vi milione tražite na drugoj strani".

"Neuporedivo sam relaksiraniji od kada je odlučeno da idemo na izbore, iako briga brigu sustiže. Radio sam marljivo, nema sumnje da sam pravio i greške, ali nisam se obogatio i nikada neću napuštati zemlju", poručio je Vučić.

Rekao je da će odluka o izborima biti doneta početkom marta, a da onda predsednik, predsednica Narodne skupštine, i predsednik pokrajinske skupštine treba da donesu odluku o izborima.

"Pretpostavljam da će svi izbori biti održani istog dana, i ne mislim da je nerealno da budu u aprilu", rekao je premijer.

Istakao je da svoju zemlju voli najviše na svetu, da namerava da joj služi i dalje, a da će o tome odlučiti građani.

"Sramota me je od nepismenih ljudi, koji mrze Srbiju"

Vučić nije želeo da komentariše optužbe iz Demokratske stranke, prema kojima je senator Džon Mekejn koji je juče bio gost Beograda sarađivao sa Islamskom državom.

"Sramota me je da komentarišem tako nešto, ali smarota me je i od nepismenih ljudi koji čak ne umeju da čitaju, ni da razumeju to što čitaju, a koji toliko mrze Srbiju da mrze i one koji su nam gosti i zato je bolje da ništa ne govorim", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je sa senatorom Mekejnom i ostalim članovima delegacije američkog Kongresa razgovarao i o odnosima Srbije sa SAD, Rusijom i EU, da je rekao ono što inače javno govori, te da misli da je najbolje kad političari svoje stavove ne kriju.

"Kao što sam Putinu rekao da je Srbija na evropskom putu, tako sam i američkim prijateljima rekao da je Unija naš strateški cilj, a da želimo da čuvamo naše odnose sa Rusima", dodao je premijer.

Istakao je da je mnogo toga naučio od senatora. "Nisam malo zabrinut zbog stanja u Siriji i globalnoj politici", rekao je Vučić.

Pomoć za poslove, a ne socijala za snaje i šurnjaje

Bilo bi dobro kad bismo ljudima mogli da objasnimo da ne smeju da pitaju "kad ću dobiti posao", već kad će država da stvori bolje uslove za startap kompanije, kada će se dozvole dobijati brže da možemo da radimo, ocenio je Vučić.

Upitan šta treba učiniti da se podstiče preduzetnički duh, Vučić je rekao i da moramo urednije da plaćamo porez, koji je, kako je primetio, značajno manji nego u zemljama okruženja, ali, dodao je, moramo gerenalno da budemo pozitivniji i da gledamo u budućnost.

"To znači da ne radimo za naredna tri meseca, već za narednih 30 godina, da potomcima ostavljamo kompanije", rekao je Vučić.

Podsetio je da je ove godine vlada za male i srednje kompanije odvojila milijardu i po dinara, da će davati povoljne kredite, da će biti podsticaja i u poljoprivredi, ali da se moramo naučiti da to što država daje zaista treba da ide za proizvodnju, za novi kombajn, za navodnjavanje, a ne da se tretira kao "socijalna pomoć za snaje i šurnjaje".

"To su stvari koje ćemo da menjamo, a da li ćemo da uspemo, videćemo", poručio je Vučić.

Rekao je da je prošle godine zabeležen značajan rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto, kao i prerađivačke industrije - 5,3, procenta. "To su odlične vesti, koje govore dobro o našoj zemlji i budućnosti", rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво