Marić: Odluka o predsedničkom kandidatu nakon konsultacija sa Beogradom

Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić kaže za RTS da još traju razgovori o tome da li će lista Srpska podržati nekog kandidata za kosovskog predsednika, ili će predložiti nekog iz svojih redova. Kada sagledamo celokupnu situaciju na terenu, konsultovaćemo se sa Vladom Republike Srbije i doneti odluku, ističe Marić.

Marić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji još razgovaraju sa kolegama, ali i sa međunarodnom zajednicom o tome koga će podržati u kandidaturi za predsednika.

"Konačnu odluku ćemo doneti nakon zajedničkog većeg sastanka gde ćemo sagledati sve argumente, i nakon konsultacija sa vladom Republike Srbije. Pre toga nećemo donositi nikakve odluke pojedinačno. Konsultovaćemo se sa Vladom i tek kada budemo imali celu sliku možemo doneti jednu takvu odluku", rekao je Marić.

Upitan da li bi kao odgovor na stav da ne podrže Hašima Tačija za predsednika mogao da usledi odgovor: neće biti Zajednice srpskih opština, zaboravite na sporazume iz Brisela, Marić kaže da su posledice moguće.

"Zato se nama ne žuri sa delegiranjem kandidata, jer se njima ne žuri da formiraju Zajednicu srpskih opština. Prva i najvažnija tačka je formiranje Zajednice", rekao je Marić. 

Posledica će, smatra, biti, ali ističe da je najvažnije da one ne budu negativne po Srbe na Kosovu i Metohiji.

Upozorava da do 6. marta mora da dođe do izbora, jer se već 7. marta stiču uslovi za raspisivanje parlamentarnih izbora.

"Prostom većinom u trećem krugu se bira predsednik, za tako nešto ne treba podrška Srba, ali postoje neki drugi uslovi koji bez Srba ne mogu da se odvijaju", istakao je ministar u kosovskoj vladi.

Smatra da su parlamentarni izbori na Kosovu moguće, ali ne najbolje rešenje.

"Mi smo spremni za sve opcije, ali nama ne odgovara da postoje argumenti za dodatno prolongiranje uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Ne bi bilo dobro takođe da se u ovim okolnostima održe izbori, jer je velika napetost na Kosovu kao i opasnost od radikalizma, i opasnost da se sve to prenese na Srbe koji tamo žive", ističe Marić.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovske ministarke Edite Tahiri da će Priština napisati Statut kada Srbi ukinu plate zaposlenima u, kako kaže, paralelnim strukturama, Marić je rekao da to ne bi bilo moguće bez menjanja Briselskog sporazuma.

"Pravo Edite Tahiri je da izjavljuje ono što odgovara njima. Vrlo jasno je uređeno Briselskim sporazumom da je jedini ovlašćen za izradu statuta upravljački tim, koji čine predstavnici srpske zajednice. Takođe, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Kosovo ratifikovalao, izričit je da mora da se ispuni sve što piše u Briselskom sporazumu", naglašava Marić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво