Izrael pozdravlja Srbiju zbog zakona o Holokaustu

Držžava Izrael pozdravlja Srbiju zbog usvajanja Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žžrtvama Holokausta koje nemaju žživih zakonskih naslednika, saopštila je ambasada Izraela u Srbiji.

"Takva Srbija mora poslužžiti kao primer i ostalim evropskim zemljama i ovo je istorijski dan pravde, moralnosti i posvećenosti specijalnim odnosima Srba i Jevreja", navodi se u saopštenju.

Ambasada Izraela u Beogradu zahvaljuje svima koji su doprineli pripremi i izradi zakona, posebno Vladi, Narodnoj skupšštini, Agenciji za restituciju, gospodinu Strahinji Sekuliću i gospodinu Branku Lakiću.

"Kada govorimo o restituciji, ne govorimo o užžasnim razmerama Holokausta koji je nacistička Nemačka zajedno sa svojim kolaborantima počinila nad jevrejskim narodom, već o maloj kompenzaciji za oduzetu imovinu", navedeno je u saopštenju.

Oko 33.000 Jevreja žživelo je na teritoriji današšnje Srbije do 1941. godine, a oko 30.500 je surovo ubijeno, podseća se u saopštenju.

"Za njima nije ostalo žživih zakonskih naslednika. Novi zakon predstavlja plemenit čin jedne velike zemlje koji će udahnuti nov žživot maloj Jevrejskoj zajednici kakva je danas", navodi se u saopštenju ambasade Izraela.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 13. feb 2016, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo

Lepo je to prijateljstvo samo sto ima jedna velika razlika. Jevreji su najbogatiji na svetu a Srbi medju najsiromasnijim.Kad bi smo mogli bar malo to da uskladimo?

(subota, 13. feb 2016, 11:38)
Rade [neregistrovani]

Jevreji-Srbi

imaju istu sudbinu.

(subota, 13. feb 2016, 05:53)
Miroslav [neregistrovani]

Pravo prijateljstvo dva naroda

Lepo, a prijateljstvo dva naroda jos lepse.