Dačić: Nećemo dozvoliti da migranti ostanu u Srbiji

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Srbija poštuje međunarodne obaveze i stav Nemačke o migrantima, ali da neće dozvoliti da svi drugi zatvore granice, a da migranti ostanu u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je na jučerašnjem skupu "Sekjuriti tajms pres laundž" u Minhenu rekao da u poslednjih desetak godina nijedna kriza nije nastala na Balkanu.

"Ekonomska kriza nije nastala na Balkanu, međunarodni terorizam nije nastao na Balkanu, kao ni migrantska kriza, ali postoji mogućnost da mi sada budemo žrtve, jer Srbija ima nezgodan geografski položaj, istakao je Dačić.

"Okruženi smo EU - Grčkom, Bugarskom, Rumunijom. Vama migranti dolaze sa Bliskog istoka i iz Afrike, a nama migranti dolaze iz EU. Dokle ćemo mi biti žrtve vaše nesposobnosti da zaštitite svoje spoljne granice", upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je na skupu govorio i o iskustvima tokom predsedavanja OEBS-u.

"Sama kriza u Ukrajini povratila je malo pažnju evropske političke scene na OEBS-a. Dugo godina se smatralo da je to organizacija koja nema pravu ulogu u sistemu evropske bezbednosti. Međutim, naše predsedavanje se suočilo s dva velika problema - to je kriza u Ukrajini i oko nje, kao i sa problemima koji su nastali terorističkim napadom u Parizu, napadom na 'Šarli Ebdo', i u drugoj polovini godine s migrantskom krizom", navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, tokom prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u postignuto je nekoliko značajnih rezultata, među kojima je i produžetak misije Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini sa šest meseci na godinu dana što ističe 31. marta.

"Paket mera za sprovođenje sporazuma iz Minska je dogovoren u vreme našeg predsedavanja, ali nije do kraja realizovan. Mislim da je osnovni problem nedostatak političke volje da neko kaže da je to kraj i da se prelazi na mir. U Minsku sam lično učestvovao na pregovorima, ljudi koji dolaze na pregovore nemaju potpuna ovlašćenja da postignu dogovor, a tako se ne može doći do dogovora", ocenio je Dačić.

Ministar će u Minhenu učestvovati na 52. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво