Povlači se predlog Zakona o ravnopravnosti zbog konsultacija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca biti povučen iz skupštinske procedure, navodeći da želi opšti konsenzus u društvu u vezi sa tim zakonom.

Mihajlovićeva je objasnila da se zakon povlači iz procedure radi dodatnih konsultacija sa delom nevladinog sektora, što je dogovoreno i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Želim da u Srbiji imamo opšti konsenzus u društvu u vezi sa ovim zakonom. I zato ću u narednom periodu obaviti konsultacije sa organizacijama koje su izrazile određene sumnje, kako bismo svi zajedno došli do najboljeg rešenja", zaključila je Mihajlovićeva.

Ministarka je podsetila da je zakon, na kome se radilo više od godinu dana, veoma značajan jer pokriva sve segmente našeg društva.

"Upravo zbog toga ne želim da bilo ko u Srbiji bude protiv njega", rekla je Mihajlovićeva, koja predsedava Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost.

Mihajlovićeva je navela je sporan njegov naziv predloga zakona, ali i pojedini delovi.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekla da je prvobitan naziv tog akta bio "Zakon o rodnoj ravnopravnosti" za šta su se zalagali i ona i radna grupa koja je radila na zakonu, ali da je zakonodavstvo vlade promenilo naziv.

"Vlada je promenila naziv zato što u Ustavu Srbije piše da žene i muškarci treba da budu ravnopravni", rekla je Mihajlović.

Dodala da organizacije civilnog sektora takođe smatraju da su sporni pojedini delovi zakona i da ih treba dodatno proširiti, te da zbog toga svi zajedno moraju ponovo da sednu za sto i razmotre predlog zakona.

Mihajlović je dodala da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost više od godinu i po dana radilo na predlogu zakona, koji je prošao javne rasprave i dobio pozitivna mišljenja.

Ipak, ona je istakla da je njen stav po pitanju donošenja svih zakona da mora da postoji opšti konsenzus u društvu.

Potpredsednica Vlade je podsetila da je zakon do sada dobio podršku velikog broja domaćih i međunarodnih organizacija, među kojima su Zaštitnik građana, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Poverenik za informacije od javnog značaja, Evropska komisija i drugi.

U međuvremenu, pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin pozdravio je najavu o povlačenju predloga Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca iz skupštinske procedure, na koji je njegov sekretarijat imao primedbe i tokom nastanka.

Kako se navodi, Sekretarijat je precizno izneo sve primedbe, naročito neophodnost da status mehanizama na pokrajinskom nivou bude jasno vidljiv.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 15:37)
Srbin [neregistrovani]

Ministarka

Anonimuse,bas si neki kontras,nama Srbima svako smeta, ma ko to bio, zato nas niko i neće!!!

(petak, 12. feb 2016, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

Procitah

Povlaci se, pa pomislih da se Gospodja ministarka povlaci, i dodjoh do zakljucka da je krajnje vreme da se Gospodja Ministarka stvarno povuce!!!!