Debata CIRSD-a: Svet se ne nalazi u novom Hladnom ratu

Svet se ne nalazi u novom Hladnom ratu, ali će na Evropu aktuelna izbeglička kriza uticati više nego ekonomska kriza pre osam godina, rečeno je na debati koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) povodom izlaska petog broja časopisa "Horizonti".

Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić istakao je da se današnji svet sve brže menja i usložnjava, ali da je SAD i dalje "u dobroj formi".

"Amerika je živa i zdrava, ima najjaču vojsku na svetu, vodi u domenu inovacija i istraživanja, a ima i najuspešniju privredu, nisku stopu nezaposlenosti, dok je pristup zdravstvenoj zaštiti veći nego ikada ranije", poručio je Jeremić.

Američki politikolog i profesor na Univerzitetu Harvard Džozef Naj ocenio je da je Evropa najvažniji partner SAD, kao i da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio velika greška.

Naj je, međutim, izrazio zabrinutost zbog izbegličke krize koja je pogodila Evropu naglasivši da ona izaziva "populističko nezadovoljstvo u mnogim demokratskim zemljama".

Sa njim se saglasio i bivši ministar spoljnih poslova i odbrane Poljske Radoslav Sikorski koji je rekao da izbeglička kriza utiče na nacionalni sastav zemlja članica EU, što demagozi, kako je istakao, koriste u političkom životu.

Sikorski smatra da kriza utiče na suverenitet nacija od kojih neke nisu spremne da se nose s njom, te im treba pružiti pomoć.

"Ako odbiju da im se pomnogne, onda treba da ograničimo veličinu Šengenske zone da bismo je sačuvali. Preduslov za očuvanje Šengena je da se osnaži njegova spoljna granica", poručio je bivši poljski ministar.

Kaže da je problem i u tome odakle dolaze migranti. "Da budemo iskreni, nije problem u migraciji, već u tome odakle dolaze migranti. U Poljskoj živi oko milion Ukrajinaca i to nije političko pitanje. Ljudi se plaše muslimana jer su videli da njihova integracija u Zapadnoj Evropi nije uspela", kaže Sikorski. 

Sikorski je dodao da ne samo da će aktuelna kriza uticati na ishod referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, već će ona imati posledice i po francuske pedsedničke izbore. "Na taj način, izbeglička kriza će, korak po neverovatan korak, ali zamisliv, uticati na EU", zaključio je poljski ministar.

Dekan "Flečer" škole admiral Džejms Stavridis osvrnuo se na događaje na Bliskom istoku, naročito na Siriju gde, kako je istakao, Amerika i Rusija treba da sarađuju.

Kako ističe Flečer, Rusija i SAD treba da sarađuju i u Avganistanu, borbi protiv terorizma, narkotika, piraterije.

"Treba da sarađujemo gde možemo, a sukobljavamo se gde moramo", poručio je Flečer istakavši da se svet ne nalazi u novom Hladnom ratu jer postoji saradnja između SAD i Rusije koja, kako je naglasio, nije postojala u vreme SSSR-a.

Debati je prisustvovalo oko 20 ambasadora, među kojima i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, amabasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, bivši premijer Srbije Mirko Cvetković, kao i pojedini nekadašnji funkcioneri Demokratske stranke.

Da li su Sanders i Tramp politički autsajderi

O predsedničkoj kampanji profesor Naj govorio je i u ekskluzivnom intervjuu za emisiju Oko. Objašnjava da pobednici izbora u Nju Hempširu, Berni Sanders i Donald Tramp, nisu baš toliki politički autsajderi.

"Tramp je teatralan, i to koristi da stalno protestuje. Sanders je svoj politički put krčio u Vašingtonu, bio je u Senatu, dakle Sanders je čovek Vašingtona. Tramp je milijarder i čovek televizije.", istile Naj.

Zbog rata u Siriji, raketa Severne Koreje i rasta kineskog rasta, Srbija nije u fokusu američke spoljne politike, ali ne znači da joj se ne posvećuje pažnja, kaže Ričard Fontejn, bivši savetnik Džona Mekejna. Veruje da će tako ostati i nakon izbora.

"I demokrate i republikanci će razvijati bliske veze sa Srbijom. I pažljivo će gledati da li se Srbija okreće ka zapadu – Evropskoj uniji ili Istoku", rekao je Fontejn.

Na pitanje kako komentariše to što je novi američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, ekspert za Rusiju, Fontejn odgovara da se ponekad samo traži kandidat koji dobro poznaje region.

"Ne znam da li je neka poruka iza njegovog imenovanja, mislim da je namera da se sa Srbijom razviju dobri odnosi", kaže Fontejn i dodaje da Sjedinjene Države sada šalju brojne poruke Rusiji, a da je problem u tome što Rusija neke poruke ne prihvata.

Panel diskusiju, kojoj je prisustvovalo više stotina ljudi, obeležio je incident kada je nekoliko mladića u majicama nove komunističke pratije prekinulo uvodnu reč predsednika CIRSD-a uzvikujući "Napolje NATO fašisti" i "NATO ubice, marš iz Srbije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво