Читај ми!

Levi: Za razliku od drugih, većina Srba nije sarađivala sa zlom

Jedna od stvari koje Srbiju čine tako posebnom jeste da antisemitizam u njoj nikada nije bio jako popularan, rekao je ambasador Izraela Josef Levi.

Izraelski ambasdor u Srbiji Josef Levi rekao je da nema razumevanja za rehabilitaciju kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata.

Osvrćući se na proces rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kolaboracionističke vlade u vreme nacističke okupacije, pred Višim sudom u Beogradu, Levi je rekao da bi Srbija trebalo da bude obazriva u pogledu istorijskih implikacija po imidž zemlje.

Prema njegovim rečima, jedna od stvari koje Srbiju čine tako posebnom jeste da antisemitizam u njoj nikada nije bio jako popularan.

"Za razliku od drugih država, velika većina Srba nije sarađivala sa zlom. Za razliku od drugih zemalja, koje su na hiljade Jevreja pobile sopstvenim rukama, Srbi to nisu radili. Većina Srba to nije radila iako je bilo kolaboracionista", rekao je Levi Radiju Slobodna Evropa.

Izraelski ambasador napominje da nije istoričar niti želi da se meša u "mehanizam pravde" u Srbiji, ali da kao Izraelac i Jevrejin veruje da Srbija treba da zadrži svoj profil zemlje koja je rekla ne zlu i lošim stvarima u Drugom svetskom ratu i koja se u to vreme borila protiv nacističke Nemačke.

Povodom Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine od žrtava Holokausta, kome su podršku najavile sve parlamentarne stranke, Levi je pohvalio dobru volju srpske vlade, Skupštine i Agencije za restituciju.

Levi podseća da je u Jugoslaviji pre Holokausta živelo 82.000 Jevreja.

"Velika većina njih ubijena je na veoma brutalan način. Ako se ne varam, ubijeno je 67.000 od 82.000 njih. Na teritoriji današnje Srbije živelo je 33.000 do 34.000 Jevreja, od čega je gotovo 31.000 ubijena. Znači, gotovo 90 odsto njih je ubijeno u Holokaustu", rekao je ambasador Levi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво