Kovačić: Podrška Kongresa veoma važna za Srbiju

Kongres i Senat u Sjedinjenim Američkim Državama imaju ogroman uticaj, po mnogo čemu veći od Bele kuće, i jako je važno da Srbija u tim telima ima podršku, kaže predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž Jovan Kovačić uoči posete američkog senatora Džona Mekejna Beogradu.

Mekejn dolazi sutra u Beograd, u pratnji još četiri republikanska i jednog demokratskog senatora, saznaje Tanjug u Vladi Srbije, a razgovaraće sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kovačić u izjavi Tanjugu podseća da iz Kongresa idu sve inicijative ka predsedniku SAD.

Prema njegovoj oceni, dolazak američke delegacije je "vrlo jasna poruka podrške" Srbiji, pogotovo što je ova vlada uradila dosta toga dobrog za kratko vreme na putu ka EU.

"I to je njima bitno u Vašingtonu - da Srbija što pre uđe u EU i da se time još dodatno stabilizuje ovaj region", rekao je Kovačić.

S druge strane, podseća, pregovori sa Prištinom idu dosta traljavo i to ne krivicom Beograda, već zbog njihovih unutrašnjih problema i to Amerikancima ne odgovara nikako.

"Pretpostavljam da će reči biti i o tome", rekao je Kovačić.

Dodao je da su Amerikanci - diplomate na Kosovu, pa i portparoli Bele kuće, Stejt departmenta - jasno stavili do znanja da žele da ZSO zaživi jer je to nešto na šta se albansko rukovostvo na Kosovu obavezalo.

"I od toga nema bežanja", rekao je Kovačić, izrazivši očekivanje da će američka strana doprineti tome da se stvari pomere sa mrtve tačke.

"Oni mogu to da razreše, ali bojim se da će da Albanci da iskoriste svoje sponzore do one granice do koje njima trebaju i ne predstavljaju smetnju. A kad počnu da dolaze 'veliki računi na plaćanje', kao što je Specijani sud, vidi se kako se i kod njih razbija iluzija da su bezrezervno podržani od strane Zapada. Nije baš to tako", rekao je Kovačić.

Na pitanje da li se može očekivati da na srpsku vladu tokom posete američke delegacije bude izvršen određen pritisak da promeni stav prema Rusiji, imajući u vidu da je Mekejn poznat kao oštar protivnik politici i načinu rukovođenja ruskog predsednika Vladimira Putina, Kovačić kaže da su ti pritisci, manji ili veći, sa obe strane stalno prisutni i da stalno neko želi da Srbiju uvuče u svoju orbitu.

"Mi smo jasno i glasno rekli gde idemo i mislim da smo uložili velike napore u pravcu ulaska u EU. Kako će svet izgledati kasnije, za pet godina, kako će izgledati NATO, Rusija, to danas jako malo ljudi može sa sigurnošću da kaže. Zato mislim da je naša vlada na pravom putu. Držimo se EU", rekao je Kovačić.

"Supersile se prvo tuku na teritorijama trećih zemalja" 

Prema njegovim rečima, supersile se uvek prvo tuku na teritorijama trećih zemalja, uključujući Srbiju i ceo region.

"Mi smo konstantno tome izloženi. Mi ćemo sigurno jednog dana morati da krenemo više na jednu ili drugu stranu, samo je pitanje koliko je to za nas dobro, koliko je u interesu države, naše bezbednosti i ekonomskog napretka. Vreme za to još očito nije", zaključio je Kovačić.

Prema njegovim očekivanjima, jedna od tema razgovora biće i sadašnja situacija na Balkanu po pitanju migrantske krize, terorizma, situacije na Bliskom istoku, naročito u Siriji.

"To su stvari koje Zapad počinju sve više da interesuju, naročito u poslednje vreme sve ih više interesuju kakve reperkusuje sve ovo može da ima na ovaj deo Evrope.

Tako da vidim tu posetu upravo u sklopu traganja za pogledima, viđenjima država u ovom regionu", ocenjuje Kovačić.

Govoreći o krhkosti situacije na Bakanu, Kovačić ističe da je ponosan kao je Srbija reagovala prošle godine u migrantskoj krizi, u situaciji kada je, kako kaže, "milion golih, bosih, nenaoružanih" uzdrmalo ceo društveni sustem jedne tvorevine kao što je EU.

"Da li u ovom trenutku nešto može da se desi u regionu? Lično ne verujem, jer su sve zemlje regiona poprilično svesne da situacija kada je reč o terorizmu, ekonomiji takva da lako mogu da se proizvedu velike nesreće. Mislim da su svi vrlo voljni da izbegnu bilo kakve potrese", ocenjuje Kovačić.

Upitan da li će borba protiv Islamske države biti jedna od tema razgovora, Kovačić ističe:

"Mi smo se samim svojim bitisanjem na neki način deklarisali protiv takozvane ID. Mi smo više puta dokazali da smo partneri u borbi protiv terorizma. U onoj meri koliko mi budemo simbolična jaka meta kalifatu, toliko smo mi u većoj opasnosti, ali imam poverenja u naše službe će to sprečiti."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво