Читај ми!

Vučić Hagu: Gospodo, naučite da poštujete Srbiju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je Haškom tribunalu da će se razgovori Srbije i Suda u Hagu nastaviti kada svi u Tribunalu nauče da poštuju Republiku Srbiju.

Odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska gradilišta "Vahali" u Sremskoj Mitrovici, premijer je poručio da je "život gospodina Zdravka Tolimira daleko važniji od svih zahteva Haškog tribunala".

"I to je ključno pitanje, a ne da li je neko vršio uticaj na svedoke", rekao je Vučić i istakao da neko mora da nam pruži odgovor na pitanje zašto je čovek umro u pritvoru.

Vučićev odgovor Hagu na jučerašnji odnos prema našem predstavniku na suđenju glasi:

"Gospodo, gospodine Ori, i svi u Haškom tribunalu, naučite da poštujete Republiku Srbiju, a onda ćemo nastaviti razgovore u skladu sa zakonima Srbije."

Primetivši da je neshvatljivo da do danas Vlada Srbije nije dobila odgovor na zahtev da se Tolimir pusti na lečenje, a da je on u međuvremenu umro, Vučić je poručio da niko neće ponižavati Srbiju, pa ni Haški tribunal.

Kako je rekao, u slučaju troje radikala koje potražuje Tribunal, reč je o "malim" delima, za koje su predviđene kazne od nekoliko meseci, jer to nisu ratni zločini.

S druge strane, ističe premijer, onakvo nepoštovanje prema Srbiji koje je iskazano juče, jeste neshvatljivo i nedopustivo.

"Nacionalne penzije samo onima koji ih zaslužuju"

Premijer Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da nacionalne penzije ostaju, a da će ubuduće postojati mogućnost da se ona dodeljuje samo u slučajevima kad postoji apsolutna saglasnost i sigurnost da je neko zaslužuje.

Istakao je da će amandmanima biti popravljen Zakon o kulturi, tako da nacionalne penzije ostanu.

Govoreći o zloupotrebama kojih je ranije bilo, posebno političkih, i kad su nacionalne penzije dobijali neki koji ih nisu zasluživali, Vučić je rekao da će ubuduće princip biti da ih dobiju samo oni koji su zadužili zemlju.

"A ne da političari, kad su na vlasti, donose odluke da neko treba da dobije penziju jer će pomoći u kampanji ili napraviti neku svoju mrežu, kao što su to ranije radili, već da to treba da bude redak slučaj i da cela nacija u svakom trenutku može da bude saglasna sa takvom odlukom", rekao je Vučić.

Ocenio je da je to normalan, razuman i racionalan pristup.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво