Polemika SDS, DS i SNS o narodnim kuhinjama

U trenutku kada vlast smanjuje penzije, povećava cenu struje i povećava porez na nepokretnosti, socijalno ugroženim građanima se ukida obrok u narodnim kuhinjama i u zamenu nudi dnevno po 168 dinara četvoročlanoj porodici, saopštila je Socijaldemokratksa stranka Srbije. Dok SNS odbacuje te optužbe, iz DS-a upozoravaju da su korisnici narodnih kuhinja žrtve centralizovanih javnih nabavki.

U saopštenju Socijaldemokratske stranke navodi se da je odluka gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu o ukidanju obroka u narodnim kuhinjama za najugroženije sugrađane socijalno neodgovorna.

To, kako piše, predstavlja udar na temelje socijalno odgovorne politike koja je godinama unazad vođena u Beogradu.

"Skandalozno je i obrazloženje Sekretarijata u kom se navodi da je ukidanje obroka u narodnim kuhinjama uzrokovano 'dugotrajnim procedurama'", ocenio je predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke Srbije (SDS) Aleksandar Ivanović.

SDS podseća gradonačelnika Sinišu Malog kao i Sekretarijat da procedure ništa jednostavnije nisu bile ni ranije, ali da su narodne kuhinje funkcionisale, navodi se u saopštenju.

"Ovakvo besmisleno obrazloženje predstavlja priznanje gradskih vlasti i gradonačelnika Malog da nisu sposobni da vode Grad i gradske institucije i pozivamo ih da podnesu ostavku i da omoguće građanima Beograda ocenu njihovog dosadašnjeg (ne)rada", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, "gradonačelnik Mali trebalo bi da se bavi i socijalnim problemima Beograđana, a ne samo of-šor kompanijama na Devičanskim ostrvima".

Koliko je ovakva odluka Grada neodrživa sa socijalnog stanovišta govori i činjenica da će četvoročlana porodica u zamenu za obroke u narodnoj kuhinji, na dnevnom nivou po članu porodice dobiti 168 dinara.

Umesto obroka u narodnoj kuhinji, korisnik će dobiti 56 dinara po obroku u toku dana, rekao je Ivanović i istakao da SDS postavlja pitanje gradonačelniku Beograda da li smatra da je sa 56 dinara moguće obezbediti pristojan obrok?

"Pozivamo gradonačelnika Malog da na samo jedan dan zaboravi na silne milione koje je stekao na sumnjiv način i pokuša da prehrani porodicu sa 168 dinara. Uvereni smo da će nakon tog pokušaja uvideti štetne efekte ovakvog socijalno neodgovornog poteza", istakao je Ivanović.

SDS naglašava da je sistem narodnih kuhinja neophodno vratiti u ranije okvire, jer uvođenje nove vrste socijalnog primanja od 56 dinara po obroku ne može biti zamena za obrok u narodnoj kuhinji.

SNS odbacuje optužbe

Optužbe da se ukidaju narodne kuhinje u Beogradu Srpska napredna stranka odbacuje kao licemerne.

"Sramne su i licemerne izjave funkcionera SDS-a, koji osim samoreklamiranja nisu u stanju bilo šta da ponude građanima. Priče da se narodne kuhinje ukidaju, lažne su i služe kao oružje u najprljavijoj kampanji, čiji je deo i SDS", navodi se u saopštenju SNS-a.

Dodaje se da je broj socijalno ugroženih u Beogradu "povećan zbog loše i bahate politike koju je upravo predsednik SDS-a (kao predsednik Srbije) Boris Tadić vodio".

"Zbog lažnih obećanja, loših i sumnjivih privatizacija kada je preko 400.000 ljudi ostalo bez posla. Gradska vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, pokazala je kako se odgovorno i u interesu građana upravlja gradom. Pokazujemo kako se rešavaju problemi koje su prethodnici ostavili za sobom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će do okončanja postupka javne nabavke za narodne kuhinje socijalno ugrožena četvoročlana porodica dobijati mesečnu naknadu od 20.000 dinara.

U međuvremenu, oglasila se i Demokratska stranka, koja upozorava da su korisnici narodnih kuhinja žrtve centralizovanih javnih nabavki.

Poslanik DS Balša Božović izjavio je da je važno ljudima koji su ostali bez obroka u narodnim kuhinjama u Beogradu objasniti da su žrtve centralizovanih javnih nabavki i da su zato ostali gladni.

Božović je ocenio da 168 dinara dnevno nije dovoljno da se obezbedi topli obrok za korisnike narodnih kuhinja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je objasnio da je reč o privremenoj meri, do okončanja postupka javne nabavke za pripremu obroka.

"Centralizovane javne nabavke su dovele do toga da Sekretarijat grada ne može da sprovede ono što je predmet javne nabavke... Nije prvi put. Ovo je najdrastičniji primer. Važno je da tim ljudima grad Beograd izađe u susret i pomogne", rekao je Božović novinarima u Skupštini Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво