Читај ми!

Odbor usvojio predlog SNS-a, ostaju nacionalne penzije

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatio je amandmane poslaničke grupe SNS-a kojima se ne ukidaju priznanja za vrhunski doprinos u kulturi, odnosno nacionalne penzije, rečeno je na sednici tog odbora.

Predloženim zakonskim izmenama bilo je predviđeno brisanje člana 14, koji se odnosi na dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, a amandmanom, koji je postao amandman Odbora za kulturu i informisanje, praktično je samo ponovljena odredba 14.

U njoj piše da Vlada Srbije, izuzetno, može dodeliti priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina i da se to priznanje dodeljuje umetniku koji je ostvario pravo na penziju.

Kaže se i da predlog za dodelu priznanja u slučaju pripadnika nacionalne manjine može da podnese i nacionalni savet nacionalne manjine, a novi stav u amandmanu je da priznanje predstavlja lično i neprenosivo pravo.

Drugi amandman glasi da lica koja su stekla pravo na dodelu priznanja za vrhunski
doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu tog zakona, zadržavaju to pravo.

Poslanica te stranke Dušica Stojković rekla je da se time stvaraju uslovi za nastavak dodeljivanja tih priznanja.

"SNS pokazuje brigu o kulturi i prema ljudima koji su nas edukovali, uticali na naše obrazovanje i uz koje smo odrasli i ne želimo da oni ni na koji način trpe greške prethodnika koje su pravljene. Ljudi koji rade u kulturi i koji stvaraju treba da budu i dalje motivisani da stvaraju"”, rekla je Stojkovićeva.

Srđan Dragojević (SPS), koji je na prethodnoj sednici glasao protiv predloženog zakona u načelu, izrazio je veliko zadovoljstvo što je usvojena promena kojom se obezbeđuje da će se i dalje naši najznačajniji umetnici nagrađivati.

"U svetlu najave koncerata pop muzičara u Narodnom pozorištu, u svetlu dočeka Sulejmana sa estradnim zvezdama u Muzeju Kinoteke i još nekih manifestacija koje ne priliče da se održe u ustanovama koje nose predikat nacionalne, mislim da je ovo dobra prilika da se taj predikat sačuva", rekao je Dragojević.

Podršku tim amandmanima najavila je i predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS), koja je rekla da želi da bude politički korektna, ali je naglasila da takav način usvajanja amandmana za cilj ima da se ne prihvate identični amandmani opozicije.

"Pošto je očigledno namera da se sada, u poslednjem trenutku, prikazuje ko je veći heroj a ko spasilac ovog važnog priznanja, mislim da je važnije da se donese dobra odluka, tako da ću je ja lično podržati", rekla je Marjanovićeva.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da dodela nacionalne penzije treba da bude redak slučaj i da cela nacija u svakom trenutku može da kaže da je saglasna sa takvom odlukom. "I u skladu sa tim će zakon biti popravljen", rekao je premijer.

U Srbiji su nacionalne penzije za izuzetan doprinos kulturi ustanovljene 2007. godine. Prima ih 370 umetnika, iznose 45.000 dinara mesečno, a dobijaju ih doživotno.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво