Читај ми!

Parlament o diskriminaciji osoba sa invaliditetom

Poslanici republičkog parlamenta razmatrali au amandmane na predložene izmene Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koje će omogućiti tim osobama potpisivanje uz pomoć faksimila. Raspravljaće se i o pojedinostima na izmene Zakon o kulturi i Zakona i o obaveznom primerku publikacija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je na kraju rasprave da su ta rešenja poruka tim osobama da je društvu stalo do njih.

Vulin se u izjavi novinarima zahvalio svim učesnicima na argumentovanoj raspravi, navodeći da je potvrđeno zašto je potrebno doneti predložene izmene.

Ministar je siguran u podršku svih poslanika predloženom zakonu, navodeći da će one poboljšati život osoba sa invaliditetom, koje će biti još važniji deo društva i koje će svakodnevne obaveže od usvajanja zakona daleko lakše obavljati.

Osobe sa invaliditetom će, prema njegovim rečima, moći da se potposuju pečatom u bilo kom organu, banci, pošti.
“
Vulin je istakao da osobe sa invaliditetom ovim dobijaju zakonsko rešenje, ali i potvrdu da je ovom društvu stalo do njih, da su ravnopravni. Ovo je već treći zakon iz oblasti invalidskih prava koje se Minsitarstvo trudilo da donese u najkraćem roku”, rekao je ministar. 

Usvojenim izmenama organi javne vlasti se obavezuju da u postupcima pred tim organima, pored potpisivanja isprava na način uređen posebnim propisom, osobi sa invaliditetom koja ima trajne posledice telesnog ili senzornog oštećenja ili bolesti omoguće potpisivanje isprava uz pomoć pečata koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili uz pomoć pečata sa ugraviranim potpisom.

Poslanici će razmatrati i izmene Zakona o kulturi koje su predviđale ukidanje nacionalnih penzija u kulturi. Međutim, Nadležni odbor je na predlog poslanika SNS-a usvojio suprotno mišljenje, pa će nacionalne penzije ipak opstati.

Raspravu o predloženim izmenama Zakona o kulturi obeležila je ranija odluka skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da ne podrži predloženi akt, za šta su glasali poslanici DS, SDS, ali i SPS, zbog najavljenog ukidanja nacionalnih penzija.

Parlament će potom razmatrati i izmene Zakona o obaveznom primerku publikacija.

Na početku sednice poslanici su iskoristili svoje pravo da postave pitanja predstavnicima vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи