SAD i Nemačka protiv izbora na Kosovu

U diplomatskim misijama Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke u Prištini protive se održavanju prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, tvrdeći da njima ne može da se dobije ništa novo.

Prema diplomata SAD i Nemačke, izbori neće pokrenuti Kosovo napred, već će produžiti sadašnje stanje, duboke podele vlasti i opozicije. Diplomate zahtevaju od vlade i opozicije da sve sporove reše kroz konstruktivan dijalog, prenosi prištinska štampa.

Američka i nemačka ambasada na Kosovu su se izjasnile protiv prevremenih izbora, ocenjujući da će politički zastoj biti nastavljen i nakon njih.

Nemačka ambasadorka Angelika Viets i portparol američke ambasade u Prištini Filip Drevri, rekli su za list Zeri da opozicija i koalicija moraju da nađu konstruktivno rešenje za prevazilaženje krize, ali bez razmišljanja o izborima.

Viets je naglasila da opozicija treba da nauči da poštuju odluke većine i činjenicu da ne predstavlja više od 12,2 odsto svih birača na Kosovu.

Predstavnici opozicionih partija i politički analitičari na Kosovu tvrde međutim da je politička kriza toliko duboka da osim prevremenih izbora ne vide nikakvu drugu mogućnos za njeno prevazilaženje.

Nemačka ambasadorka Angelika Viets je dodala da demokratija ima temelj, na kojem manjina prihvata odluke većine.
 
Politička kriza na Kosovu ušla je u šesti mesec. Opozicija je najpre tražila poništavanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a u poslednje vreme insistiraju na ostavci kosovske vlade i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.
 
Poslednji pokušaj kosovske predsednice da okupi parlamentarne političke partije kako bi pokrenua dijalog o izlasku iz krize nije uspeo. Opozicija je najavila da će sa protestima nastaviti i kada u skupštini bude biran novi predsednik Kosova, što se očekuje u narednih meseca dana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара