Levi: Plemenit gest Srbije uzor drugim zemljama

Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine od žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, prema najavama, dobiće podršku svih stranaka u republičkom parlamentu. Ambasador Izraela Josef Levi ocenio je zakon kao plemeniti srpski gest i uzor drugim zemljama. Iz Mreže za restituciju napominju da su za sprovođenje te odluke neophodne i izmene Zakona o restituciji, kako bi se uklonile prepreke za vraćanje imovine u naturi.

Iz svoje kuće u Ruvarčevoj ulici u zemunski logor na Starom sajmištu za Jevreje decembra 1941. godine odveden je bračni par Robiček. Imovina im je oduzeta, a gde su i kada pogubljeni nije utvrđeno.

"Posle razbojničkog otimanja imovine, nažalost, žrtve ne može niko da vrati. Ukoliko bude vraćena, ona će omogućiti jevrejskoj zajednici da obavlja sve svoje funkcije – i socijalne, i kulturne, i verske, i sve druge", ističe predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Fuks.

Pokretna i nepokretna imovina, poljoprivredno i građevinsko zemljište, fabrike, radionice, škole, bolnice na spisku su imovine žrtava Holokausta bez naslednika.

Ambasador Izraela Josef Levi ističe da je ovo važan trenutak za našu solidarnost i zajedničku istoriju. "Srbija je danas uzor drugim evropskim zemljama, predstavila je rešenje koje bi drugi trebalo da preuzmu. Ovo je plemenit srpski gest – biti punog srca, biti svestan prošlosti, biti pravedan i dobar", ocenio je Levi.

Zakon predviđa da imovina koju nema ko da nasledi pripadne jevrejskim opštinama. A planirana je i novčana nadoknada.

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da su taksativno navedene aktivnosti na koje se usmeravaju prihodi koji se ostvare primenom zakona, a propisano je i sačinjavanje programa upravljanja prihodima Saveza jevrejskih opština Srbije i jevrejskih opština.

Za donošenje Zakona o vraćanju imovine oduzete žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma, Srbija se obavezala 2009. godine Terezinskom deklaracijom usvojenom u nekadašnjem logoru za Jevreje u Češkoj.

"Da bi se vraćanje imovine Jevrejima primenio u potpunosti neophodno je izmeniti Zakon o restituciji kako bi se uklonile prepreke za vraćanje imovine u naturi na šta su upozorili i Evropska komisija i Evropski parlament svojom rezolucijom pre nedelju dana", ukazuje Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Od 82.500 Jevreja koji su živeli u Jugoslaviji, svega njih 14.000 je uspelo da preživi Holokaust. Tri hiljade porodica nema ko da nasledi.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 08:48)
anonymous [neregistrovani]

@ A nama ??

Postavili ste pravo pitanje. Uz dužno poštovanje prema jevrejskim žrtvama, šta ćemo kao država učiniti da ispravimo zločine i nepravdu učinjenu prema svom, srpskom narodu. Krajnje je vreme. Godine prođoše, naslednici imovine odlaze na onaj svet. Zakon o Restituciji se sporo i loše primenjuje, a treba ga i menjati.

(četvrtak, 11. feb 2016, 07:58)
Miladin [neregistrovani]

@Re: stid kao Evropljanjn

aj reci iskreno, kakva je to suplja prica? Cuuuj, "ti se stidis"? A zbog cega, molim lepo?! Stidis se dogadjaja u kojima nisi ni ucestvovao, kudis Amerikance, a hvalis Jevreje?? Kakav apsurd!! I malo dete zna da su Izrael i USA jedna glava a dva tela. Mislim da si krajnje neiskren u svom komentaru.

(četvrtak, 11. feb 2016, 07:19)
anonymous [neregistrovani]

Dedinje

Samo niko nije doneo zakon da se vrate vile sa dedinja! To su bili gradjani ove zemlje i ako nema naslednika zasto ta imovina ne pripadne Srbiji? Ajde onda da oduzetu imovinu muslimana poklonimo dzamijama, katolika katolickoj crkvi, pravoslavaca pravoslavnoj... Mnogi ce reci njima nije nista n oduzeto. Jeste Tito je i njima oduzimao. Zar to nije moglo da se resi na drugi nacin? Sta ce imovina jevrejskoj opstini? Pitam se ko ce da vrati imovinu mojim roditeljima koji su gradili fabrike a koje su otet sadasnom privatizacijom? Kad cemo da donesemo takav zakon?

(četvrtak, 11. feb 2016, 04:09)
anonymous [neregistrovani]

Ne razumem

Opet se izdvaja jedna zajednica. To, kroz sta su Jevreji prošli je užas i ne ponovilo se nikada i nikome, ali mi nije jasno zasto se ta imovina, koja nema naslednika, vraca jevrejskoj zajednici. Ako imaju porodice i naslednike, u redu, ali zasto se vraca jevrejskoj zajednici? Tako se izdvaja jedna nacija, i pandorina kutija se otvara. A sta sa nemcima u vojvodini, madjarima u vojvodini...kojima je oduzeta imovina. Hoćemo li to vracati njihovim zajednicama? Ako ne, zasto ne? Ako hoćemo, bezimo iz Srbije, jer znamo kako se to zavrsava. 

(sreda, 10. feb 2016, 23:58)
anonymous [neregistrovani]

a nama??

a hoce li mozda jednog dana u Srbiji i Srbima da vrate oduzeto?

(sreda, 10. feb 2016, 22:37)
Robislav - Role [neregistrovani]

Srbi i Jevreji - zauvek kroz istoriju povezani narodi

Kao Evropljani stidim se za strasne nepravde prema
Jevrejima u Evropu. Srbija cini prave korake/ mere.
Srbija i Izrael - nasa prijatelstvo ima buducnost!
Pozdrav i veliki postovanje sa svi Jevreji i Srbi- Shalom.

(sreda, 10. feb 2016, 22:29)
Nexuss [neregistrovani]

Zalosno za taj narod

Pa njih (Jevreje) su Nemci ubijali i proganjali i spaljivali u koncentrancionim logorima.Nemci su streljali 7000 djaka u Kragujevcu ....Nemci su bombardovali Beograd.

(sreda, 10. feb 2016, 22:15)
anonymous [neregistrovani]

Nema promene

Svi su uvek otimali i krali... I onda, i sada, i u buduce! Kad god su imali priliku, onda su i ubijali zbog kradje i otimacine.

(sreda, 10. feb 2016, 21:51)
Dubrovčanin001 [neregistrovani]

Bravo

Kao Srbin, kao idealist komunist, kao čovjek, bravo Srbijo!!!

(sreda, 10. feb 2016, 20:46)
Лучо Русофил [neregistrovani]

Ја сам тужио самозваног маршала па ништа

Бравар је убио пола моје породице и одузео дедовину као неки вишак имовине уствари одузео је јер су моји гинули за Србију.