Vlada Srbije upućuje protestnu notu Haškom tribunalu

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će Vlada Srbije uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog današnjeg ponašanja pretresnog veća prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje radikala.

"Tribunal se prema njenom predstavniku ponašao bahato i osiono i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal", rekao je Selaković na konferenciji za novinare i poručio da će Srbija nastaviti saradnju s Hagom, ali u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Ministar je novinarima pokazao odluku Vlade od 8. oktobra 2015, kojom se traži da se zbog lošeg zdravstvenog stanja Zdravko Tolimir privremeno pusti na slobodu.

"Nije se čuo glas Srbije i čovek je umro. Vlada Srbije insistira da se njen glas čuje", poručio je Selaković.

Zapitao je da li je to isti Haški tribunal koji je zbog teške bolesti vratio lidera radikala Vojislava Šešelja u Srbiju, a kada mu se nije svidelo njegovo ponašanje u Srbiji, sada traži da se vrati i teška bolest mu više ne predstavlja nikakav razlog.

Na konstataciju novinara da je na današnjem ročištu razmatrano pitanje troje radikala, a ne njihovog lidera, Selaković je odgovorio da oni nisu pred Haškim tribunalom zbog krivolova, već upravo zbog Šešelja.

Selaković je istakao da Vlada Srbije sarađuje i da će nastaviti da sarađuje sa Hagom, ali da insistira da se u toj saradnji sasluša njen stav prema svakom važnom pitanju, a ne da se ućutkuje, da se njenom predstavniku ne dozvoljava da završi rečenicu i da se prema njemu ponaša osiono i bahato, jer to onda predstavlja postupanje prema državi Srbiji.

"U ovakvoj situaciji, kada se Srbiji zabranjuje da iznese svoje viđenje situacije i svog stava, postupaćemo u skladu sa našim zakonskim obavezama, ali ćemo na prvom mestu čuvati svoj nacionalni interes", rekao je ministar ističući da je to dobrobit građana Srbije.

Prema njegovim rečima, za Vladu Srbije od prioritetne važnosti je samopoštovanje koje je ova vlada uspela da vrati Srbiji.

Na pitanje novinara da li će i kako Srbija postupati po nalogu Tribunala i da li će obaveštavati Tribunal o svim preduzetim merama, Selaković je odgovorio da je to i do sada činjeno, ali da o tome ne može da govori jer je to poverljiva prepiska.

Na ročištu pred Haškim tribunalom predsedavajući sudskog veća nije dozvolio predstavniku Srbije Saši Obradoviću da izloži koje mere je preduzela Srbija povodom zahteva za hapšenjem troje članova SRS-a Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića.

Sudsko veće je naložilo da se oni pod hitno uhapse, izruče i da se svake dve nedelje Tribunalu dostavlja detaljan izveštaj o postupanju po tom nalogu.

Zahtev za njihovo hapšenje i izručenje podnet je Srbiji u januaru 2015. zbog optužbi da su ometali postupak protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja zastrašujući svedoke. 

broj komentara 24 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 07:18)
anonymous [neregistrovani]

Liiiiii......

Kako ćete ih zaplašiti i nasekirati...

(sreda, 10. feb 2016, 23:24)
anonymous [neregistrovani]

Bravo

Sve lepo receno. Steta samo da malo njih to razume

(sreda, 10. feb 2016, 22:39)
pravnik [neregistrovani]

dosta

Već posle skandaloznih oslobađajućih presuda Haradinaju, Gotovini,Markaču i Oriću svaka normalna država bi prekinula svaku saradnju sa ovom pravnom nakazom u Hagu a sada je poslednji momenat da se to konačno i uradi. U saradnji sa Rusijom bi trebalo što pre otvoriti pitanje silnih zloupotreba ovog takozvanog suda pred UN.

(sreda, 10. feb 2016, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

Ljudi moji...

...pa jel je ovo moguce?! Najzad se i nasa Vlada "probudila", kada je ovaj tribunal u pitanju. Cestitam!

(sreda, 10. feb 2016, 20:24)
Tomislav-Štutgart [neregistrovani]

Odgovor na Razlozi

Isuse Bože, pa zar vama još nije jasno da je
taj prokleti tribunal osnovan samo za Srbe i
njene Branioce i samo Branioce, dok Pravi
Zločinci budu oslobadjani, a poneki dobiju čak
i nekakvu Nobelovu nagradu za Mir. Jadan Nobel!!!

(sreda, 10. feb 2016, 19:53)
anonymous [neregistrovani]

Pravnici iz Haga

Seselj je za sve njih doktor nauka.

(sreda, 10. feb 2016, 19:44)
Dragoljub-Minhen [neregistrovani]

Znam za koga cu da glasam!

Klin se klinom izbija, prema tome ? Seki spremaj se !!!

(sreda, 10. feb 2016, 19:44)
anonymous [neregistrovani]

Tuziti ih !

Ne vrede protestne note, vec treba raditi konkretno.Tuziti ih za sumnjive smrti srpskih zatvorenika.Ko zna kakve eksperimente sprovode nad nama.

(sreda, 10. feb 2016, 18:56)
ssssss [neregistrovani]

sjajno

Ma opasni ovi nasi. Nema zezanja sa njima. Ali tako i treba dosta su nas zezali i ponizavali. Samo tako da nastave i cuvaju interese Srbije na najbolji moguci nacin.

(sreda, 10. feb 2016, 18:55)
Лучо Русофил [neregistrovani]

Са гиљотином прекинути сваку сарадњу

Велику неправду наше власти нанели су Слоби и осталима које су предали западној гиљотини, био би то међународни суд да у њему суди Индус Кинез и Рус.