Direktori javnih preduzeća neće moći da budu partijski funkcioneri

Predlogom zakona o javnim preduzećima, koji je dostavljen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, direktori javnih preduzeća u Srbiji neće moći da budu partijski funkcioneri, a biraće se na javnom konkursu.

Kako je predložila Vlada Srbije, direktori javnih preduzeća moraće da imaju završene najmanje četvorogodišnje fakultete, najmanje pet godina radnog iskustva i tri godina iskustva na poslovima kojima se bavi preduzeće kojim upravljaju.

Direktori javnih preduzeća koje je osnovala država, ali i pokrajina i lokalna samouprava, biraće se na mandat od četiri godine i neće imati zamenika. Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća neće moći da bude duži od godinu dana, a ista osoba neće moći da bude postavljena na tu funkciju dva puta.

Predloženo je ukidanje izvršnog odbora javnog preduzeća, kao suvišnog kolektivnog organa, a direktor će birati izvršne direktore kojih će biti najviše sedam, a uslov je da su zaposleni u tom preduzeću.

Javni konkursi za izbor direktora javnih preduzaća moraće da budu okončani najkasnije za godinu dana od dana donošenja novog zakona.

Direktori javnih preduzeća koji su izbabrani na konkursu po sada važećem zakonu o javnim preduzećima nastaviće da obavaljuju dužnost do isteka mandata.

Nadzorni odbor javnog preduzeća koje je osnovala država imaće pet članova, od kojih je jedan predsednik, a njih imenuje Vlada Srbije na period od četiri godine. Jedan član odbora biće biran medju zaposlenima, a jedan će biti nezavisan.

Za javna preduzeća koje je osnovala pokrajina ili lokalna samouprava predvidjeno je da nadzorni odbori imaju tri člana, od kojih je jedan predsednik i njih će na period od četiri godine birati nadležni organi pokrajine, odnosno lokalne samouprave.

Nezavisni članovi nadzornih odbora javnih preduzeća neće moći da budu članovi političkih stranaka.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 10. feb 2016, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

I sta je tu novo?

Je li to mozsa "departizacija za neupucene"? Zar cemo za svake izbore da slusamo jedno te isto?

(sreda, 10. feb 2016, 11:39)
anonymous [neregistrovani]

Kakva važna odluka, bravo

Pa valjda nisu mogli ni dosad.