Kako se raspodeljuju mandati u Skupštini

Kada birač donese odluku za koga će da glasa na izborima, ima slučajeva u kojima ne može da bude siguran kome ide njegov glas. Na primer, kada njegov politički favorit ne pređe cenzus ili ako glasa za onog ko nije na listi.

Glasali ste. Šta se dalje zbiva? Za stranke je najvažniji izborni prag. Neke ga gledaju u vis, neke sa visine. Posle prebrojavanja, sledi raspodela mandata - po Dontovom sistemu.

"To je sistem u kojem se proporcionalno raspoređuju izborni rezultati pri čemu od tih ostataka koji ostanu, kvotno se raspodeljuje najviše prvoj, drugoj i eventulanoj trećoj političkoj opciji, koje onda pojačaju svoje izborne rezultate. To je jedan od sistema koji želi da parlament na što reprezentativniji način pokaže izborno mnjenje građana", objašnjava profesor FPN-a Zoran Sotijljković.

Ako vaš politički izbor ne pređe cenzus, glas poklanjate onom koga niste birali. Na prošlim izborima sedam od 19 izbornih lista prebacilo je cenzus. A oni koji nisu vredeli su 20 odsto glasova.

"Ako ne postignete cenzus vi ste glasali za one koji pređu cenzus i uđu u parlament, u najvećoj meri za ključnu paralmentarnu stranku", Kaže Stojiljković.

Najvećima, ali i svima koji u parlament uđu godili bi i tzv. beli listići. Umetnički radovi ili glasovi za one koji nisu na listi, vlast svakako neće doneti npr. Divcu ili Đokoviću.

"To je meni simpatično, ali ako imate izborni sistem u kojem postoji klauzula da ako ne izađe 50 odsto, da izbori ne važe, onda logika svesne apstinencije nema nikakvog opravdanja. Inače da se našalim, da postoji uslov da ako ne izađe 50 odsto bvirača da izbori ne važe, ja mislim da bi to bio najverovatniji izborni rezultat", kaže Stojiljković.

Tog uslova nema, ali broj glasalih ipak utiče na izborni rezultat. Neke partije priželjkuju veći broj glasača, neke ne. Za izborni legitimitet, poželjna je što veća izlaznost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво