Читај ми!

Dačić: Zatvorićemo granicu ako to i drugi urade

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će i Srbija, ukoliko pojedine zemlje na balkanskoj ruti zatvore granice za izbeglice, biti prinuđena da primeni takvu odluku na granici sa Makedonijom.

Ivica Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom naglasio da migranti ne mogu da budu stacionirani u Srbiji.

"Važno je da se zemlje međusobno informišu u vezi sa migrantima i da nema iznenađenja već da postoji predvidiva politika", rekao je Dačić.

Austrijski ministar je naglasio da njegova zemlja ne može neograničeno da prima izbeglice.

Kako je rekao, gornja granica za prijem izbeglica u Austriju ove godine je 37.500.

"Ako postavimo jasne granice za prihvat duž zapadnobalkanske rute stvoriće se nova situacija, a cilj je da se zaustave izbeglice na grčko-makedskoj granici", rekao je Kurc.

Važno je da Srbija bude od starta uključena u to, rekao je Kurc, dodavši da će jedan broj austrijskih vojnika i policajaca biti upućen na grčko-makedonsku granicu.

"Ne verujem da će masa izbeglica sada želeti da ostane u Srbiji, već će izbeglice manje kretati na put kada vide da se politika otvorenog poziva promenila. Od odlučujućeg značaja je da promenimo pristup", rekao je šef austrijske diplomatije.

Na pitanje da li postoji dogovor da se migranti vozovima prevoze bez zaustavljanja od Atine do Berlina, Kurc kaže da tog plana definitivno neće biti i da Austrija neće biti spremna da to podrži.

"Mi razmišljamo suprotno, da ih zaustavimo na grčko-makedonskoj granici. Brži transport do austrijske granice neće biti rešenje", rekao je Kurc.

Dačić nije želeo to da komentariše, dodajući da se Ministarstvo spoljnih poslova ne bavi time.

Kurc je rekao da je Srbija najvažnija zemlja regiona koja ima važnu ulogu u očuvanju njegove stabilnosti, a zasluga srpske vlade i premijera je što će se narednih godina ovaj region pozitivno razvijati.

Ministar je rekao da Austrija podržava evropske integracije Srbije, kao i reforme koje ona čini na tom putu.

Dačić i Kurc su se složili da je politički dijalog ali i privredna saradnja dve zemlje dobra i intenzivna.

Obim trgovinske razmene u prošloj godini bio je 800 miliona evra, naveo je Dačić i podsetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji.

Konstatovao je da Austrija i Srbija dele i posledice zajedničkih izazova poput migrantske krize i da je važna dobra razmena informacija na zapadnobalkanskoj ruti.

Potreban je jedinstven evropski odgovor, rekao je Dačić i dodao da se ne sme dozvoliti da migraciona kriza postane nerešiv problem za zemlje na zapadnobalkanskoj ruti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво