Vučić: Austrija podržava i otvaranje poglavlja 5, 15, 25 i 26

Za Srbiju je važna i politička i ekonomska saradnja sa Austrijom, ističe premijer Aleksandar Vučić dodajući da su "austrijske kolege" iskreni prijatelji Srbije. Sebastijan Kurc je rekao da je Beograd pokazao zapažen reformski tempo i da na putu ka članstvu, ako nastavi tako, može da pretekne druge zemlje kandidate.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije sa šefom austrijske diplomatije da Beč podržava Srbiju na putu evropskih integracija i posebno otvaranje poglavlja, ne samo 23 i 24, već i 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, energetiku, nauku, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Izrazio je posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci i podsetio da je on jedini ministar koji je bio na svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju.

"Hvala austrijskim kolegama na izvanrednoj poseti. Oni su iskreni prijatelji Srbije. Jedino je Sebastijan Kurc bio na svim konferencijama u vezi sa Srbijom. Austrija podržava reforme Srbije i njen put ka EU", rekao je predsednik srpske vlade.

Ocenio je da će Akcioni plan o saradnji Srbije i Austrije predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

Dve zemlje će, rekao je Vučić, nastaviti dijalog na nivou zamenika ministara, kako bi u svakom trenutku mogle da imaju koordinirane aktivnosti, a radiće se i na stvaranju daljih uslova za borbu protiv terorizma i svih rizika koji ugrožavaju savremenu Evropu.

"Zajednički radimo na dijalogu Beograda i Prištine i, rekao bih, na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju boljih odnosa na Zapadnom Balkanu", istakao je srpski premijer.

Vučić je istakao da je za Srbiju takođe veoma važna ekonomska saradnja i da je plan da se ove godine trgovinska razmena poveća sa 700-800 miliona evra na milijardu evra. Podseća da je Austrija najveći investitor u Srbiji, a čak 500 kompanija ovde i posluje.

Dogovor je, kaže, da "ove godine bude i 2.000 novozaposlenih od strane austrijskih investitora".

U vezi s tim, kako je istakao Vučić, jeste i saradnja u oblasti dualnog obrazovanja, u okviru kojeg će sporazume potpisati ministar obrazovanja Srbije Srđan Verbić, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, kao i predsednici privrednih komora dve zemlje Marko Čadež i Kristof Lajtl.

Objasnio je da je reč o oblasti bankarstva i osiguranja, kao i špedicije i logistike.

"Pripremamo ljude da tačno znaju šta će raditi, da budu dobro obučeni, da najbolje rezultate mogu da isporuče. Razgovarali smo i oko administracije, imaćemo zajedničke poslove, mesto za mladog srpskog diplomatu u austrijskom Ministarstvu za Evropu, kako bi naučio kako to rade Austrijanci", rekao je Vučić i dodao da će Beograd i Beč imati i kontinuiranu saradnju kada je reč o migrantima.

Ističe da je Austrija za godinu dana primila 90.000 izbeglica i da ona nije tranzitna zemlja.

"Izuzetno dobro razumemo teškoće s kojima se Austrija suočava. Austrija je za samo godinu dana primila 90.000 izbeglica, koji su na njenoj teritoriji. Njihov plan je da ove godine prime oko 40.000 izbeglica, što znači da je moguće da Slovenija i Hrvatska zatvore svoje granice. Ostaje onda da se vidi naša reakcija", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će ostati u bliskom kontaktu sa Austrijom i da će doneti odluku koja se rukovodi evropskim načelima, ali i zaštiti nacionalnih i državnih interesa naše zemlje. 

Vučić se u ime Srbije zahvalio austrijskom ministru na izvanrednoj podršci koju je on lično pružio i pruža Srbiji. "Želimo još veće prisustvo Austrije u regionu i Srbiji, u političkom i ekonomskom smislu, da je unapređujemo, a nastavićemo i istrajavaćemo na ne lakim reformama. Već ove godine očekujemo dvostruko veći rast od rasta u 2015", zaključio je Vučić.

Kurc: Srbija će uskoro otvoriti naredna poglavlja

Sebastijan Kurc je rekao da je Beograd pokazao zapažen reformski tempo i da na putu ka članstvu, ako nastavi tako, može da pretekne druge zemlje kandidate.

"Od kada je premijer Aleksandar Vučić preuzeo vođstvo, njegovi napori su se prepoznali i u Briselu i zato je bilo lako za nas da organizujemo sastanak Prijatelja Srbije u Briselu", rekao je Kurc na konferenciji za medije istakavši da su reforme i razvoj Srbije bili toliko uverljivi da nije bilo teško organizovati taj sastanak.

Rekao je da će Srbija uskoro otvoriti naredna poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

"Pretpostavljam da ćemo uskoro moći da otvorimo naredna poglavlja, na dobrom smo putu", rekao je Kurc novinarima. Dodao je da "nažalost" ne može da kaže tačan datum otvaranja narednih poglavlja, ali da je uveren da će pregovori ići brzo i da se Srbija nalazi na "dobrom putu".

"Iako bi novinarski bilo zanimljivo imati datum za kraj pregovora, ne mogu da ga dam, jer pokušavam uvek da navodim datume i brojke samo za one stvari za koje sam siguran kada će biti. Uveren sam da put Srbije biti brz, a tako na to gledaju i u Evropi", poručio je Kurc. 

Šef austrijske diplomatije pohvalio je Vladu Srbije za reforme koje sprovodi, posebno na ekonomskom planu kao i za ulogu kojom doprinosi stabilnosti regiona.

Kurc je zahvalio Srbiji i njenom stanovništvu koje nosi teret tih reformi, za koje kaže da su neophodne kako bi Srbija bila privlačnija preduzetnicima.

"Reforme su neophodne i za približavanje EU, a to je pravi put za Srbiju i njeno stanovništvo. Ljudi ovde naročito cene stabilnosti i stoga se zahvaljujem premijeru Vučiću što je regionu doneo stabilnost", istakao je Sebastijan Kurc.

Zahvalio je Vučiću na njegovoj ulozi u regionu, rekavši da je puno doprineo stabilnosti Zapadnog Balkana. Kurc se premijeru Srbije obraćao sa "ti", naglašavajući bliskost i dobru saradnju: "U tebi vidimo nadu ne samo za Srbiju već za ceo region", poručio je Kurc.

Zahvalio je srpskom premijeru na akcionom planu za saradnju dve zemlje, koji je izrađen u cilju pospešivanja kooperacije.

"Postoji tesna veza između naših zemalja, kako na kulturnom tako i ljudskom nivou. U Austriji živi veliki broj Srba, a imamo tesnu saradnju i na ekonomskom planu, jer je Austrija, sa 500 preduzeća, i investicijama u visini od oko 2,8 milijardi evra, najveći investitor", rekao je Kurc.

O utiscima iz Beograda, druge stanice svoje balkanske turneje, Sebastijan Kurc pisao je i na društvenoj mreži Tviter, i to na ćirilici.

Kurc je posle sastanka sa Vučićem napisao na svom Tviter nalogu: "„Hvala premijeru Vučiću za dobar sastanak. On je garant reformi u Srbiji i stub stabilnosti u regionu“."

broj komentara 186 pošalji komentar
(utorak, 09. feb 2016, 19:58)
Хигија [neregistrovani]

hedona@gmail.com

Припремамо људе да тачно знају шта ће радити, да буду добро обучени, да најбоље резултате могу да испоруче. Разговарали смо и око администрације, имаћемо заједничке послове, место за младог српског дипломату у аустријском Министарству за Европу, како би научио како то раде Аустријанци.Ово је заиста изванредна ствар за Србију, и заиста је од великог значаја за нашу државу. Србија је на правом путу развоју и напретку.

(utorak, 09. feb 2016, 19:32)
Radisa [neregistrovani]

rale

Austrija je sigurno nas iskren i dobronameran prijatelj.Hvala im na tome!

(utorak, 09. feb 2016, 19:32)
anonymous [neregistrovani]

RE. Vanja

Ma kakvi prijatelji, ispadoše nam skoro braća.

(utorak, 09. feb 2016, 19:26)
Sanja [neregistrovani]

Sting@eunet.rs

Svaka cast Austrija se pokazuje kao dobar partner i prijatelj Srbije.

(utorak, 09. feb 2016, 19:18)
vanja [neregistrovani]

vanjakostic@gmail.com

Austrijanci nam ispadoše baš dobri prijatelji.

(utorak, 09. feb 2016, 19:17)
Mirko [neregistrovani]

Viena

U poslednje vreme pored Nemačke Austrija nam daje najveću podršku i pomoć u savladavanju privrednih teškoća.

(utorak, 09. feb 2016, 19:16)
milisav [neregistrovani]

milisav.mijic@gmail.com

To su koraci koji predstoje jer Srbija jeste deo Evrope i naravno moramo ući spremni u EU:

(utorak, 09. feb 2016, 19:11)
anonymous [neregistrovani]

Kića

Hvala gospodinu Sebastijanu na podrsci, to nam treba ka daljem napretku ka EU.

(utorak, 09. feb 2016, 19:11)
toto [neregistrovani]

Вучић: Аустрија подржава и отварање поглавља 5, 15, 25 и 26

Poglavlja će se sve brže otvarati ako srbija zaista želi u EU.

(utorak, 09. feb 2016, 19:08)
Ivan [neregistrovani]

Austria

Hvala Austriji i gospodinu Sebastijanu, na velikoj podrsci nasem narodu! Za sve zasluge je zasluzan Vucic!