Predstavljen akcioni plan za nastavak podrške Beča

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavili su Akcioni plan saradnje dve zemlje u tekućoj godini, koji predviđa nastavak podrške zvaničnog Beča Beogradu na putu ka EU, u cilju otvaranja daljih poglavlja, kao i nastavak dalje saradnje po pitanju izbegličke krize.

Zajednički akcioni plan za saradnju Austrije i Srbije predviđa podršku sledećih koraka u pristupanju Srbije EU.

Prema tom Planu 2016. bi trebalo da bude iskorišćena za otvaranje većeg broja daljih pohlavlja, posebno 23 (osnovna prava), 24 (pravosuđe, slobode i bezbednost), ali i 5 (javne nabavke), 15 (energetika), 25 (nauka i istraživanja) i 26 (obrazovanje i kultura).

Predviđen je nastavak redovnih bilateralnih polotičkih konsultacija na nivou zamenika ministara spoljnih poslova.

Plan predviđa nastavak zajedničkih napora u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma kroz implementaciju Bečke deklaracije za suzbijanje nasilnog ekstremizma i terorizma od marta prošle godine.

Austrija će podržati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a predviđen je i zajednički rad na dobrosusedškim odnosima i rešavanju bilateralnih sporova.

O bilateralnim sporovima, kako je najavljeno, biće održana konferencija na ekspertskom nivou na proleće iduće godine.

Kada je reč o ekonomiji Austrija namerava da dalje izgradi svoju poziciju prvog stranog investitora u Srbiji.

Predviđena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno u vezi smanjenja birokratskih prepreka i poboljšanje pravne sigurnosti što će pospešiti investicionu klimu.

Akcioni plan predviđa podršku u razvoju dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju koji se danas potpisuje.

Takođe je predviđeno intenziviranje međuljudske razmene, ali i podrška u uspostavljanju nove Privredne komore Srbije, kao i implementaciji novog komorskog zakona.

Isto tako Austrija želi da podrži regionalnu ekonomsku razmenu kroz poboljšanje saradnje privrednih komora Srbije i Kosova u okviru Berlinskog procesa.

Pored toga Akcioni plan predviđa nastavak podrške u obnovi posledica poplava iz marta 2014. godine.

Austrija je dala 750.000 evra kroz preko Austrijske agencije za razvoj (ADA) za razvoj projekta odbrane od poplava koji će početi sa realizacijom ovog meseca.

Po pitanju javne administracije, predviđeno je povećanje administrazivne sarađe kroz ponudi za mlade srske diplomate, kao i podršku u modernizaciji javne administarcije kroz organizovanje ekspertske konferencije u Beču o reformi javne administracije u maju ove godine.

Iz oblasti obrazovanja, dogovorene su inicijative za podršku civilnog društva, koje je Beč pokrenuo u okviru Berlinskog procesa, kao i dalji razvoj naučne saradnje preko konferencije Akademije nauka i umetnosti Austrije sa Akademijama sa Balkana, koja će biti održana 22 do 24 maja.

Dogovoren je i nastavak tesne saradnje i komunukacije duž balkanske rute, kada je reč o izbegličkoj krizi, u cilju smanjenaj talasa migranata.

Takođe je dogovorena aktivna integracija zemalja Zapadnog Balkana u interna razmatranja EU.

Isto tako predviđen je nastavak austrijskog doprinosa u okviru programa EU za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

Број коментара 178

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво