Читај ми!

"Obaveza uspostavljanja ZSO je na Prištini"

Predstavnici Vlade Srbije i Srba sa Kosova složili su se da nema sumnje da će Zajednice srpskih opština biti formirana i da je obaveza uspostavljanja ZSO trenutno na Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u Leposaviću da je ZSO ideja i cilj srpske politike za koji je pridobijena podrška međunarodne zajednice što je rezultiralo sporazumom kojim se Priština obavezala da omogući njeno formiranje.

"Više od šest meseci traje njihova opstrukcija, pokušaji da spreče njeno osnivanje. Međutim, s obzirom na to da je odnos snaga u svetu i uticaj međunarodne zajednice ovde na KiM veliki i izražen, nema sumnje da će do toga doći, samo je pitanje vremena", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da zvanični Beograd mirno ne gleda i ne čeka da neko udeli političku milostinju već da se očekuje od Brisela, čitave međunarodne zajednice, da izvrši pritisak na Prištinu kako bi sprovela dogovorene sporazume.

U međuvremenu, mi radimo normalno i pripremamo u političkom smislu i svakom drugom smislu osnivanje ZSO, rekao je Đurić.

"Sada, nakon najnovijeg sastanka, dogovoreno je i da Upravljački tim za formiranje ZSO započne rad na izradi Statuta i možete očekivati da narednih dana to i formalno da započne", dodao je Đurić.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je novinarima da je Upravljački tim za formiranje ZSO maja prošle godine predao jednu verziju Statuta ZSO i da je međunarodna zajednica zaključila da je konačno vreme da se uredi okvir koji nedostaje kako bi statut bio bolje uređen i odrazio ono što je zamišljeno sporazumom.

"Vlada Srbije je 25. avgusta prošle godine potpisala sporazum o okvirima za uspostavljanje ZSO. Nacrt statuta se menja brzo u skladu sa usvojenim principima, međutim, obaveza uspostavljanja ZSO je trenutno na Prištini", istakao je Marić.

Kada je reč o upravljačkom timu, Marić navodi da su Vlada Republike Srbije i predstavnici Srba u kosovskim institucijama svoje obaveze ispunili.

"Mi smo tu da insistiramo da Priština ispuni svoj deo obaveza", dodao je Marić.

Marić je istakao da ne treba sumnjati i da je statut ZSO spreman u više verzija i da su koliko sutra spremni da statut ponovo spuste na sto, da o njemu razgovaraju i da potvrde da je on u skladu sa 15 principa koji su dogovoreni u Briselu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво