Читај ми!

Kurc: EU ne sme da Zapadni Balkan ostavi na cedilu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ističe da EU u izbegličkoj krizi ne sme da ostavi same zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbiju i Makedoniju. Naglašava da će Austrija ostati pouzdan partner Srbije i regiona.

Sebastijan Kurc, koji danas posle podne dolazi u Beograd u okviru regionalne turneje započete u Sarajevu, rekao je da je kao i prošle godine ponovo odlučio da prva putovanja budu u ovom regionu.

"„Cilj posete je da dalje gradimo naše odlične odnose u celom regionu", istakao je Kurc u razgovoru za Tanjug.

"U tu svrhu smo, zajedno sa našim partnerima u svakoj pojedinačnoj zemlji, izradili akcioni plan koji će biti osnova za saradnju u tekućoj godini. Akcioni planovi su veoma ambiciozni i pokrivaju sve važne teme, od podrške u procesu pristupanja EU do mera u oblasti migracije. Ovoga puta, posetiću svih šest zemalja regiona“", objasnio je.

Kurc ukazuje da na Balkan putuje sa jasnom porukom – da je Austrija bila i ostaje snažan partner svih zemalja regiona, kao i da će se dalje zalagati i na nivou EU za ovaj deo Evrope.

"“To posebno važi za Srbiju. Naši zajednički akcioni planovi pružaju osnovu da već odličnu saradnju dalje proširimo. Radujem se mnogim zajedničkim projektima. Srbija je prošle godine, s premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, postigla zasluženi napredak u procesu pristupanja Uniji. Mi ćemo se zbog toga ove godine zalagati za otvaranje brojnih poglavlja“", podvukao je šef austrijske diplomatije.

Sa Srbijom, prema njegovim rečima, Austrija ima posebno tesne ekonomske odnose.

"„Mi smo najveći strani investitor u zemlji i nadamo se da ćemo za obe strane veoma profitabilno partnerstvo još pojačati. U februaru pokrećemo projekat odbrane od poplava koji podržavamo sa 750.000 evra"“, ukazao je šef austrijske diplomatije.

Upitan treba li Srbija da strahuje da će izbeglice ostati "zatočene" na Balkanu kada Austrija bude zatvorila svoje granice posle dostizanja planiranog ograničenja za prihvatanje tih ljudi, Kurc je rekao da je to što želi Austrija relativno jednostavno objašnjivo:

"„Prošle godine smo primili više od 90.000 izbeglica i to ne možemo nikako da ponovimo ove godine. Najpre zato što austrijski socijalni sistem mora da ostane isplativ, kako bi Austrijanci ali i tražioci azila dobili podršku koja im je potrebna. Na drugoj strani i zato što i samo pitanje smeštaja izbeglica može malu zemlju poput Austrije da dovede do ivice kapaciteta. Iz tog razloga je vlada, zajedno sa pokrajinama i opštinama, odredila ograničenje za prihvat izbeglica za ovu godinu, koje iznosi 37.500."

Pozitivna uloga Srbije u izbegličkoj krizi 

Kurc je istakao da je Austriji i dalje potreban efikasan, sveobuhvatan, i istovremeno fleksibilan sistem upravljanja granicama, kao i tesna saradnja sa susedima i zemljama duž balkanske rute.

"„Srbija je do sada u izbegličkoj krizi imala veoma pozitivnu ulogu. EU ne sme Srbiju ili Makedoniju da ostavi same. Nadam se da ćemo uskoro ponovo uspeti da obezbedimo spoljne granice EU i da će Grčka da dozvoli da joj pomognemo u tome. Zbog toga podržavam predlog ministra odbrane Austrije Hansa Petera Doskocila da se pripadnici vojske upute na spoljne granice EU, ili u Makedoniju i Srbiju"“, podvukao je Kurc.

Govoreći o privrednoj saradnji, budući da u posetu Beogradu dolazi sa predsednikom Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom, Kurc je podsetio da je Austrija u svim zemljama Zapadnog Balkana među najvećim stranim investitorima, a u Srbiji i Bosni i Hercegovini je čak broj jedan.

„Time ne samo da stvaramo dodatnu vrednost za austrijske firme, već smo otvorili brojna radna mesta u Srbiji i dali doprinos boljoj perspektivi građana. Dodatno, austrijska privreda izvozi oko 1,1 milijardu evra godišnje u region, a uvoz sa Zapadnog Balkana dostigao je vrednost od oko 900 miliona evra. I pored toga, potencijal na obe strane još je daleko od toga da bude iscrpljen. Nadam se da ćemo ovom posetom doprineti daljem intenziviranju ekonomskih odnosa između naših zemalja”, dodao je.

Upitan šta može biti učinjeno kako bi se postigla još bolja ekonomska saradnja, Kurc je naveo pre svega unapređenje u oblasti vladavine prava i dalju borbu protiv korupcije, koje su, kako je ocenio, od velikog značaja za dalji ukupan napredak.

“"Smanjenje birokratije, takođe, mora biti dalje sprovedeno. Premijer Vučić je već sproveo brojne ambiciozne reforme. Regionalna saradnja, koja se uspešno podstiče u okviru Berlinskog procesa, stvara vin-vin situaciju za sve strane. Napredak u približavanju EU otvara srpskim i austrijskim preduzećima nove mogućnosti”", ukazao je austrijski ministar.

Kurc je ocenio da je Srbija na ispravnom putu, da je to jasno, ali da mora da nastavi već veoma uspešne reformske napore.

„Mi ćemo i dalje podržavati Srbiju kao pouzdan partner”, zaključio je Kurc.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво