"Dosta je bilo": Direktor EMS-a da objavi biografiju

Pokret "Dosta je bilo- Saša Radulović" saopštio je da je Upravni sud u Beogradu doneo još jednu presudu po tužbi tog pokreta i naložio da se objavi poslovna biografija direktora Javnog preduzeća Elektromreže Srbije Nikole Petrovića.

Kako se navodi, Sud je poništio i rešenje Vlade Srbije kojim su biografije članova Nazdornog odbora JP EMS proglašene tajnom.

Direktor EMS-a, kum premijera Srbije Aleksandra Vučića, za koga ne postoji dokaz da je završio ozbiljnije studije osim dvogodišnje više škole, postavljen je na to mesto bez konkursa, suprotno važećem Zakonu o javnim preduzećima i Statutu JP EMS, po kojem generalni direktor mora imati Diplomu fakulteta, stoji u saopštenju.

Upravni sud je naložio Vladi Srbije da postupi po zahtevu pokreta i dostavi biografije, jer Generalni sekretarijat nije imao osnova da se pozove na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a mora da postupi u skladu sa Zakonom o dostupnosti podataka od javnog značaja.

Poslovne biografije, potvrdio je Upravni sud, ne mogu biti tajne, navodi se u saopštenju.

"Dosta je bilo" ukazuje da je sastav Nadzornog odbora JP EMS politički "po meri SNS, Vučića i njegovog kuma", a na sajtu EMS nema biografija članova Nadzornog odbora.

Pokret poručuje da je pravo javnosti da zna ko i sa kakvim kvalifikacijama nadzire i kontroliše rad premijerovog kuma.

Ovo je 7. presuda Upravnog suda u korist pokreta "Dosta je bilo" koji je prošlog leta pokrenuo akciju "Biografije na sunce" u kojoj su podneli ukupno 33 tužbe, jer je 160 biografija najviših državnih funkcionera proglašeno tajnom, uz izgovor zaštite privatnosti.

Vlada do sada nije postupila ni po jednoj, od sedam presudu Upravnog suda, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се