Poziv za posmatrače za izbornu kampanju

Agencija za borbu protiv korupcije objavila je javni poziv za prijavljivanje kandidata za posmatrače izborne kampanje. Za tu kampanju predviđena su 134 posmatrača. Transparentnost Srbije podseća da je neophodno forimaranje i Nadzornog odbora koji bi pratio predizborne aktivnosti.

Na osnovu izveštaja posmatrača izborne kampanje Agencija za borbu protiv korupcije utvrđuje kako su stranke trošile novac u kampanji.

Ove izbore posmatraće 134 posmatrača, devet centralnih kordinatora, 30 kordinatora, i 95 terenskih posmatrača.

Katarina Dakić iz Agencije za borbu protiv korupcije rekla je da je uslov da je državljanin Srbije, da je punoletno lice, da je završio srednju školu u trajanju od četiri godine, prednost će imati kandidati koji imaju već iskustva u praćenju izborne kampanje.

"Nakon što centralni kordinatori statistički i analitčki obrade izveštaje koje su im dostavili kordinatori terenski posmatrači sa terena dostavljaju te obrađene izveštaje sa podacima dokazima stručnim službama agencije za borbu protiv korupcije", kaže Dakićeva.

Suština praćenja predizbornih aktivnosti jeste utvrđivanje zloupotreba izborne kampanje. Nakon prošlih izbora Agencija je poodnela 550 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Đorđe Vuković iz Cesida rekao je da bilo da su u pitanju nacionalni izbori, bilo da su u pitanju pokrajinski izbori, izbori po gradovima, opštinama, ali nije ideja da se obiđe svaka od tih aktivnosti i da se svaka od tih aktivnnosti zabeleži, prosto da se zabeleži većina i da stranka ne zna kada se ko pojavi, da stranke ne mogu onda da šteluju finansijske izveštaje koji se tiču same izborne kampanje.

Transparentnost Srbija ponovo apeluje da se razdvoje predizborne od redovnih aktivnosti. Podsećaju da je neophodan i Nadzorni odbor koji bi ukazivao na nepravilnosti u kampanji. Iako zakonom propisan, takav odbor već 15 godina u Srbiji ne postoji.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže da Nadzorni odbor nije taj koji bi kažnjavao koji bi podnosio nekakve krivične prijave.

Prema njegovim rečima, on je tu kao nekakav moralni panel koji bi ukazivao na postupke učesnika na izborima stranaka kandidata i medija.

"Što se Transparentnosti Srbije tiče jedna od ključnih uloga bila bi ukazivanje na zloupotrebe javnih funkcija u kampanji to je nešto što je je TS davno uočila to je nnešto što postoji odavno kod nas a nije strano ni u svetu", navodi Minić.

Po raspisivanju izbora, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku, podnošnje izbornih lista i izborna kampanja. Od dana raspisivanja izbora i posmatrači počinju da rade, a Agencija može da ih angažuje do kraja kampanje ili kraće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи