Читај ми!

Ministarstvo: DS obmanjuje građane

Da je pročitao predlog zakona, ministar 'vlade u senci' Dragoslav Šumarac, znao bi da se Predlogom zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvode nikakvi novi nameti stanarima zgrada, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odbacilo je tvrdnje opozicione Demokratske stranke da predloženi zakon o stanovanju i održavanju zgrada uvodi "nove namete" i omogućava prinudinm upravnicima da građanima "ulaze u stanove".

"Da je pročitao predlog zakona, ministar 'vlade u senci' Dragoslav Šumarac, znao bi da se Predlogom zakona o stanovanju i održavanju zgrada ne uvode nikakvi novi nameti stanarima zgrada, znao bi da će stanari svojom voljom odlučiti žele li da angažuju profesionalne upravnike... znao bi da profesionalci nemaju ovlašćenja da bilo kome ulaze u stan", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je neistinita i tvrdnja da će "zaštićeni stanari ostati na ulici".

Predloženi zakon, kako je navedeno, daje lokalnim samoupravama rok od deset godina da obezbede odgovarajući stan za preseljenje zakupcu na neodređeno vreme u svojini građana čime se stvaraju uslovi da se obezbede stanovi za te osobe.

Ministarstvo je saopštilo da je protivrečna i Šumarčeva izjava oko prinudnog izvršenja naloga inspektora i dovodjenja u vezu toga sa prinudnom naplatom i novčanim kaznama.

Kako je navedeno, predloženi zakon ni u jednoj odredbi ne propisuje ono što je Šumarac izjavio, već predviđa nadzor nad primenom zakona kako bi se zaštitili svi savesni gradjani Srbije.

"Ukoliko se poziva na izvršni postupak, Šumarac bi trebalo da zna da je prilikom određivanja sredstva i predmeta izvršenja, sud, odnosno izvršitelj, dužan da vodi računa o srazmernosti između visine obaveze izvršnog dužnika i sredstva i predmeta izvršenja i da je zato apsurdna tvrdnja da će zbog iznosa sredstava za održavanje zgrada ikada moglo da dođe do prodaje stanova građana Srbije", piše u saopštenju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture vlade u senci Demokratske stranke Dragoslav Šumarac ranije danas izjavio je da će Demokratska stranka (DS) zatražiti da se iz procedure povuče Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, jer je protivustavan i predviđa nove namete za već osiromašene građane Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара