Читај ми!

Moguć i srpski kandidat za kosovskog predsednika

U višemesečnoj političkoj krizi Kosovo uskoro očekuje da dobije novog predsednika. Hašim Tači je najozbiljniji kandidat, ali i Srbi najavljuju da će možda imati svog.

Ideja da imaju svog kandidata za kosovskog predsednika postoji, ali predstavnici Srba na Kosovu još nisu odlučili ko bi to mogao da bude. Lista "Srpska" najavljuje da će u narednih nekoliko dana o svom kandidatu odlučiti jedinstveno i uz konsultacije sa Vladom Srbije.

"Što se tiče podrške Hašimu Tačiju, to je čovek koji ima ratnu prošlost, kontroverzna politička ličnost, nalazi se na poternici MUP-a Srbije, tako da ćemo zauzeti veoma ozbiljan stav kada je u pitanju njegov izbor", kaže Slavko Simić, predsednik Liste "Srpska".

Analitičari u Prištini ocenjuju da se politička nesigurnost poslednjih godina na Kosovu najbolje odslikava na odnosu vlasti prema opoziciji i manjinama.

Analitičar Behljuj Bećaj kaže da je po toj logici "prirodno da predlog za predsednika od strane Srba bude kao jedna reakcija na neuspeh te većinske politike i prema Srbima".

"I ukoliko oni shvataju ovu mogućnost kao potencijalnu potrebu da se uzdignu na nivo političkog faktora, onda bi bilo dobro za njih. Mislim da će to biti dobro i za Kosovo", kaže Behljuj Bećaj.

I ako ne budu imali svog kandidata, zadržavaju pravo da biraju. Od podrške srpskih poslanika, zavisi da li će u Skupštini novi kosovski predsednik biti izabran ili ne.

"Ukoliko se Tači ne izabere za predsednika i ne dobije podršku, sigurno da će se Skupština raspustiti i Kosovo ići na nove izbore", kaže Slavko Simić.

U postojećim okolnostima gotovo da ne postoji šansa da srpski kandidat za predsednika dobije dovoljnu podršku.

Ipak, analitičari veruju da normalizacije odnosa Beograda i Prištine nema ukoliko na nekim sledećim izborima ne bude spremnosti da za neku visoku funkciju Albanci predlože Srbina, ili Srbi Albanca.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи