Ambasador Skot za RTS: Američka politika je da podrži Srbiju

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Rendolf Skot kaže za RTS da je poruka američkog predsednika Baraka Obame i državnog sekretara Džona Kerija da Srbija ima podršku Vašingtona na svom strateškom putu.

Kajl Rendolf Skot je, u izjavi za RTS, rekao da su mu i Obama i Keri jasno poručili kakva treba da bude američka politika.

"Predsednik Obama i državni sekretar Keri jasno su mi poručili: naša politika bi trebalo biti da podržavamo Srbiju na strateškom putu za koji se Srbija sama odlučila. To je Srbija koja ide ka zemlji koja je stabilna, demokratska, zemlja koja raste, koja pruža priliku i mladima, ali i našim investitorima koji imaju mogućnost da napreduju sa investiranjem u Srbiji", kaže Skot.

Ističe da Srbija ide ka zemlji gde je vladavina prava čvrsta, i koja sa optimizmom gleda u budućnost.

"Reč je o zemlji koja igra jednu pozitivnu ulogu u regionu, ali i u svetu", dodao je Skot.

Američki ambasador, koji je karijerni diplomata u klasi ministra savetnika, kaže da je njegova prva poruka Srbiji da mu je veoma drago što je došao.

"Vrlo se radujem što možemo sarađivati sa srpskim narodom", poručio je Skot.

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 06. feb 2016, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Podrska

Imamo mi prijatelje, iskrene, koji nas podrzavaju - znate, one koje nas nisu bombardovali.

(subota, 06. feb 2016, 20:35) - Deki [neregistrovani]

Investicije

Da da sigurno će uvažiti naš stav da nam Rusija ostane veliki prijatelj

(subota, 06. feb 2016, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Predpostavke

Dace oni nama, sta je tako i tako nase, nama od njih oduzeto.
Mi odusevljeni, zaboravimo istiniti prijatelji.

(subota, 06. feb 2016, 11:34) - Има једна тајна веза! [neregistrovani]

Види се да не схватате улогу амбасада,

и добро је да је тако!

(subota, 06. feb 2016, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Dobar start!

Deluje kao dobar covek, a na mene je ostavio pozitivan utisak time sto prica nas jezik! To je cast za nasu zemlju, jer pokazuje da nije jedan od onih nadmenih koji misli da je Engleski Bogom dan i da svi moraju da ga pricaju. Nadam se uspesnoj saradnji i da cemo obnoviti prijateljstvo koje smo imali do 80' - 90'. Naravno, uz uvazavanje nasih tradicionalnih partnera kao sto su Rusija, Kina, Indija...

(subota, 06. feb 2016, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

Šta nam je svima potrebno

Međusobno uvažavanje i razumevanje. Niko ne treba da nas ucenjuje i postavlja uslove. Bićemo prijatelji i sa braćom Rusima i sa Amerikom, a za to tražimo duboko uvažavanje. Mi smo mala zemlja koja se večno borila za svoju slobodu i slobodu svoga naroda na ovim prostoirima. Ko to ne shvata, mora da pročita istoriju našeg naroda. Zato u našim odnosima uvek mora biti poštenja. Kosovo je naša kolevka sa našim svetinjama. Amerika bi trebala to da shvati, da nas razume i zaštiti. Nije dobro po svetu agitirati za državu Kosovo, a sa druge strane, pokušavati sa revidiranjem Dejtona i ukinuti Republikiu Srpsku, gde se nalazi srpski narod koji tu živi vekovima, a i deo izbeglih Srba iz Hrvatske i Federacije. Zagovarajte pomirenje na ovim prostorima, ali to mora biti obostrano.

(subota, 06. feb 2016, 01:46) - Grigorije M.Milićević Micko [neregistrovani]

Bravo i dobrodošli!

Raduje nas što će jedan od prvih koraka u američkom podržavanju Srbije biti povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države. Unapred smo vam zahvalni na tome.

(subota, 06. feb 2016, 00:30) - A.Semjonov [neregistrovani]

Nova nada

Politicki interesi koji je Amerika sledila u svojoj spoljnoj politici poslednjih 25 godina znatno su uticali na odnose dve zemlje kao i na medjusobno (ne)razumevanje naroda Srbije i Sjedinjenih Drzava.
Neka je Njegova ekselencija g. Kajl Rendolf Skot dobrodosao medju Srbe.

(subota, 06. feb 2016, 00:27) - Lazar [neregistrovani]

bilo nekad

Ja volim ljude koji zive u SAD, volim ustvari sve ljude na planeti. Znam za istorijske veze izmedju Srbije i SAD, ali to je bilo nekada... Ja i dalje volim narod u SAD, pogotovu nase ljude, ali ne volim i ne mogu da se pomirim sa zvanicnom politikom SAD prema Srbiji. Licno mislim da energicnije trebamo da se suprostavimo toj politici na svim mogucim poljima, na sve moguce nacine, svuda gde se ukaze prilika. Nikako pokleknuti vec ostro uveriti stare prilatelje da moze i drugacije a da svima bude dobro. Zapravo, mi i ne mozemo drugacije. Ovo da dopustimo ne mozemo jer nas nece biti, znaci, diplomatska ostra ofanziva za spasenje Srbije i Vaskrsenje starog prijateljstva sa SAD. ili bar postovanje. Pozdrav.

(petak, 05. feb 2016, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Vreme je da se prijatelji vrate.

Srbi su uvek voleli Ameriku i njene ljude, to je mnogo puta kroz istoriju dokazano.Medjutim, politički interesi ove države su preovladali u datom trenutku i Srbija je gurnuta na margine, uzeto joj je mnogo toga ne pravedno i ne moralno.Dobili smo i "batine".Satanizovan narod se prvo zacudio, zaprepastio, rastuzio, a onda kompletno izgubio poverenje u svoje bivse velike saveznike koji su nam dotle bili veliki avangardni podstrek i nada.Ameriko, vrati nam poverenje i sve sto nam je nepravedno uzeto i napravljeno....Vrati nam sebe, našeg velikog saveznika i prijatelja.To je ono sto vecina Srpskog naroda zeli!