Linta: Grabar Kitarović treba da se založi za povratak stanova

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi za povratak stanarskog prava proteranim Srbima, i na taj način pomogne u rešavanju jednog od otvorenih pitanja između Beograda i Zagreba.

U izjavi za javnost, Linta takođe ističe da očekuje da će hrvatska predsednica odustati od provokativnog i ucenjivačkog pristupa da Srbija mora da reši bar jedno od otvorenih pitanja, kako bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb.

On predlaže Kolindi Grabar Kitarović da Hrvatska reši barem jedno otvoreno pitanje koje se odnosi na povratak oko 40.000 stanova koji su u sudskim postupcima oduzeti proteranim Srbima a na kojima je postojalo stanarsko pravo.

Umesto da Republika Hrvatska vrati oduzeta stanarska prava po modelu koji je primenjen u Bosni i Hercegovini, ona tokom 2003. godine donosi socijalni Program stambenog zbrinjavanja koji je diskriminatorski prema nosiocima stanarskog prava, ističe Linta.

On je podsetio da su se hrvatski sudovi 1990-ih godina pozvali na Zakon o stambenim odnosima iz bivše SFRJ u kome piše ako nosilac prava ne boravi u stanu više od 90 dana stan će mu biti oduzet. Nije uzeta u obzir činjenica da su Srbi nasilno proterani i da nije postojala nikakva mogućnost da se u navedenom roku vrate.

Ovakvi stanovi su poslije toga, na osnovu Zakona o otkupu stanova, otkupljeni od novih korisnika hrvatske nacionalnosti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 05. feb 2016, 13:35)
РСК [neregistrovani]

Стамбено незбрињавање

Господине Линта,
није у питању само дискриминација него и легализована пљачка српске имовине јер сви "стамбено збринути" немају право откупа стана у којем привремено живе а њихови потомци немају право насљедства.

Толико о правди и поштењу у њиховој љепој.

(petak, 05. feb 2016, 13:31)
anonymous [neregistrovani]

Naši migranti ne donose pare

Malo malo pa skrenete pažnju na naše životna pitanja, ali nažalost vlada se brine o migrantima iz sveta.