Читај ми!

Dačić: Najopasniji su teroristi koji veruju u ciljeve

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Islamska država postoji već deset godina, a da je svetu trebalo dugo da shvati da je to globalni problem.

Ivica Dačić je naveo da je veoma bitno da u svetu postoje partnerski odnosi i da velike sile koje vode glavnu reč u međunarodnim odnosima dobro naprave razliku između "oslobodilačkih pokreta, kako ih oni zovu i terorističkih grupacija kakve postoje u nekim zemljama".

"To su sve veoma relativni pojmovi zato što iza toga stoje politički interesi u određenim regionima, a terorizam je globalni problem koji pogađa sve zemlje", istakao je Dačić govoreći na skupu o bezbednosnim pretnjama na univerzitetu "Džon Nezbit".

Jedini način za uspešnu borbu protiv terorizma je da to svi želimo i da svi imamo iste mete i da razmenjujemo informacije, dodao je Dačić.

Istakao je da na našim prostorima postoji određeni broj stranih boraca, ali da se ovde ne bi moglo reći da su to plaćenici.

"Najopasniji teroristi su oni koji stvarno veruju u neke proklamovane ciljeve", rekao je Dačić.

Podseća da je više puta govorio povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko da "efekti raznih dejstava terorista na kulturno blago, rušenje drevnih istorijskih spomenika u potpunosti liči na rušenje pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu".

"Nelogično je jednu grupaciju koja to radi smatrati teroristima, a druga koja to radi treba još kao nagradu da dobije Unesko", rekao je Dačić.

Ocenio je da to što Kosovo nije primljeno u Unesko predstavlja veliku pobedu Srbije koja je pokazala da "ne može baš sve da se ostvari golom političkom silom".

Srbija pouzdan partner u borbi protiv terorizma

Srbija se pokazala kao odgovoran i solidaran partner i spremna je da svoje kapacitete, zajedno sa partnerima u EU i svetu, svrsta u ujedinjeni front borbe protiv terorizma kao i različitih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti, rekao je Dačić.

Na završnici skupa istakao je da Srbija veruje da samo izgradnjom partnerskih i prijateljskih odnosa među zemljama i narodima zasnovanih na saradnji, razmeni iskustava, razumevanju i uvažavanju razlika može da se osigura prosperitet.

Globalni poredak 21. veka, kako je istakao, mora da bude zasnovan na međunarodnom pravu, čvrstom političkom opredeljenju da se obezbedi globalni i regionalni mir i stabilnost putem dijaloga i saradnja kao i unapređenje mehanizama za mirno rešavanje konflikta.

Postojeći konflikti i akutelni bezbednosni izazovi poput terorizma upućuju na imperativ izgradnje partnerstva i stabilnosti, naveo je.

"Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori na bezbednosne izazove savremenog doba uključujući terorizam i sve vidove ekstremizma i da u saradnji sa partnerima u svetu da doprinos suzbijanju pretnji kako na regionalnom tako i na evropskom i globalnom nivou", rekao je Dačić.

Srbija je, kako je istakao, uvek osuđivala terorizam u svim oblicima i sve vrste esktremizma i radikalizma i zato se od početka pridružila koaliciji u borbi protiv Islamske države i u okviru svojih mogućnosti daje svoj doprinos.

Prema njegovim rečima, sve zemlje treba da imaju svoju ulogu u ovoj borbi jer ovi fenomeni nemaju granice i pretnje nisu deljive te niko nije zaštićen.

"U ovoj borbi treba biti dosledan, a najvažnije je izbeći svaku posrednu ili neposrednu podršku terorističkim ili ekstremističkim strukturama radi ispunjenja pojedinih političkih ciljeva", naglasio je Dačić.

Dodaje da Srbija želi da vidi kontinuirano unapređenje partnerskih odnosa u borbi protiv terorizma, a da sama odgovorno, dosledno i pravovremeno izvršava svoje međunarodne obaveze.

"Suzbijanje terorizma i ekstremizma represivnim merama nije dovoljno, treba sagledavati komplementarne mere koje bi trebalo da suzbiju korene ovih fenomena", naglasio je.

Islamska država, ali i drugi potencijalne pripadnike traže među građanima islamske veroispovesti koji se osećaju marginalizovano i kao takvi predstavljaju metu ekstremista, rekao je Dačić.

Dodaje da je veoma bitno pitanje integracija građana svih veroispovesti, političkih ubeđenja u moderno društvo zasnovano na zajedničkim vrednostima i ono je ključno u prevenciji terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво