Vučić: Srbija će prihvatiti svako evropsko rešenje za izbeglice

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je učesnicima donatorske konferencije u Londonu da svet mora jedinstveno delovati u Siriji, a da će Srbija prihvatiti svako evropsko rešenje za izbeglice.

Aleksandar Vučić je poručio da Srbija od Brisela i evropskih zemalja očekuje da se jasnije opredele prema izbeglicama i dodaje da će Srbija sve sprovesti.

"Mi nismo bogata zemlja, a ni članica EU, ali smo odlučili da ove godine dodelimo preko Unicefa za Siriju 500.000 evra"“, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija preduzima sve aktivnosti, da je doprinela rešavanju krize i da sarađuje sa svim akterima na Bliskom istoku.

Vučić je, konstatujući da nam nisu potrebne krize u drugim delovima sveta, a posebno ne na Zapadnom Balkanu, ukazao da će Srbija učiniti sve da podrži stabilnost regiona i da uvek bude deo rešenja, a nikada više deo problema.

Prema njegovim rečima, za rešenje problema u Siriji neophodno je obezbediti više radnih mesta, više posla, viši životni standard, a to važi i za Srbiju i za druge balkanske zemlje.

"„Ozbiljan rad i odgovoran pristup će omogućiti da probleme rešimo i još važnije je da svet bude još bolje i uspešnije mesto"“, zaključio je Vučić.

Premijer je podsetio da je Srbija tradicionalno povezana sa bliskoistočnim narodima prijateljstvom i da sa zabrinutošću prati sve što se tamo događa.

Srbija, kako je dodao, direktno oseća posledice bliskoistočne krize, a samo prošle godine preko njene teritorije prešlo je 600.000 izbeglica.

"U ovom momentu 1.800 izbeglica dnevno ulazi u Srbiju", naveo je Vučić.

Premijer je još dodao da je Srbija od početka krize nastojala da ima konstruktivan pristup i doprinos i da je podržala sve aktivnosti kada je u pitanju Sirija pod okriljem UN i specijalnog izaslanika generalnog sekretara Stafana de Misture.

"Dali smo doprinos u rešavanju problema i kroz pristupanje anti-ISIS koaliciji", rekao je premijer.

Premijer Vučić učestvovao je na konferenciji posvećenoj Siriji i migrantskoj krizi, čiji su domaćini britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah el Ahmed el Sabah i generalni sekretar UN Ban Kimun.

Donatorska konferencija ima za cilj prikupljanje finansijskih sredstava za dugoročnu ekonomsku pomoć onima koji su raseljeni zbog sukoba u Siriji i podršku zemljama koje su primile migrante.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 04. feb 2016, 19:40)
mile [neregistrovani]

...

Ja ne mogu da verujem da jer ovo iz naslova tačno!??Da je Vučić to rekao i mislio!??Znači, ako Evropa odluči da u Srbiji ostane milion, ili 2 miliona izbeglica, i ako kaže da je to rešenje, Srbija će to prihvatiti!??

(četvrtak, 04. feb 2016, 18:56)
anonymous [neregistrovani]

Ne u moje ime

Čitam a ne mogu da verujem...Siriji su potrebna nova radna mesta i viši životni standard.Da li smo mi to kolektivno ušli u neku vrstu zone sumraka, pa više nismo u stanju da razaznamo suštinu i uzrok od posledica?Izvinite, ali ja ne pristajem na ispiranje mozga, koliko god se to nekom čini pragmatično u ovom trenutku.

(četvrtak, 04. feb 2016, 18:53)
anonymous [neregistrovani]

bas ste smesni

Jedino da smo bogata zemlja kao Nemacka ili Svajcarska pa da ostanu, oni znaju da u Srbiji jedva ima posla za Srbe a kamoli za strance i da s tim mogu prezivljavati a ne neku zaradu.Sto ste bre ljudi tako lakoverni, sta vam na um to na drum ili sta neko kaze vi odma da tako je.Razmislite sami...

(četvrtak, 04. feb 2016, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

da razumijem.....

ne razumijem....da nas ima sve manje ...ima....da se nasele stranci umjesto poboljsanja nataliteta - ne razumijem I da vas plate EU trostruko ipak to nije u interesu Srbije.....

(četvrtak, 04. feb 2016, 18:23)
Milos [neregistrovani]

Nezavisno nema sta

Nezavisna politika nema sta.Uradicemo sve sta nam EU naredi.Ni neke eu zemlje ne uzimaju izbeglice a mi se guramo u prve redove da prihvatimo 6-7 hiljada za stalno.Na nasih 750.000 nezaposlenih?Toboze moramo da pokazemo da postujemo evropske vrednosti.Vucicu, a da im mozda preporucis i to da je vracanje privatne svojine po hrvatskoj i kosovu takodje evropska vrednost?To ne moze jel?
Ili da im kazes da prvo postanemo EU clanica pa da onda postijemo takvu vrstu eu vrednosti?EU vresnost je i pravo na posao, plata od 1000e, drzava bez stranackih kadrova na svakom koraku i bez korupcije, subvencije od 350e po hektaru...i to je evropska vrednost.

(četvrtak, 04. feb 2016, 18:00)
anonymous [neregistrovani]

znaci ostaju

Migranti ce izgleda svi da ostanu u Srbiji i nasele sela i gradove muslimanskim stanovnistvom

(četvrtak, 04. feb 2016, 17:57)
anonymous [neregistrovani]

Jeno pitanje?

A zašto bi to Srbija trebala da prihvati ni luk jela ni luk mirisala a sad da nastrada. Zašto?