Udovički: U subotu očekujem konačan dogovor o platama

Konačan dogovor svih učesnika o Nacrtu zakona o platama očekujem u subotu, kaže potpredsednica vlade Kori Udovički. Dodaje da bi Nacrt mogao da bude usvojen na sednici vlade istog vikenda, a nakon toga po hitnom postupku upućen na usvajanje u Skupštinu Srbije.

Kori Udovički je rekla da će premijer obaviti poslednji razgovor sa sindikatima i predstavnicima nezavisnih tela u subotu i tada će biti doneta odluka.

"Ako ona bude pozitivna, očekujem da vlada zaseda za vikend ili u ponedeljak, jer to nam je krajnji rok ukoliko želimo da na osnovu ovog zakona obezbedimo i početak rada projekta Svetske banke za podršku reformi javne uprave", rekla je Udovički u intervjuu Tanjugu.

Upozorila je da, ukoliko bi dogovor sa sindikatima o zakonu o platama izostao, to bi odložilo kredit Svetske banke od 75 miliona dolara namenjen reformi javnog sektora bar godinu dana, jer bi to značilo da se sve radi iz početka.

"Ako bi zakon ostao na novoj preradi, o tome bi ponovo mogli da razgovaramo za nekoliko meseci, ali onda bismo imali problem sa MMF-om koji je kao uslov za pozitivnu ocenu četvrte revizije imao usvajanje ovog zakona", rekla je Udovički.

Pored toga što u novom Nacrtu obračun plata za vreme bolovanja ostaje po starom, kao i minuli rad, ministarka državne uprave je navela da su i pravila kada je reč o regresu i toplom obroku ostala ista.

Prema njenim rečima, jedna od bitnih stvari koje zakon donosi je ujednačavanje uslova rada u javnoj upravi i nezavisnim državnim organima, jer se u delu sistema obračun radio na osnovu samo osnovne plate, a u drugom u sladu sa Zakonom o radu, dakle na osnovu proseka od 12 meseci. 

Odgovarajući na primedbe vezano za osnovice za obračun u lokalnim samoupravama, Udovički je rekla da mnoge ustanove na lokalnom nivou imaju i zaposlene sa lokala i iz republike, koji u istoj ustanovi rade po različitom režimu.

Prema njenim rečima, neuređenost se tek vidi kod ovog pitanja, ali čitav problem i nije moguće rešiti samo zakonom o platama, već i uređivanjem ustanova i postavljanjem pitanja čija je odgovornost za rad ustanove

"Ustanova mora da pripada jednoj ili drugoj vlasti i da se zna kojoj vlasti direktor polaže račune. A od koga ustanova dobija nova,c to je druga stvar. To je samo izvor prihoda, može i od donatora", rekla je Udovički.

Potpredsednica vlade je istakla da zakon o platama reguliše niz principa, a prvi je da se ne diraju funkcioneri čiji su položaj i plata već uređeni reformskim zakonima, kao što je slučaj sa sudijama.

Drugi princip je, nastavlja, da tamo gde su funkcioneri odgovorni za rad institucije, recimo ministri, državni sekretari, da oni ne smeju da zarađuju manje od 10 odsto više od najplaćenijeg službenika.

Ministarka, međutim, objašnjava da će neke profesije, morati da budu regulisane kroz posebne zakone čije usvajanje se očekuje u narednom periodu.

"Očekujemo da bude donesen poseban zakon, kojim će biti pokrivena prosveta i zdrastvo i kultura, a na kojem je da uredi konkretno sisteme napredovanja i bliže objasni vrednovanje, jer je priroda svakog posla različita. Logično je da će se u okviru toga urediti i zarade funkcionera koji vode te organizacije", rekla je Udovički.

"Vi imate pravo, po Zakonu o radu, da svima umanjite zarade na minimalac ako poslujete sa gubirtkom. Da li smo videli da se to dešava? - ne. Šta nam to govori? Nije to posledica toga da li su im plate uređene zakonom ili ne, već drugih problema", rekla je Udovički.

Potpredsednica vlade je kritikovala to što se programi javnih preduzeća i dalje olako usvajaju i što se dozvoljava da "posluju kako posluju i isplaćuju plate kakve isplaćuju".

Udovički je istakla da zakon o platama daje mogućnost i način da se uvede red u državu, ali ne može sam po sebi da to nametne.

"Neće biti teško izigrati ga kroz posebne zakone. Zato naredna vlada mora odgovorno tome da pristupi, da jača disciplinu u javnim službama, da drži otvorenost u poređenju zarada i u tome šta nam je ostalo neuređeno", poručila je ministarka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 03. feb 2016, 20:30)
Mira [neregistrovani]

Red je

Gospodjo Udovicki postujem vas napor i rad, ali morate priznati da vase kolege imaju mnogo velike plate, koje knap mogu da potrose mesecno i vama one nisu dovoljne nego hocete da i vi pratite neki platni nivo. Ja vas pitam kako mozete da stavljate evropske cene na proizvode a imamo africke plate? Bela tehnika je skuplja nego na zapadu naprimer, i.t.d.
Vi i vase kolege ste odavno ostavili obicnu koru hleba, pa neznate za muku vasih sunarodnika koji jedva sastavljaju kraj skrajem od 1-og do 1-og sledeceg meseca. Vi ovde u ovom predlogu u vecini ostavljate sve po starom. Nevidim poboljsanje u zakonu.