Ban: Nasilje kosovske opozicije odložilo primenu Briselskog sporazuma

Generalni sekretar UN Ban Kimun je u najnovijem izveštaju o Kosovu izrazio zabrinutost zbog nasilja kojem je pribegla kosovska opozicija. Takav razvoj događaja doprineo je odlaganju nekih aspekata primene sporazuma Beograda i Prištine, pre svega formiranje ZSO, ocenjuje Ban.

Ban je precizirao da se to odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine i ukazao da dogovori u pravcu uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu nisu ispunjeni u određenom vremenskom okviru.

Istakao je i da ceni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU u najbližoj budućnosti.

Izveštaj koji je pripremio generalni sekretar UN Ban Kimun obuhvata period od 16. oktobra prošle godine do 15. januara ove godine, a o njemu će kasnije ovog meseca raspravljati Savet bezbednosti UN.

Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu uprkos nasilju tokom političkih protesta, navodi se u nacrtu izveštaja koji je Tanjugu prosledila kancelarija UN u Beogradu.

U izveštaju se napominje da je taj period obeležilo kontinuirano ometanje funkcionisanja kosovskog parlamenta od strane opozicionih poslanika, koji su protestovali delom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mesta u demokratskom društvu i mogu samo da imaju negativan uticaj na Kosovo", navodi Ban.

"Pozivam sve strane da udvostruče napore u interesu svih koji žive na Kosovu. Cenim posvećenost i Prištine i Beograda da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU u najbližoj budućnosti", navodi Ban.

Prema njegovim rečima, demonstriranje suštinske opredeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu traži i brzu i odlučnu akciju radi punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda. U tom smislu pozdravio je saopštenje holandske vlade od 15. januara o tome da sedište ove institucije bude u Hagu.

"Očekujem da svi učesnici deluju efikasno u pravcu zaključenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015.", navodi Ban.

Prioriteti Unmika ostaju unapređivanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izveštaju o tromesečnom radu te misije.

Uz izveštaj UN koji je pripremio Ban Kimun, objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u kome se navodi da je u pomenutom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora, kao i primenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 03. feb 2016, 14:53)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Ima pravo

"Укупна безбедносна ситуација на Косову остала је генерално стабилна"
samo nije rekao da to vazi samo za narod albanske nacionalnosti !

(sreda, 03. feb 2016, 14:38)
M.D. Oslo. anonymous [neregistrovani]

Ban Kimun

Sa ovim objasnjenjem prosto odobrava opoziciji da rade to sto rade. Pitam se o cemu se radi? Razumem ga i njemu je naredjeno sta da kaze. Sramota.

(sreda, 03. feb 2016, 12:56)
Воронцов [neregistrovani]

А тзв Међинародна заједница?

А зашто су они присутни на КиМ. Шта су до сада учинили да живот учине подношљивим. Ко је тражио да се меша НАТО и остали. Они су развалили државу па нека сада људима створе услове за нормалан живот.

(sreda, 03. feb 2016, 12:18)
anonymous [neregistrovani]

Ban

Ja bi voleo da se prvi covek un izjasni jednom o rezolucoji 1244.

(sreda, 03. feb 2016, 11:53)
anonymouszik [neregistrovani]

Treba reagovati ostro

U aneksu izvestaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednosti Federike Mogerini o delovanju Euleksa u oblasti vladavine zakona nigde nije naznacen slucaj Ivanovica jer verovatno Srbija nije uputila ostar protest EU i UN. A sta je sa zutom kucom, gde je taj izvestaj koji je bio obecan da do kraja 2015 bude u javnost?

(sreda, 03. feb 2016, 11:32)
anonymous [neregistrovani]

Zar nije pomalo neprimereno i licemerno ?

Ko to snosi odgovornost na KiM za sva ova negativna desavanja ? Zar je moguce da gosin Ban Kimun nezna ? Zasto je problem pozvati odgovorne na odgovornost ?

(sreda, 03. feb 2016, 10:01)
anonymous [neregistrovani]

G.Ban

šta sada to treba da znači ?