Politika: Odlaganje posete Nikolića Zagrebu je medijski spin

Informacija koja se pojavila u hrvatskim medijima o odlaganju posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu jeste medijski spin jer nije ni ugovorena, kažu za Politiku izvori bliski Kabinetu srpskog predsednika. Tanjugu, međutim, u Kabinetu predsednika nije potvrđeno ni demantovano pisanje Politike.

Pozivajući se na izvore bliske Kabinetu predsednika Srbije, Politika piše da je inicijativa da Tomislav Nikolić dođe u posetu Zagrebu potekla od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na samitu „Brdo-Brioni,” koji je održan krajem novembra prošle godine u Zagrebu, odnosno dva i po meseca posle Nikolićeve posete Vatikanu.

Politici je to rečeno u Kabinetu predsednika povodom pisanja zagrebačkog Jutarnjeg lista, po kome je, navodno, hrvatski državni vrh odlučio da odloži više puta najavljivanu posetu srpskog predsednika Hrvatskoj zbog njegovog zahteva papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca.

"Očigledno je u pitanju medijski spin”, kaže isti izvor i podseća da je hrvatska predsednica sama inicirala posetu i predložila da datum bude određen posle formiranja nove hrvatske vlade.

Jutarnji piše i da su mu portparol hrvatske predsednice Luka Đurić i Dario Mihelin, predsedničin savetnik za spoljnu politiku, potvrdili da još neko vreme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu. Oni, međutim, kako se konstatuje, nisu želeli da razgovaraju o razlozima odlaganja tog susreta dvoje predsednika.

Posle povratka iz Vatikana, gde je boravio 11. septembra prošle godine, predsednik Nikolić je rekao da je razgovor sa papom Franjom o kardinalu Stepincu bio veoma otvoren, te da je papi rekao da je uloga kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša.

„U najmanju ruku, nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više građana samo zato što nisu katoličke vere, i to je jako loša uloga za vreme rata”, rekao je tada Nikolić i preneo da mu je papa u jednom trenutku rekao da „nigde ne žuri u pogledu proglašenja kardinala za sveca”.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 02. feb 2016, 19:31)
balkanac [neregistrovani]

spin

Spin ili ne, neka si naš predsednik "gleda rabotu", i neka se ostavi "ćorava posla". Jaka stvar, poseta Hrvatskoj. Mi treba da vodimo malo veću politiku, a ne da zavisimo o nekakvom Stepincu. Pa što to nas briga? Je li to naš svetac ili o čemu se radi? Pa neka ga imaju, na sramotu njihove, a i cele katoličke crkve. Što se mi toliko sekiramo oko toga. Da nećemo možda da mu slavimo slavu??
Predsedniče, manite se ćorava posla, i brinite o našim problemima, i odkažite vi sami tu posetu, da ne prave budale od nas.

(utorak, 02. feb 2016, 18:11)
anonymous [neregistrovani]

Neka saceka

do posle izbora