Pupovac za RTS: Politika straha u Hrvatskoj

Na ulicama Zagreba "Za dom spremni", u Banskim dvorima antisrpske poruke i najave – od registra izdajnika, do smanjenja broja poslanika srpske manjine. Sve to za samo sedam dana vlade HDZ-a i Mosta. Politika proizvodnje straha raste, a stvari se otimaju kontroli, upozorava Milorad Pupovac.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u, rekao da se u Hrvatskoj dopušta da ulica nameće rešenje.

"Pušta se da ulica diktira javno raspoloženje, da ulica odlučuje da li će se zakon sprovoditi ili neće sprovoditi. To je uvod u haos", upozorava Pupovac.

O tome je u Beogradu razgovarao s predsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova.
Aleksandar Vučić poručuje da Beograd želi da sarađuje sa Zagrebom jer napredak u odnosima dve zemlje znači stabilizaciju i mir u regionu.

Zbog takvog stava, zadovoljan je i Pupovac, koji je razgovarao i sa šefom srpske diplomatije.

"Odlazim zadovoljan jer su i jedan i drugi iskazali institucionalnu i političku spremnost da podrže srpsku zejednicu u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Atmosfera i potezi nove vlade u Zagrebu dovešće do pogoršanja odnosa i dva naroda i dve zemlje, ocena je profesora Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejana Jovića.

"Ne zna se tačno ko drži vlast. Imamo odjednom neki trijumvirat, tri lidera. S druge strane, dešavaju se stvari koje se nisu pre događale i na koje vrh političke vlasti ne reaguje, tako da mi se čini da postoji lagana anarhija – a to je opasno jer u anarhiji mogu da se dogode stvari koje u uređenim državama ne mogu", rekao je Jović za RTS.

Na novu hrvatsku vladu čekalo se 75 dana, a na prvoj sednici pala je i prva ostavka. Mijo Crnoja bio je ministar branitelja čitavih šest dana.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 30. jan 2016, 12:37)
Mira [neregistrovani]

Re:Kukanje

Poštovani
Vidite kad dete padne ili ga zaboli nešto ono prvo zove i traži da mu majka pomogne, a ne komšinicu ili neznaca. Tako je i u ovom slučaju. Gospodin Pupovac je došao kod majke Srbije a ne neznaca Brisela da razgovara i eventualno zatraži pomoć.
Evropsku zajednicu i Brisel nezanimaju Srbi ni Hrvatskoj ni s Kosova i Metohije.
Srbi u Hr. moraju biti manji od mahivog zrna. Samo oni to nesmeju javno da kažu. U Srbiji može svako da kaže koje je nacionalnosti i drži svoju zastavu a u Hr. Srbin ide u zatvor. Danas biti Srbin u Hr. je jako teško.

(subota, 30. jan 2016, 10:01)
anonymous [neregistrovani]

Prikrivanje istine je zlocin, ili nije ?

Hrvatska je prozvala nasu Srpsku odbranu kucnih ognjista balvan revolucijom. Zamene teza primenjiju konstantno vec punih 25 godina. 

(subota, 30. jan 2016, 06:01)
anonymous [neregistrovani]

EU

Pa Europa je upravo i dopustila nestanak srpske manjine iz Hrvatske. Kome se onda zaliti?

(subota, 30. jan 2016, 02:18)
anonymous [neregistrovani]

Doslednost

Hrvatska vodi doslednu politiku zastrsivanja srba I nazalost nitko im nista ne protivreči. Većina srpske mladosti je po belom svetu zahvaljujući njihovom članstvu u eu. A ta ista eu nikada nije reagovala da nas zaštite. Možemo da kažemo oni su problem srba rešili uz pomoćEU i SAD. Tako da se srbi i nemaju kome žaliti nego napacenoj majci Srbiji koja i sama ima problema preko glave počevši od naše svete srpske zemlje kosova i metohije koju ta ista EU tvorevina pokušava da nam otme. Žalosno ali istinito.

(subota, 30. jan 2016, 00:13)
anonymous [neregistrovani]

Непознавање ("Кукање")

Ви уопште не познајете ситуацију, имате у Београду замагљену слику о ЕУ. Кога занимају у ЕУ Срби у Хрватској и њихова грађанска права ? Хрватска има добре заштитнике у ЕУ и може да ради шта жели. На граници Лике и Горског Котара (Дрежница и околина) су земљишне књиге у суду у Карловцу изузете и 15 година спречаван приступ њима (преписивање власништва!). Раде шта хоће !

(petak, 29. jan 2016, 23:04)
anonymous [neregistrovani]

kukanje

Pa ne razumem Pupovca? Zasto se zali Srbiji a ne Evropi? Kao Manjina ima pravo da se zali Briselu i Evropskom Parlamentu.Sigurno ce mu vise pomoci i daleko vise ce se Cuti nego sto godinama nezadovoljstvo i nepravdu prepricava po coskovima. Imate pravo na Cirilicu, Ovi nedaju. OK, Vi ste u evropi bree - zali se nekim institucijama koje su nadlezne za to. One same sigurno nece doci i zastiti vas. Znaci sve po nekom redu. Prvo se zalis Hrvatskoj Vladi, Sledeci je Evrospska ustanova za zastitu manjina, Evropski Parlament pa tek kasnije Srbija, Rusija

(petak, 29. jan 2016, 22:25)
anonymous [neregistrovani]

srbi

srbi koji su jos uvijek na teritoriji rh,,ce i ovo izdrzati,,jednostavno jer moraju,,a politicare i omladinu u srbiji molim da odmjereno reagiraju,jer ako je hrvatska podjeljena u moralnoj i ekonomskoj kriz,,nedozvolimo im da taj nemir prebace u srbiju i republiku srpsku,,,sto im je mozda upravo cilj

(petak, 29. jan 2016, 22:05)
Mira [neregistrovani]

Majko Srbijo gde si?

Hvala gospodinu Miloradu na svakoj hrabrosti za svaku njegovu rec. Cula sam ga vise puta u Srbu, a i na TV.
Ovo je vreme HDZa i nema sta da ocekujemo od ove vlade. Gospodine Vucicu, ovaj intervju gospodina Pupovca treba da vam otvori oci da Srbima u Hrvatskoj nije dobro. Sto znaci da trebate da se potrudite da ih zastitite koliko je to moguce, isto kao sto se trudite za Srbe na Kosovu i Metohiji.