Odbor EP: Što pre otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Srbiji u kojoj traži da se što pre otvore ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom. Srbija predana normalizaciji odnosa s Prištinom, navodi se u dokumentu.

Odbor je sa 50 glasova "za", dva protiv i četiri uzdržana usvojio dokument u kojem pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama.

Evropski parlamentarci pozivaju vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme i naglašavaju i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Posebno se podvlači da je važno već početkom ove godine otvoriti poglavlja 23 i 24, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosuđa i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

U prethodnoj raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru je podvučeno da je otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije s EU važan korak na evropskom putu Srbije i da predstavlja "veoma zasluženo uvažavanje napretka koji je ostvaren", kako je to ocenio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u delo, ističe se u nacrtu rezolucije. Takođe se "pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privređivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja".

Evropski parlament "podstiče srpske vlasti da pospeše klimu za investicije, naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća" i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi s pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takođe odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize i u dostavljenim amandmanima traže da srpske vlasti delotvorno sprečavaju dalji odlazak u EU migranata koji nemaju osnova da dobiju azil.

Oni "pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglasi s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji".

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bici protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti uzbunjivača i ističe nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da "udvostruče napore u borbi protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predviđeno akcionim planom za poglavlje 24".

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i "izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija".

U dokumentu se naglašava "uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije".

Evropski parlament "poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima", uz uvid u vlasništvo i finansiranje medija.

U amandmanima koji će biti ugrađeni u nacrt rezolucije izražava se "zabrinutost zbog nedoslednog sprovođenja budžetskog zakona i političkog uplitanja u nezavisnost medija".

Više hrvatskih, mađarskih, bugarskih i rumunskih poslanika podnelo je amandmane u kojima tvrde da se nedovoljno štite prava manjina u Srbiji.

U rezoluciji se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina.

Takođe se kaže da "kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije" i naglašava da "autonomija Vojvodine ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa Ustav".

EP: Srbija predana normalizaciji odnosa s Prištinom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je nacrt rezolucije u kojoj "pozdravlja volju koju Srbija i dalje pokazuje u normalizaciji odnosa s Kosovom i sprovođenju važnih sporazuma, poput onoga od 25. avgusta 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opštine sa srpskom većinom".

U tom dokumentu koji na plenarnom zasedanju još treba da potvrdi Evropski parlament, ističe se volja Beograda da do kraja sprovede i sporazume o energiji, telekomunikacijama i mostu u Kosovskoj Mitrovici i ukazuje na dostignuća na drugim poljima.

"Evropski parlament poziva Srbiju i Kosovo da odustanu od svih negativnih poruka, krenu ka potpunom sprovođenju u dobroj veri dosad zaključenih dogovora i nastave s odlučnošću proces normalizacije", navodi se u tekstu.

Evropski parlamentarci "ohrabruju Srbiju i Kosovo da utvrde nova područja dijaloga, što će pospešiti život stanovništva i srediti u potpunosti njihove odnose".

U dokumentu Evropskog parlamenta se "izražava nada da pitanje odbacivanja molbe Kosova za članstvo u Unesku neće zakočiti dijalog".

U amandmanima koje su podneli izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček i još neki poslanici naglašava se da Srbija mora u potpunosti normalizovati odnose s Prištinom pre nego što okonča pregovore o članstvu s EU. 

Očekuje se da Evropski parlament o tekstu diskutuje i glasa na plenarnoj sednici 3. i 4. februara. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 28. jan 2016, 18:15)
anonymous [neregistrovani]

Ne

vidim problem kada je u pitanju sloboda medija,imamo je vise od EU.

(četvrtak, 28. jan 2016, 16:38)
anonymous [neregistrovani]

Igra

Dugo trazim odgovor na pitanje,na koju kartu igra EU.Odgovor je sledeci.Igra na kartu usvajanja évropskih'zakona u Srbiji.Na prvi pogled svako bi rekao sta je tu lose.To je igra koju mi nesmemo odigrati pre resenja statusa.Kad usvojimo ono sto nam ''uturaju"'Srbija ce biti totalno''demolirana'' drzava.Ovakvi zakoni koje nam oni serviraju primenljivi su u uniji a ne za suverenu zemlju.Da ne duzim.Svako neka razmisli kakvi su nam tada uslovi za manevar.

(četvrtak, 28. jan 2016, 15:26)
smeško [neregistrovani]

poglavlja?

Dave nas od poglavlja do poglavlja. Ponižavajuće. Drugi nisu imali poglavlja.

(četvrtak, 28. jan 2016, 15:22)
anonymous [neregistrovani]

@ ne zanimama me Rusija

E treba da te zanima prijatelju jer da nam nije podrske Rusije bilo bi nam i pitanje opstanka koliko nas svet voli i postuje!

(četvrtak, 28. jan 2016, 15:04)
anonymous [neregistrovani]

Sojic bi rekao: Polako sa otvaranje poglavlje, a....

.....polako i sa - "obecanje"!

(četvrtak, 28. jan 2016, 15:04)
anonymous [neregistrovani]

Ne zanima me Rusija

Ne zanima me Rusija, nego buducnost moje lepe Srbije

(četvrtak, 28. jan 2016, 14:48)
anonymous [neregistrovani]

Postovana gospodo i prijatelji EU !

Ja bi prvo da se izvinim jer sam pogresio kad sam govorio da ce te vi odugovlaciti sa otvaranjem poglavlja. Vidim sad i sam da sam pogresio i zelim da se zahvalim za dobru i iskrenu saradnju kao i dobre namere koje imate prema Srbiji i njenom narodu nadam se dobre. Zelim isto da naglasim da moja zemlja Srbia kako znate i vise od ratova imala zato bi vas molio kao buduca clanica EU da postujete odluke moga naroda kad se izjasnjava kao uzdrzana ili pak u slucaju odluke Srbije kao neutralna zbog nase ratne proslosti limit je prevazidjen onim bombardovanjem koje su ostavile trajne posledice !Kao sto znate i u sadasnjoj uniji imate clanice koje su uzdrzane pa sto vise nekih koje su striktno protiv pa bi isto tako imala i Srbia prava na svoje realno izjasnjenje bez ikakvih pritiska ili uticaja na odluku jer je samo kao takva i pravo demokratska !!! Hvala i pozdrav Srbije .

(četvrtak, 28. jan 2016, 12:34)
anonymous [neregistrovani]

Не занима ме ЕУ

Српски народ не жели у ЕУ и никада нећемо бити против Русије.

(četvrtak, 28. jan 2016, 12:26)
anonymous [neregistrovani]

Meni

se cini da im se u zadnje vreme nesto posebno zuri.Ima nesto u tome sto su tako brzi u otvaranju sledecih poglavlja.Vojno jacanje Rusije, zestok pritisak sa Bilskog i Dalekog Istoka, Kina, Indija,a mozda i, i, da bas oni.Treba, cini mi se zatvoriti Krug.Sastanci tamo, sastanci ovamo, put tamo, put ovamo.Ja sam mislio da se samo mi Srbi cesamo gde nas svrbi, ali izglada zasvrbelo i ostale.Mnogo njih.Samo je pitanje ko ce biti brzi.Rok je 2 do 2 i po godine.

(četvrtak, 28. jan 2016, 11:20)
Nemanja [neregistrovani]

EU

Ko je pitao sta narod? Ali konacno imamo da biramo opciju 24 aprila.