Završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef kosovske vlade Isa Mustafa, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, završena je posle tri i po sata razgovora pre svega o Zajednici srpskih opština. Dva premijera imala su najpre odvojene razgovore sa Mogerinijevom, da bi potom bio održan trilateralni sastanak.

Premijer Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a u pauzi trojnog razgovora u Briselu, rekao da će razgovori potrajati, da oni nisu laki ali da su korisni i dobri i za jednu i drugu stranu jer donose jednu vrstu poštovanja.

"Šta god da uradimo, a nešto od toga ćemo uspeti da postignemo večeras – ja se nadam – dobro je jer bi to značilo da smo otkočili ceo proces, značilo bi da je negde krenulo", rekao je Vučić.

Ističe da srpska strana ne želi da odustane od dogovorenog u Briselu.

"Razgovaramo pre svega o tome kako da otkočimo rad na formiranju Zajednice srpskih opština, što je ključna tema, jer Zajednica srpskih opština čini šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, što je 40 odsto", rekao je Vučić.

Istakao je da se srpska strana drži onoga što je potpisano u Briselu, a ne onoga što je odlučio takozvani kosovski Ustavni sud.

"Smatramo da, ako bi se vodio dijalog dva ustavna suda, ne bi ni postojao dijalog. Zato i postoji briselski dijalog, i to su naši argumenti", kaže Vučić.

Ističe da je za Beograd najvažnije da se što pre krene sa formiranjem ZSO. 

"Za nas je od ključnog značaja da se krene u fazu izrade i statuta i svega što je potrebno da se formira Zajednica srpskih opština, koja treba ne samo da objedini naše opštine već da garantuje i određena prava našem narodu, da bude mesto okupljanja Srba na Kosovu i Metohiji, i da zajednički možemo da utičemo i na bolje i drugačije odluke Prištine u budućnosti", rekao je Vučić i dodao da bi srpski narod na Kosmetu kolektivno ostvario veća prava nego što danas ima.

Kako kaže, do sada se razgovaralo o primeni sporazuma potpisanog 2011. godine o univerzitetskim diplomama.

"Tu imamo problem sa onim što je naša strana radila, posebno izuzimajući jedan bitan univerzitet za nas, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici", kaže premijer.

Razgovaralo se, dodaje, i o sporazumu o slobodi kretanja, takođe potpisanom 2011. godine.

"Gledamo što više da izvučemo za naš narod i za naše građane", naglasio je premijer.

Ovo će, dodaje, dugo trajati, i nije jednostavno jer je reč o krupnim pravno-političkim pitanjima.

"Što pre uđemo u taj proces, moći ćemo da stvorimo Zajednicu srpskih opština, koja je obaveza i jednih i drugih. I moći ćemo da stvorimo jedan okvir unutar kojeg će naš narod neuporedivo lakše moći da funkcioniše i da kolektivno ostvaruje svoja prava, i preko kojeg će i Srbija moći, na način da Zapad to priznaje, a ne samo one zemlje koje priznaju ili ne priznaju nezavisnost Kosova, da finansira i pomaže svom narodu na Kosovu i Metohiji i da žive jednim delom od našeg novca", kaže Vučić.

Dodaje da nikada razgovori sa prištinskim vlastima u Briselu nisu laki, ali smatra da su dobri.

"Oni donose neku vrstu poštovanja, znače da postajemo pouzdani partner Evropske unije, ali i Sjedinjenim Državama i mnogim drugima, to znači da gradimo svoj put u budućnost. On je trnovit i težak, ali ja mislim da sa odgovornošću i ozbiljnošću možemo da postignemo dobre rezultate za naše građane", poručio je premijer. 

Kao veoma važnu temu izdvojio je i izbore za Narodnu skupštinu Republike Srbije.

"Sva je prilika da će biti održani ove godine, a biće održani na celoj teritoriji Republike Srbije. To nije plod ne znam kakvog velikog dogovora, ili ugovora, ali to je, čini mi se, jedan stav koji je razuman i mislim da niko u ovom trenutku ne želi da tome protivureči", kaže Vučić ističući da je to dobra vest jer ćemo sačuvati svoju stabilnost i jer će ljudi moći da izraze svoju volju.

Premijer naglašava da je dobro što je srpska delegacija razgovarala sa albanskom stranom.

"Naš posao je da gradimo drugačije društvo na celom Balkanu i da na svom putu u Evropu izgradimo drugačije norme u sopstvenom ponašanju", rekao je Vučić.

"Naša obaveza i posao je da nikoga ne lažemo. Ja nemam odavde mnogo lepih poruka, borimo se za naše ljude, borimo se za naš narod na Kosovu i Metohiji, borimo se za Zajednicu srpskih opština, borimo se i izborićemo se za to da naravno izbori budu održani na celoj teritoriji Republike Srbije, onako kako je to Ustavom proklamovano", ističe premijer.

Dodaje da ima i mnogo teških stvari i da su uvek potrebni kompromisi.

"To što radimo radimo ne zato što volimo nekome nešto da učinimo, već zato što vidimo da je to najbolji način da obezbedimo drugačiju i bolju budućnost za svu našu decu i sve građane Srbije", kaže premijer.

Razgovori visoke predstavnica Evropske unije Federika Mogerini sa dvojicom premijera počeo je u 17.30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove. Mogerinijeva se prethodno odvojeno sastala, najpre sa Mustafom i prištinskom delegacijom, a zatim i sa Vučićem, koji predvodi srpsku delegaciju.

Glavna tema razgovora Beograda i Prištine na najvišem nivou jeste primena sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Prema najavama zvaničnika iz Beograda i Prištine, osim primene sporazuma o ZSO, današnja tema su i opšta politička klima, vladavina prava i presuda Oliveru Ivanoviću, registarske tablice, avio-saobraćaj...

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič je, uoči nastavka dijaloga, rekla da su na dnevnom redu otvorena pitanja Beograda ali i prištinske strane.

Poručila je da je nastavak dijaloga važan za obe strane i da je važno da se dođe do napretka u implementaciji postignutih sporazuma.

Premijer Vučić je ranije rekao da će tema razgovora biti ono što je dogovoreno avgusta prošle godine, ali nije želeo da procenjuje ishod.

Uprkos izjavama kosovskog premijera da neće prisustvovati sastanku zbog izostanka pozitivne preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza za Kosovo, Mustafa je prihvatio poziv za današnje učešće u dijalogu zbog, kako su preneli albanski mediji, usvajanja SSP-a u Evropskom parlamentu i posete pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jia.

Mustafa je, uoči današnjeg nastavka dijaloga, za Radio-televiziju Vojvodine rekao da će Briselski sporazum o formiranju ZSO biti primenjen, ali i da će Priština insistirati na ukidanju paralelnih struktura.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je Srbija mnogo učinila u normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da Beograd očekuje teške razgovore u Briselu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво