Promena političkog dresa, kako stati na put preletačima?

Premijer poručuje da će izbori biti raspisani za 45 dana. Sa kim će sve SNS u koaliciju, a u koliko kolona opozicija još nije poznato ali je poznato da pred izbore prorade tzv. preletači. Dres menjaju nekad i čitavi odbori, a poslednji primer je Kovačica. No, ne prelazi se samo iz opozicije u poziciju, a promenu partije u Srbiji ne kažnjavaju ni stranke ni birači.

Kovačicu kod Pančeva u medije prethodna tri dana lasnirao je odbor LDP-a. Četvoro liberala prešlo je u SNS iako su već zajedno u vladajućoj koaliciji.

"Jedan od razloga je bio i taj što se nisno slagali sa preporukom pokrajinskog odbora LDP-a da se na izbore izađe sa LSV. Ali to nije jedini razlog prelaska u SNS, jedan od razloga je i politika Aleksandra Vučića", objašnjava nekadašnja odbornica LDP-a Dušanka Petrak.

A da li je naprednjacima smetao dolazak onih čiji je lider Čedomir Jovanović nedavno izjavio da od njega nema veće opozicije Aleksandru Vučiću.

"Nije nam smetalo jer nije prešao Čedomir Jovanović, nego rukovodstvo Opštinskog odbora Kovačica. Imamo vrlo različite stavove, ali oni su prihvatili našu politiku", kaže Milan Garašević iz SNS-a.

U LDP-u su nam rekli da nakon saopštenja neće davati dodatne izjave o događajima u Kovačici. Ranije su negirali da je ceo opštinski odbor prešao u SNS, ali na pitanje koliko je odbornika ostalo u LDP-u, nisu odgovorili.

Politička preletanja ne dešavaju se samo uoči izbora i nisu prelazak isključivo iz opozicione u vladajuću stranku. Jedan od najzvučnijih bio je prelazak dugogodišnjeg člana SPS-a Mihalja Kertesa u SNS. Na lokalu su im pristupali i republički protivnici: DS, Nove Srbija, DSS, SRS.

Novoformiranoj Levici Srbije skoro su prišli članovi DS-a iz Leskovca. Slobodni mandat daje i slobodu prelaska iz stranke u stranku, a kazne nema ni od partija, ni od birača.

"Ono što bi suštinski moglo je da se promeni izborni sistem, a što primenjuju demokratije - to je i promena izbornog sistema, pa da onda građani sami kazne te političke preletače. To u Srbiji ne postoji kao mogućnost, naš izborni sistem je takav da imamo zatvorene liste", ističe Đorđe Vuković iz Cesida.

Za preletače nema ni političkog rešenja. Predlog LSV-a da stranke ne prihvataju preletače koji nisu vratili mandat partiji ostao je samo predlog.

Promenu političkih stranaka kritikovala je i predsednica Skupštine, iako je sama promenila šest partija. Maksimalne kazne za preletače do sada su bila tabloidna prepucavanja ili verbalni okršaji ostavljenih sa onima koji su ih ostavili.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 27. jan 2016, 13:27)
Uozbiljite se [neregistrovani]

Strah od neletenja

Najveće vladajuće stranke prihvataju "preletače" da bi stvorili utisak da su članovi opozicionih stranaka shvatili da su ideje i programi njihovih bivših stranaka bili pogrešni tj. da bi uništili opoziciju!

(sreda, 27. jan 2016, 09:23)
anonymous [neregistrovani]

Promena dresa

Nema tu nikakve dileme. Kada izlazite na izbore imate listice sa spiskom stranaka i glasate za stranku. To znaci da je vlasnik mandata stranka a ne pojedinac. Ako pojedinac ili grupa napuste stranku ili partiju onada gube automatski i mandat a stranka postavlja nove ljude. To je kristalno jasno. Medjutim sud je doneo odluku da mandat pripada pojedincu posle izbora i tu je kraj i sav haos koji sledi je posledica.

(sreda, 27. jan 2016, 08:33)
Markovljev [neregistrovani]

Dva rešenja

Po meni postoje dva relativno jednostavna rešenja. Za prvo mandat pripada partiji za koju je "preletač" kandidivao i odlaskom iz nje gubi mandat a partija iz istog izbornog okruga šalje novog poslanika ili odborníka. Druga mogućnost rešenja je da izborni okrug iz kojeg je preletač referendumom odluči dali se sa promenom partije slažu ili ne. Za isponjenje cenzusa na referendumu je potrebno 60% glasova od broja učesnika na izborima na kojima je dobio mandat. preletavanje je samo dokaz niske političke kulture i morala društva u kojem živimo.

(sreda, 27. jan 2016, 06:53)
anonymous [neregistrovani]

Као и 1944

Пред крај Другог светског рата у бившој Југославији, када се већ јасно видело ко побеђује, хиљаде и хиљаде је прешло на победничку страну. Наравно, без икаквог уверења, већ из чисте рачунице. Које су последице тога, то се данас види.
Исто је и данас.О идеологији и програму странке ту нема ни 0%.
Народ с таквим моралом и непоштењем се не може надати ничему добром, иако појединци имају од тога краторочну корист. Најгоре је што и они поштени виде да прелетачи од тога имају вајде, па се и они почну тако понашати. Нарочито млади.,
И зато се не треба чудити што је Србија данас ту где јесте.

(sreda, 27. jan 2016, 06:20)
anonymous [neregistrovani]

Promena politickog dresa,kako stati na put preletacima

Nikako im stati na kraj vec dugo vremena sve vise ljudi je izgubilo dostojanstvo. zna se zasto mijenjaju stranke ali isto ne mogu razumijem koga koji ih prihvata. zar ne ocekuje da sutra ce opet odletjeti na drugu stranu.ispada da su svi isti

(sreda, 27. jan 2016, 01:14)
anonymous [neregistrovani]

e kako...

prosto i jednostavno,ti takozvani preletaci kad dodju u neku drugu stranku ga jednostavno ga ne treba primiti i problem je resen bez obzira ko je on i sta je...